Μητσοτάκης: «Να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης»

Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, στόχος του Πρωθυπουργού είναι η ανάσχεση της ύφεσης.
EUROKINISSI/ ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τονίζοντας ότι όλοι μαζί κάναμε τη χώρα παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας, καθώς όπως υπογράμμισε, δεν έκρυψε ποτέ πως η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα και τις εξελίξεις στην Αμερική και σε μεγάλα κράτη της Ευρώπης, όπου η ανεργία «απογειώνεται» και καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. «Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός πριν αρχίσει να ανακοινώνει τον σχεδιασμό του για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής περιπέτειας που φέρνει η πανδημία.

Το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι το εξής: με ¨ζωντανές¨ τις επιχειρήσεις, στηρίζεται η απασχόληση και ενισχύεται η κοινωνική συνοχή. Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο τρίπτυχο: στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας. Το μέλημα λοιπόν είναι να περιοριστούν οι απώλειες στις θέσεις απασχόλησης και το βασικό κομμάτι των μέτρων είναι προσανατολισμένο ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ για την επίτευξη του στόχου θα χρησιμοποιηθεί το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά έδωσε το χρονοδιάγραμμα για τη δύσκολη περίοδο της ελληνικής οικονομίας, καθώς οριοθέτησε την εφαρμογή αυτού του έκτακτου προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, έως το τέλος Οκτωβρίου.

Ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του μηνύματος και ανακοινώνοντας μέτρα φορολογικής ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει το επιχειρείν, ενώ ανακοίνωσε και την πρόθεση του να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με ειδικές πρόνοιες οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού.

Η μείωση του ενοικίου κατά 40% για όλο το καλοκαίρι έδειξε ότι υπήρξε ανταπόκριση σε αιτήματα των ανθρώπων της αγοράς, ενώ η μείωση προκαταβολής φόρου θεωρείται από την κυβέρνηση ότι θα δώσει πολύτιμη «ανάσα» στις επιχειρήσεις. Μπορεί να μην έδωσε συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης, όμως δίνοντας τον χαρακτηρισμό «γενναία», δίνει ελπίδες για μία βάσιμη ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τα μεγάλα φορολογικά βάρη αυτή τη δύσκολη περίοδο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. «Αποτελούν, όπως εξήγησα, μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας κατά το διάστημα της υγειονομικής κρίσης –αλλά και νωρίτερα- ήταν η έλλειψη ρευστότητας. Αρκετά από τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός, έχουν ακριβώς την στόχευση της επίλυσης αυτού του προβλήματος.

«Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων», ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ήταν επόμενο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κομβικό θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού, με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου να ξεκινά και τυπικά στις 15 Ιουνίου, όταν δηλαδή θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, ενώ από την 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην πορεία του τουρισμού είναι μεγάλη, καθώς ότι περισσότερο επιτευχθεί φέτος, θα είναι κέρδος.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν για την εξέλιξη της πανδημίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην Ιταλία η εξάπλωση του ιού βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι σίγουρος αυτή την στιγμή για το αποτέλεσμα του σχεδιασμού που ανακοινώθηκε, καθώς όπως τονίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Η πεποίθηση που υπάρχει όμως είναι ότι όπως η χώρα τα κατάφερε στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, μπορεί να τα βγάλει πέρα και στις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Και αυτή του την αισιοδοξία ο Πρωθυπουργός φρόντισε να την τονίσει ιδιαίτερα, ζητώντας από τους πολίτες να κάνουμε όλοι μαζί το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης.

Μία εξέλιξη που δημιουργεί προοπτικές ελπίδας, είναι οι δράσεις που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός «η κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία πραγματική Ευρώπη της αλληλεγγύης». Μάλιστα για το θέμα αυτό υπήρξε νωρίτερα επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Οι δύο ηγέτες συζητώντας την πρόταση Μέρκελ- Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, συμφώνησαν ότι κινείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είχαν αναλάβει και οι ίδιοι με συνυπογραφή στο κείμενο για την αναζήτηση κοινής ευρωπαϊκής λύσης και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ΕΕ.

Δημοφιλή