Μητσοτάκης: Οι φίλοι του Ισραήλ πρέπει να του πουν «σκληρές αλήθειες» για την επίθεση στη Γάζα

Δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο Politico
.
.
Eurokinissi

«Οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να του πουν ”σκληρές αλήθειες” σχετικά με την ”επιθετική” στρατιωτική απάντησή του κατά της Χαμάς, καθώς στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αυξημένη ανησυχία για την αναλογικότητα της ισραηλινής απάντησης στη Γάζα. Αν και αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και έχει μεγάλη σημασία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο podcast Power Play του POLITICO αυτή την εβδομάδα.

Αν και η ΕΕ έχει σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ από την έναρξη της αντεπίθεσής του μετά τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου - η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους - τα κράτη- μέλη έχουν εκφράσει αυξημένη ανησυχεία για τα δεινά των αθώων πολιτών και για τις φρικιαστικές σκηνές στη Γάζα» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Μιλάω ως φίλος του Ισραήλ» είπε και πρόσθεσε: «Και πιστεύω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους».

Τον τελευταίο μήνα, το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία στη Γάζα και, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές που ελέγχονται από τη Χαμάς, σκότωσε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους σε αεροπορικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αμάχων.

Οι χώρες της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- πιέζουν για τις λεγόμενες ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην πυκνοκατοικημένη παράκτια λωρίδα να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

«Χωρίς να υπονομεύεται ο ”στρατηγικός στόχος της ήττας της Χαμάς”, είναι σημαντικό να σκεφτούμε την επόμενη μέρα και πώς θα βρεθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Στο τέλος της ημέρας, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο μεταναστευτικό.

Στο εσωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια ”σκληρή αλλά δίκαιη” μεταναστευτική πολιτική, η οποία έχει συμβάλει στη μείωση των παράνομων διελεύσεων από τα τουρκικά παράλια. Επανέλαβε επίσης το δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της και την ανάγκη για συνεχή οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, με το Politico να σχολιάζει ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται εν μέσω ορισμένων διεθνών επικρίσεων σχετικά με ότι η Ελλάδα προβαίνει σε επαναπροωθήσεις των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης.

«Λαμβάνουμε πολλή ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό αυτή η ευρωπαϊκή βοήθεια να μην στερέψει τα επόμενα χρόνια», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι προσβλέπει στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι έχει ήδη υπάρξει ”αλλαγή κλίματος” τους τελευταίους μήνες. Παρά κάποιες παρατεταμένες διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας - κυρίως τη συνεχιζόμενη εδαφική διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, σχολιάζει το Politico - ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν.

«Ήμουν πάντα ανοιχτός υποστηρικτής του ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες”, δήλωσε. ”Υπάρχουν win-win τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε» είπε.

Στη διεθνή σκηνή, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για το πώς η Ελλάδα έχει καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα της. Έπειτα από δεκαετίες διεθνούς αρνητικής κριτικής η Ελλάδα τελικά δεν είναι πλέον το ”προβληματικό παιδί” της Ευρώπης, είπε.

Πηγή: Politico

Δημοφιλή