Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, εστίασε στα θέματα καθημερινότητας, μεταξύ των οποίων και η έξαρση των τιμών στην ενέργεια.
″Καθώς ανεβαίνει πολύ η τιμή της χονδρικής θα ”χτυπήσει” τα τιμολόγια του Αυγούστου” εκτίμησε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι μπαίνει ένας έκτακτος φόρος -έκτακτο τέλος το χαρακτήρισε- στους ηλεκτροπαραγωγούς για δύο μήνες. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιδότηση των λογαριασμών του Αυγούστου ενώ λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό και κυριως για τα οφέλη που θα έχουν οι πολίτες, θα δώσει σε έκτακτη συνέντευξη Τύπιυ αύριο Τετάρτη, 17 Ιουλίου, ο κ. Σκυλακάκης. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μητσοτάκη τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες δεν θα έχουν μεγάλες διαφορές από αυτά που πληρώνουν σήμερα ενώ σημείωσε ότι αυτή η αναστάτωση στην αγορά θα είναι πρόσκαιρη.
«Θα πέσει κι άλλο ο πληθωρισμός»
Αναφερόμενος στο θέμα του πληθωρισμού, αφού τόνισε ότι πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, σημείωσε ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών. Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη» και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο.
«Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν οι τιμές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών», πρόσθεσε και εξήγησε ότι δόθηκαν αυξήσεις πάνω από το ποσοστό ανόδου που σημείωσαν οι τιμές εξηγώντας ότι η προσπάθεια ξεκίνησε από χαμηλή βάση.
Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μείωση του ΦΠΑ, όπως έγινε στην Ισπανία, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς θα στερήσει χρήματα από τον προϋπολογισμό και τόνισε άλλη μία φορά την προσήλωση που πρέπει να δείξει η κυβέρνηση στη δημοσιονομική τάξη.
Μάλιστα σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να ανακοινώσει πακέτο παροχών στη ΔΕΘ, απάντησε ότι «θα απογοητεύσω όσους πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος να έρθω στη ΔΕΘ σαν Άη Βασίλης».
Ένα άλλο θέμα που μελετά η κυβέρνηση και αναζητεί στοιχεία, είναι οι υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. «Αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα το κάνουμε. Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις από πέρσι, έχουμε όμως μεγάλη αύξηση σε σχέση με πριν 4 -5 χρόνια».
«Αν δεν λυθεί συναινετικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, έχουμε εργαλεία να το λύσουμε»
Μετά το θέμα της ακρίβειας η συνέντευξη πέρασε στον τομέα της Υγείας και κυρίως στο θέμα της υποστελέχωσης κάποιων νοσοκομείων, το οποίο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μπορεί να επιλυθεί χωρίς εντάσεις και ακραίες λύσεις.
«Με δύο εφημερίες το μήνα μπορεί να λυθεί. Πριν λάβουμε δραστικά μέτρα ζητώ να αναλογιστούν όλοι την κοινωνική ευθύνη», σημείωσε μεταξύ άλλων και έκανε έκκληση σε ιατρικούς συλλόγους να συμβάλουν στην προσπάθεια. «Κάνω μία τελευταία έκκληση και το τονίζω να λυθεί συναινετικά το θέμα αυτό. Διαφορετικά έχουμε εργαλεία να το λύσουμε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης ενώ τόνισε τη βελτίωση των απολαβών των γιατρών και την αύξηση των εφημεριών.
«Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες μας»
Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε με την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ.
«Ήταν ένα πολύ άγριο συμβάν» σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία δημοκρατία η οποία, δυστυχώς, έχει ένα ιστορικό πολιτικών δολοφονιών. Θέλω να θυμίσω ότι πολιτική βία και τρομοκρατία είχαμε και στην πατρίδα μας επί αρκετές δεκαετίες, αλλά, ξέρετε, η μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας είναι να μπορεί να επιλύει τις διαφωνίες ειρηνικά».
Αναφερόμενος στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών μέσω ενός πολιτικού διαλόγου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «καλό είναι νομίζω όλοι να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό το οποίο συμβαίνει και να αναλογιστούμε πάντα ότι ο πολιτικός διάλογος πρέπει να είναι πολιτισμένος, ότι λογικές «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», που δυστυχώς κυριάρχησαν και στην ελληνική πολιτική ζωή, δεν έχουν πια καμία θέση στην Ελληνική Δημοκρατία, όπως δεν έχουν θέση και σε καμία Δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία» και αναφέρθηκε στο περιστατικό του Παύλου Πολάκη με τη Μαρία Συρεγγέλα.
«Ο πολακισμός θα βρει θέση στο νέο λεξικό του Μπαμπινιώτη»
«Είδαμε ας πούμε, μόλις χθες, αδιανόητες κουβέντες οι οποίες ειπώθηκαν από τον κ. Πολάκη κατά γυναίκας βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, για τις οποίες ο ίδιος δεν είχε καν -ο ίδιος, τονίζω, όχι ο αρχηγός του- το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη. Κι όμως, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει κανονικά, σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα, έχοντας στις τάξεις του έναν άνθρωπο ο οποίος είναι απολύτως ταυτισμένος με αυτό το οποίο ονομάζουμε τοξικότητα και χυδαιότητα σε βαθμό πια που ο πολακισμός θα βρει θέση στο νέο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ σε επισήμανση της δημοσιογράφου για την συμπεριφορά Αυγενάκη, σημείωσε ότι «η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι συμπεριφορές αυτές όταν εκπορεύονται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επιφέρουν άμεσες κυρώσεις» υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην υπουργός τέθηκε εκτός ΚΟ της ΝΔ με συνοπτικές διαδικασίες .
