Μητσοτάκης: Το θετικό αποτύπωμα της επίσκεψης Πομπέο φαίνεται στην αντίδραση της Τουρκίας

«Το ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ προκάλεσε εκνευρισμό στην απέναντι πλευρά», τόνισε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.
ASSOCIATED PRESS

Στην αποτίμηση του ταξιδιού του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και στα αποτελέσματα που παράγει, εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επιτυχημένες τις συζητήσεις που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε την σημασία του δεύτερου ταξιδιού του Μάικ Πομπέο στη χώρα σε διάστημα ενός χρόνου, κάνοντας λόγο για πολιτικό γεγονός που παράγει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα. «Έβλεπα μάλιστα και ένα αποχαιρετιστήριο tweet του Υπουργού Εξωτερικών, το οποίο ανήρτησε πριν από περίπου μισή ώρα, όπου αναφέρθηκε στην εξαιρετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς μας σχέσεις αυτούς τους 12 μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης επίσκεψής του», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς του. Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε και για τον απόηχο που είχε αυτή η επίσκεψη στην τουρκική πλευρά, κάνοντας λόγο για εκνευρισμό που προκάλεσε. «Και νομίζω ότι το θετικό αποτύπωμα για την χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχθηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα την σημασία να υπάρχει υπευθυνότητα από όλους καθώς όπως υπογράμμισε «αν έχουμε μία θετική εξέλιξη στα εθνικά θέματα, δεν κερδίζει η κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα».

Για το περιεχόμενο των συζητήσεων του Μάικ Πομπέο με το Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη αλλά και τον ίδιο στην Κρήτη, σημείωσε ότι στην ατζέντα ήταν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς αλλά και θέματα ασφαλείας. «Υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο, αλλά και συμφωνία στην υποχρέωση που πρέπει να έχουν όλα τα μέλη να σέβονται, να σεβόμαστε όλοι μας, το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στάθηκε στην σημασία που έχει για την Ελλάδα και για το μέλλον της αμυντικής συνεργασίας της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το γεγονός ότι επιλέχθηκε η Σούδα ως μόνιμη βάση ελλιμενισμού του πιο σύγχρονου πλοίου του αμερικανικού στόλου, του USS Hershel Williams.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προχωρώντας στην εκτίμηση ότι η επίσκεψη Πομπέο ενισχύει και την εθνική γραμμή της χώρας ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο. «Εκεί θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ συμπλήρωσε ότι για τις ελληνικές θέσεις έχει φτάσει η ώρα της διπλωματίας και ότι είναι στο χέρι της Άγκυρας να αποδείξει έμπρακτα αν επιθυμεί ειλικρινά την αποκλιμάκωση και το διάλογο. «Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δημοφιλή