Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε το πρωί σε σύσκεψη στην έδρα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α), όπου ενημερώθηκε για τους ελέγχους που διενεργούνται και για τα μέτρα αντιμετώπισης αθέμιτων πρακτικών στην αγορά, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις τιμές και να ελέγξει την ακρίβεια.
1.286 προϊόντα, εκ των οποίων το 90% είναι επώνυμα, στο πρόγραμμα Μόνιμη Μείωση Τιμών
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά σήμερα δοκιμάζονται από ένα πρόβλημα το οποίο προφανώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έχουμε όμως υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ώστε να βοηθήσουμε στη συγκράτηση της αύξησης των τιμών και -όπου αυτό είναι εφικτό- στη μείωσή τους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε σε μία σειρά μέτρων όπως η Μόνιμη Μείωση Τιμών –ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 1.286 προϊόντα, εκ των οποίων το 90% είναι επώνυμα- ή το «Καλάθι των Χριστουγέννων», εξηγώντας ότι πρόκειται για εργαλεία που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση των τιμών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. «Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση ειδικά στα κρεατικά προϊόντα, ώστε να μπορούμε να δούμε τιμές οι οποίες -γιατί όχι;- να είναι χαμηλότερες και από τις τιμές που είχαμε το περασμένο Πάσχα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκε ότι φέτος έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 21.000 έλεγχοι, με έμφαση στην αθέμιτη κερδοφορία και την παράνομη διακίνηση, με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από τη συγκρότηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α., το 2020, έχουν γίνει σχεδόν 100.000 έλεγχοι και οι κυρώσεις που έχουν βεβαιωθεί ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια ευρώ.
″Τα μισά πρόστιμα έχουν ήδη εισπραχθεί”
Μιλώντας για την επιβολή προστίμων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα μισά από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί και νομίζω ότι έχει εμπεδωθεί και στην ίδια την αγορά ότι υπάρχει ένας μηχανισμός του κράτους ο οποίος μπορεί να εντοπίζει παραβάσεις, όπως είναι, παραδείγματος χάρη, η υπέρβαση του καθορισμένου περιθωρίου κέρδους ή οι πλασματικές εκπτώσεις, και να παρεμβαίνει κατασταλτικά ώστε να προστατεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και κυρίως να προστατεύεται ο καταναλωτής».
Για τη σημασία που έχουν οι έλεγχοι στην αγορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία και στον ανταγωνισμό. Δεν έχω όμως αυταπάτες και δεν πιστεύω ότι οι αγορές μπορούν αυτόματα και μέσα από κάποιο μαγικό χέρι να αυτορυθμίζονται. Γι’ αυτό και ο έλεγχος του κράτους, ειδικά σε εποχές κατά τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις, είναι τόσο σημαντικός».
″Τα ψηφιακά εργαλεία βοηθούν για να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές”
Στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα νέα ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και στη σωστή λειτουργία της αγοράς. «Ο «e-Kαταναλωτής» είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Ακόμα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο -θα έλεγα- της χρήσης που πιστεύουμε ότι του αξίζει, αλλά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μπορούμε να χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία για να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα καταστρατήγησης της λειτουργίας της αγοράς και να προσπαθούμε να είμαστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από αυτούς οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται κακόβουλα, το πώς θα εξαπατήσουν τον καταναλωτή», εξήγησε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει «το καλύτερο δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η αγορά λειτουργεί πραγματικά εύρυθμα. Και μια αγορά που λειτουργεί εύρυθμα και ανταγωνιστικά, με διαφάνεια στις τιμές, τελικά είναι και προς όφελος του καταναλωτή. Οπότε, θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια».