Μητσοτάκης: Νομοσχέδιο-τομή για τις διοικήσεις στο Δημόσιο - «Αποκομματικοποίηση του κράτους»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση των αμοιβών των Διοικητών μεγάλων οργανισμών και νοσοκομείων - Βέλη κατά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: «Αλλάξτε τροπάριο»
Για αποκομματικοποίηση του κράτους έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για το νέο τρόπο επιλογής Διοικητών στο δημόσιο
Για αποκομματικοποίηση του κράτους έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για το νέο τρόπο επιλογής Διοικητών στο δημόσιο
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημόσιου τομέα, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-τομή, καθώς παύουν οι διοικήσεις να είναι προσωπική επιλογή κάποιου υπουργού και πλέον λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα του κάθε υποψήφιου».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους» και εξήγησε ότι πρόκειται για «μία καίρια μεταρρύθμιση στον συνολικό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Τέσσερις καινοτομίες στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης εστίασε σε τέσσερις σημαντικές πτυχές της νέας πρωτοβουλίας, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης της κρατικής μηχανής αλλά και την προσέλκυση ικανών στελεχών. Αυτές είναι:

-Η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης των 600 επικεφαλής των δημοσίων φορέων περνά στο ανώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού, κάτι που σημαίνει -όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός- περισσότερη αξιοκρατία και γρήγορα αποτελέσματα. Ειδικά για τα νοσοκομεία θα γίνεται συνολική προκήρυξη αντί για τις εκατοντάδες που γίνονταν μέχρι σήμερα και ξεκαθάρισε ότι η πρώτη προκήρυξη θα αφορά τους νέους διοικητές των νοσοκομείων και θα εκδοθεί πριν το τέλος του χρόνου.

-Οι υποψήφιοι προς αξιολόγηση πρέπει να έχουν σπουδές και εμπειρία που να πιστοποιεί συνάφεια με το αντικείμενο για το δηλώνουν ενδιαφέρον. Στόχος να τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

-Τρίτη καινοτομία του νέου συστήματος είναι τα δομημένα τεστ δεξιοτήτων, κάτι που εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα. «Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μία τέτοια διαδικασία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ συμπλήρωσε ότι οι τελικοί υποψήφιοι θα περνάνε και από συνέντευξη.

-Το τέταρτο βήμα σχετίζεται με τον δρόμο της επίτευξης τελικού αποτελέσματος. Οι νέοι διοικητές των οργανισμών του δημοσίου θα πρέπει, μαζί με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, να καταρτίζουν ετήσια σχέδια δράσης και να προσδιορίζουν μετρήσιμους στόχους. Θα δεσμεύονται από συμβόλαια αξιολόγησης και θα αξιολογούνται κάθε χρόνο. Αν πετυχαίνουν τους στόχους θα μπορούν να επιβραβεύονται με πριμ παραγωγικότητας ή θα μπορούν και να απομακρύνονται αν αποτυγχάνουν σε όσα ανέλαβαν να κάνουν και ο υπουργός θα πρέπει να επιλέγει τον αντικαταστάτη από τους δύο εναπομείναντες της διαδικασίας επιλογής.

«Το νομοσχέδιο παραπέμπει σε όσους ξέρουν και μπορούν, στους ικανούς να εργαστούν και να διακριθούν και όχι σε εκείνους που αναζητούν ένα δημόσιο πόστο για να βολευτούν», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής
Eurokinissi

«Ανεξαρτησία, ικανότητα, έλεγχος και αποτελεσματικότητα»

«Θα έλεγα ότι οι νέες ρυθμίσεις μπορούν να αποδοθούν με τέσσερις λέξεις: ανεξαρτησία, ικανότητα, έλεγχος και αποτελεσματικότητα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι είναι μία μεγάλη προσπάθεια να απεξαρτηθεί το ελληνικό δημόσιο από κομματικά συμφέροντα και να ενισχυθεί με άξια στελέχη, προς όφελος του πολίτη. Παράλληλα διευκρίνισε ότι η τελική ευθύνη ανήκει στον πολιτικό προϊστάμενο, δηλαδή στον αρμόδιο υπουργό.

«Κράτος που δεν είναι πια λάφυρο των κομμάτων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία μεγάλη αλλαγή που έχει ως στόχο να κάνει ελκυστικότερο το ελληνικό δημόσιο για ανθρώπους με προσόντα και εμπειρία αλλά και για να δώσει την ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να στηριχθούν σε κάποια πολιτική παρέμβαση, αναφέρθηκε στη νέα μορφή του κράτους.

«Ένα κράτος το οποίο δεν είναι πια λάφυρο των κομμάτων, δεν είναι οι υπηρεσίες του πεδία διορισμών και βολέματος ημετέρων. Και με παγιωμένο άλλοθι πάντα την ανώνυμη γραφειοκρατία. Η ανώνυμη γραφειοκρατία γίνεται τελικά «η εξουσία του κανενός». Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική λογοδοσία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η Ελλάδα του 2023 είναι μία χώρα πολύ διαφορετική, τολμώ να πω πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019» ενώ τόνισε ότι «αν στην πρώτη μας θητεία, χρέος ήταν να θεραπεύσουμε πληγές του άμεσου παρελθόντος, στη δεύτερη θητεία οφείλουμε να ξεριζώσουμε τις αιτίες που τις προκαλούν».

Αυξήσεις στις αμοιβές Διοικητών μεγάλων οργανισμών και νοσοκομείων

Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των απολαβών των διοικητών οργανισμών του δημοσίου.

«Προφανώς και το Δημόσιο δεν μπορεί ποτέ να πληρώνει τις ίδιες απολαβές με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι «αν θέλουμε να προσελκύσουμε, παραδείγματος χάρη, κάποιο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα για να του ζητήσουμε να πάει Διοικητής σε ένα νοσοκομείο, οι αμοιβές δεν μπορούν να είναι τόσο χαμηλές όσο είναι σήμερα».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «θα αυξήσουμε τις αμοιβές των Διοικητών των οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των μεγάλων νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών του Γενικού Γραμματέα. Είναι μία σημαντική αναβάθμιση και αντίστοιχη αύξηση θα υπάρχει και για τους Διοικητές των μικρότερων οργανισμών».

Τέλος, έκλεισε την τοποθέτηση του σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση «θα έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων των Ελλήνων πολιτών».

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους στη δευτερολογία του, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους στη δευτερολογία του, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: «Αλλάξτε τροπάριο»

Οι Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Ανδρουλάκης, στις δικές τους ομιλίες, εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά και για μία σειρά από άλλα θέματα, όπως της παρουσίας του στη Βουλή ή της στάσης του απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους ασκώντας κριτική στα δύο κόμματα για το γεγονός ότι δεν εστίασαν στο νομοσχέδιο που συζητείται ενώ απαντώντας στις κατηγορίες για τις λίγες φορές που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταθέσει καμία επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ενώ το ΠΑΣΟΚ μόλις μία.

Εντονη κριτική άσκησε στον Νίκο Ανδρουλάκη και για τις διαδικασίες που τηρούνται κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή, θέμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όσο για τη θέση που εξέφρασε σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, «είπαμε όμως ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Όσο για τη Χαμάς, τόνισε ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση και ξεκαθάρισε ότι τη διαχώρισε αμέσως από τον παλαιστινιακό λαό και ότι δεν αποτελεί συνομιλητή κανενός.

Επίσης μίλησε για την ανάγκη της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών και της προστασίας των αμάχων. «Χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά χάνουν τη ζωή τους από μία επίθεση η οποία έχει κλιμακωθεί πέραν των ορίων που θα περίμενε κανείς -το λέω ευθέως και ανοιχτά- να θεωρείται ως λελογισμένη αντίδραση σε μία επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ. Και ήμασταν απολύτως σαφείς σε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΟΗΕ για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Σχετικά με το ψήφισμα του ΟΗΕ από το οποίο απείχε η χώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν ήταν ισορροπημένο και ότι δεν εναρμονιζόταν με τα εθνικά συμφέροντα.

«Τα οποία εθνικά συμφέροντα σέβονται αφενός τη στρατηγική σχέση την οποία έχουμε με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν απόλυτα το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους που δεν θα υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κράτους του Ισραήλ, και βέβαια όλη την πίεση την οποία έχουμε ασκήσει στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή και εμείς με τις όποιες δυνατότητές μας, έτσι ώστε να υπάρξει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην χάνονται αδικαιολόγητα ζωές στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης με φωνές από τα έδρανα κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στην επιχειρηματολογία των Σωκράτη Φάμελλου και Νίκου Ανδρουλάκη για θέματα που ανέφεραν στην ομιλία τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι του θυμίζει «κάτι εφήβους οι οποίοι αποκτούν τον πρώτο τους δίσκο. Μην έχοντας, λοιπόν, άλλον δίσκο να ακούσουν, τουλάχιστον στην ηλικία μας είχαμε ακόμα δίσκους, ακούν συνέχεια το ίδιο πράγμα, την ίδια μουσική, το ίδιο τροπάριο. Ο μεν κ. Φάμελλος, «αποκλίνετε από την Ευρώπη», «συμφέροντα», «Μητσοτάκης ΑΕ». Εσείς, κ. Ανδρουλάκη, μια μονοθεματική εμμονή -επιτρέψτε μου να το πω- με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά στο θέμα των υποκλοπών.

Τα ίδια ακριβώς λέγατε πριν από τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και εσείς πήρατε 12%. Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους».

Δημοφιλή