Για ασφάλεια: Η κυβέρνηση κάνει πράξη το «νομιμότητα παντού»
Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας, το επίσης απασχολεί τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:
«Με το χέρι στην καρδιά, υπάρχει πολίτης ο οποίος να πιστεύει ότι όλα αυτά δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο; Ή μήπως για πρώτη φορά υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία συνειδητά κάνει πράξη το «νομιμότητα παντού» και ξηλώνει εστίες παραβατικότητας, πολλές, οι οποίες έβρισκαν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, και στο κράτος, με έναν τρόπο συστηματικό και μεθοδικό. Πότε έγιναν ξανά όλα αυτά τα οποία γίνονται τώρα;» ενώ μίλησε για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αλλά και κάποιων κέντρων ανομίας.
«Αυτό το οποίο έγινε στη ΔΟΥ Χαλκίδας, αυτό το οποίο έγινε στο κύκλωμα το οποίο εξιχνιάστηκε πρόσφατα με τους εκβιασμούς των μαγαζιών. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει σε αυτή την έκταση και σε αυτή την ένταση στην πατρίδα μας, όσο τουλάχιστον εγώ θυμάμαι την πολιτική», είπε μεταξύ άλλων.
«Θα είναι μια δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον Ελληνισμό. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το Κυπριακό»
Η συνέντευξη πέρασε στα εθνικά θέματα ξεκινώντας από το ταξίδι που θα κάνει ο πρωθυπουργός στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης από τα πενήντα χρόνια της τουρκικής εισβολής.
«Θα είναι μια δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον Ελληνισμό. Εγώ ήμουν έξι χρονών, οι πρώτες μου αναμνήσεις ως παιδί ήταν αναμνήσεις από το 1974, από την εισβολή.
Πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθούμε να έχουμε το ένα τρίτο μιας ευρωπαϊκής χώρας υπό κατοχή ουσιαστικά. Είναι μία ευκαιρία, όπως κάθε τέτοια ημερομηνία -δεν είναι επέτειος, η επέτειος παραπέμπει συνήθως σε κάτι το οποίο είναι ένα ευχάριστο γεγονός-, μια ευκαιρία αναστοχασμού για το τι ενδεχομένως και εμείς δεν κάναμε καλά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την επίλυση του Κυπριακού.
«Είμαι αισιόδοξος, συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία».
«Η Ελλάδα τοποτηρητής στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων»
Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, εξήγησε ότι η γειτονική χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ επειδή λύθηκε το ζήτημα του ονόματος, μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε άλλες αδυναμίες αλλά το ένα άρθρο της Συμφωνία των Πρεσπών που αφορά την ενιαία ονομασία, το erga omnes, το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» έναντι όλων, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης ούτε νομικής ερμηνείας. Αυτό είναι το όνομα της χώρας και δεν μπορεί κανείς να την αποκαλεί με άλλο όνομα» είπε μεταξύ άλλων ενώ μιλώντας για τα «όπλα» που έχει στη διάθεση της η Ελλάδα, εξήγησε:
«Δεν αναφέρομαι στα όπλα που απορρέουν από την ίδια τη Συμφωνία, αλλά το μεγαλύτερο όπλο το οποίο έχει στην διάθεσή της είναι ότι είναι «τοποτηρητής» της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων.
Και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό, είναι έναντι όλων».
«Έχω απαγορεύσει στα στελέχη μας να εκφράσουν άποψη ή προτίμηση για το τι γίνεται σε άλλο κόμμα»
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και αν θα αντιμετωπιστεί ως πιθανός συγκυβερνήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έτσι θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση. Αυτό είναι και το θεμιτό. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ είναι το τρίτο κόμμα, προχωρά σε μία διαδικασία εκλογής, ανοιχτή, δημοκρατική. Αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία μας, γενικά να υπάρχουν ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες» και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση, ούτε από εμένα ούτε από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έχω απαγορεύσει δια ροπάλου στα στελέχη μας να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη ή προτίμηση για το τι γίνεται σε ένα άλλο κόμμα, θα ήταν εξάλλου πολύ άκομψο να το κάνουμε. Αλλά θέλω να επαναλάβω ότι η Νέα Δημοκρατία κυβερνά αυτοδύναμα και πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις».
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, με αφορμή την καλή σχέση που είχαν και αρκέστηκε να απαντήσει με χαμόγελο «ουδέν σχόλιο».
«Η πολιτική της ΝΔ εκφράζεται από εμένα και την κυβέρνηση»
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του ότι εκλογές θα γίνουν το 2027 και ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ενώ απάντησε και σε ερώτηση για τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες άσκησαν έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική.
«Κοιτάξτε, εγώ σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα. Είναι τέως Πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ξέρετε, να μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη», είπε μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «η πολιτική αυτή τη στιγμή, της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί».