Τη βεβαιότητα ότι με μια νέα σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα πετύχει επενδυτική βαθμίδα το 2023, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ (Eurosummit) στις Βρυξέλλες, κάτι που όπως είπε θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις. Υπογράμμισε παράλληλα ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα να επιστρέψει στους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες», ενώ για το συγκεκριμένο θέμα, κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό στην Αθήνα όπου θα τεθεί και το ζήτημα της σύμβασης με τη Hellenic Train.
Δημοσιονομικοί κανόνες
Η ελληνική κυβέρνηση είχε προϊδεάσει πριν από την έναρξη της συνόδου ότι θα έθετε ζήτημα αλλαγής του συμφώνουν σταθερότητας
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής το σχέδιο της Κομισιόν για το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς όπως εξήγησε η πρόταση της Επιτροπής αναγνωρίζει ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη μέλη να διαπραγματευόμαστε μαζί με την Κομισιόν μια λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους χωρίς να είμαστε περιορισμένοι από ασφυκτικά σκληρούς αριθμητικούς κανόνες.
Όμως η πρόταση αυτή πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στο θέμα των νέων δημοσιονομικών κανόνων, υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος δεδομένου ότι η ρήτρα διαφυγής από τους συγκεκριμένους κανόνες, που ξεκίνησε με την πανδημία το 2020 και συνεχίσθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λήγει το 2023 και ως εκ τούτου οι νέοι κανόνες θα πρέπει να θεσπισθούν πριν καταρτισθούν οι προϋπολογισμοί για το 2024.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι τα περισσότερα κράτη μέλη συμφωνούν με την πρόταση χωρίς να αναφέρει ποιες χώρες μπορεί να αντιδρούν.
Βορράς - Νότος
Ωστόσο μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς χώρες του Βορρά και ιδιαίτερα η Γερμανία μπορεί να αντιδρούν στο ενδεχόμενο διμερών συμφωνιών της Κομισιόν με τα κράτη μέλη για μεγαλύτερη ευελιξία και να επιμένει στην τήρηση αυστηρότερων στόχων οι οποίοι θα καθορίζονται συλλογικά.
Όμως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Αυτό που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα αλλά πιστεύω και από πολλά άλλα κράτη μέλη είναι να επιστρέψουμε στους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες πράγμα το οποίο θα συμβεί αυτόματα εάν δεν συμφωνήσουμε σ΄ενα καινούργιο πλαίσιο».
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με μια γρήγορη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.
«Αυτό λοιπόν που έχουμε πετύχει αυτά τα τέσσερα χρόνια θέλουμε να εξακολουθούμε να μπορούμε να το κατοχυρώνουμε ετσι ώστε να μπορούμε μόνοι μας να χαράσσουμε μια πολιτική αποκλιμάκωσης τους χρέους που δεν θα υπονομεύει τους βασικούς αναπτυξιακούς μας στόχους».
Η Μελόνι στην Αθήνα για δημοσιονομικά, μεταναστευτικό και ... Σιδηρόδρομο
Για το ζήτημα των αλλαγών στο δημοσιονομικό πλαίσιο συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου και με την Ιταλίδα πρωθυπουργό την οποία όπως ανέφερε την κάλεσε στην Αθήνα πριν την προκήρυξη των εκλογών, πρόσκληση την οποία η κα. Μελόνι αποδέχθηκε.
«Θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τους δημοσιονομικούς κανόνες, και το μεταναστευτικό» είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Hellenic Train, απάντησε πως πράγματι θα είναι μέσα στην ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση.
«Η ιταλική κυβέρνηση θα μπορεί να μας υποστηρίξει στην επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων» τόνισε ο Πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι ο ΟΣΕ πουλήθηκε το 2018 αντι 45 εκ ευρώ σημειώνοντας πως «έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε νέο μέλλον για τους σιδηροδρόμους μας, η ιταλική εταιρεία να επενδύσει σε αξιόπιστα και πιο ασφαλή τρένα και εμείς στο δίκτυο».
«Τι εννοεί ο Ανδρουλάκης;»
Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, που προκάλεσε κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε τον ίδιο τι εννοεί», επαναλαμβάνοντας ότι «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για αυτό αγωνίζομαι και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε άλλους τι εννοούν».
«Fake News τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού»
Επίσης μετά από σχετική ερώτηση, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Ήταν και θα παραμείνει δημόσιο», τόνισε σημειώνοντας πως την ιδιωτικοποίηση του νερού την απορρίπτει. «Ρωτήστε αυτούς που αναπαραγάγουν αυτά τα fake news», πρόσθεσε.
Ηλεκτρικό ρεύμα και δίκτυα
Για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πως καθώς μειώνονται οι τιμές, είναι χαμηλότερη και η ανάγκη επιδότησης.
Ανέφερε ότι κανείς δεν είναι σίγουρος τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο και για αυτό το λόγο θα πρέπει να γεμίσουν στην Ευρώπη οι αποθήκες φυσικού αερίου και να γίνει επανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ελλάδα, είπε, θα είναι πρωταγωνίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ σημείωσε πως η αποκλιμάκωση στις τιμές ξεκίνησε όταν ελήφθη η απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Τραπεζικό σύστημα και αιχμές προς πολιτικούς αντιπάλους
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κληθείς να απαντήσει πόσο σταθερό είναι το ευρωπαϊκό και κατ′ επέκταση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταιγίδα, τόνισε πως η ΕΚΤ έχει κάνει σοβαρή δουλειά για να εξασφαλίσει την σταθερότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές. Δεν απειλούνται από αυτή τη νευρικότητα στις αγορές», είπε και υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 40% και σήμερα είναι κάτω απο το 10%.
«Οι τράπεζες μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσαν και άλλοι να πουν τέτοιο πράγμα αν επι των δικών τους ημερών τύχαινε αυτή η κρίση. Σήμερα άλλες τράπεζες φαίνεται να δοκιμάζονται. Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για την σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών», συμπλήρωσε.
«Προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση»
Τη σημασία να μπορέσει η χώρα μας να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
«Εφόσον η χώρα μας μπορέσει να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού, με άλλα λόγια να μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι τράπεζες να δανείζονται φθηνότερα και τελικά και οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά να μπορούν να δανείζονται φθηνότερα. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να επιτύχουμε την επενδυτική βαθμίδα το 2023 εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και προκύψει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση».
«Μπορούμε να αλλάξουμε το βαθύ κράτος;»
Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «ναι» φέρνοντας ως παράδειγμα το gov.gr και τον ΕΦΚΑ, όπου χρειάζονταν 2-3 χρόνια για να εκδοθούν συντάξεις και σήμερα χρειάζεται μόλις λίγους μήνες. Αναφέρθηκε στο μπόνους παραγωγικότητας, στην αξιολόγηση και τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα έχει δώσει διαπιστευτήρια οτι μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος.
«Μερικές φορές βγαίνουμε νικητές σε αυτή τη μάχη και άλλοτε θα χάνουμε . Η τραγωδία στα Τέμπη μας υπενθύμισε ότι έχουμε πολλή δουλειά. Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε απέναντι σε όλους όσους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα δέσμια του παρελθόντος», υπογράμμισε.