Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να οδηγήσει τα κόμματα σε λογική «συνθέσεων» και να επικεντρώνει στο πως θα ανοίξει ο τουρισμός άνοιξε η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων θα τοποθετηθούν για την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».
Μητσοτάκης: Επιλέξαμε την στρατηγική της Ευρώπης
«Η ΕΕ οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα» απέναντι στις εταιρείες που έχουν αναλάβει να παραδώσουν εμβόλια, τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «ακόμη και εάν χρειαστεί να απαιτήσουν απαγόρευση εξαγωγών», αυτό θα γίνει με την υποστήριξη και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η χώρα μας επέλεξε και συνεχίζει ευθυγραμμισμένη με τις Βρυξέλλες: «Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν τρεις στρατηγικές: η μία των αυταρχικών καθεστώτων, των οριζόντιων περιορισμών. Η άλλη, η ανοσία της αγέλης και η τρίτη αυτή που ακολούθησε η Ευρώπη. Ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας που έχει το τίμημα της συνεννόησης».
Επιχειρώντας να διαμορφώσει από την δική του πλευρά ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει συνεννόηση με τα κόμματα για την «επόμενη ημέρα» και ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Εγώ είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις. Η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν και βγαίνουν πιο ώριμες και πιο δυνατές. θέλω να συζητήσω μαζί σας τον τρόπο που θα ανοίξουμε τον τουρισμό. Κάποιοι εδώ χλεύασαν το πράσινο πιστοποιητικό» αλλά όπως σημείωσε το συγκεκριμένο ζήτημα έτυχε τελικά θερμής αποδοχής στην ΕΕ. «Έχουμε την μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης που ανακοινώθηκε.
Παράλληλα σημείωσε ότι:
- Αρχίζει η εφαρμογή των self test ώστε να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.
- Θα γίνουν 1.500.000 εμβόλια μέσα στον Απρίλιο ώστε έως το Πάσχα να χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τους πολίτες άνω των 60 και όλους όσοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα.
- Εως το τέλος Μαΐου θα έχει δρομολογηθεί ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
Τσίπρας: Σκληρή κριτική και προτάσεις από την αντιπολίτευση
Για ”δυσανεξία” των βουλευτών της συμπολίτευσης στην κριτική έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια ”έκτακτη” και ”δραματική” συνθήκη στην οποία η πολιτική συζήτηση ”δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης” αλλά ότι χρειάζεται να γίνει μια ”πιο ψύχραιμη αναζήτησης λύσεων σε δυο κατευθύνσεις”, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει ”ενσυναίσθηση” απέναντι στην ”κρίσιμη πραγματικότητα”, με ”σκληρή κριτική αλλά και προτάσεις”.
Η πρώτη, σημείωσε, είναι ”πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης” και η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι ”ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο, αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας” και ”πρωτίστως στους νέους”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του:
- Υπάρχει ανάγκη για μια νέα αισιοδοξία που όμως δε θα είναι ανάλογη του “success story” της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κρίσης.
- Δεν χτίζονται συναινέσεις με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας.
Γεννηματά: Τα μέτρα πήγαν στράφι
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό είπε ότι έβαλε την υπογραφή του σε απανωτά αχρείαστα lock down ακορντεόν και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο, lock down της Ευρώπης.
«Τα μέτρα σας πήγαν στράφι. Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία. Την αγορά και τους μικρομεσαίους σε βασανιστικό θάνατο. Διχάσατε και εμπλέξατε σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς την επιτροπή των ειδικών», υποστήριξε ο κ. Γεννηματά απευθυνόμενη προς τον κ. Μητσοτάκη.
Πρότεινε, μεταξύ άλλων:
- Αμεση ενίσχυση του ΕΣΥ
- Ενιαίο συντονιστικό κέντρο
- Όχι μικτά νοσοκομεία
- ’Αμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και αύξηση των αμοιβών των γιατρών με ένταξή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά
- Επιτάχυνση των εμβολιασμών.
- Επιστρεπτέα προκαταβολή με το 70% του ποσού ενίσχυση
- ’Αμεση ρύθμιση των οφειλών: Προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 120 δόσεις και 30% κούρεμα της οφειλής για τους συνεπείς προς τις τράπεζες