Μητσοτάκης: Οι παρεμβάσεις μας έχουν κοινωνικό πρόσημο

«Θέλω να μιλήσω θετικά για το μέλλον του τόπου», τόνισε ο πρωθυπουργός για την προεκλογική αναμέτρηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στούντιο της ΕΡΤ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στούντιο της ΕΡΤ
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, μίλησε για όλα τα θέματα επικαιρότητας, από τις επερχόμενες εκλογές μέχρι τους πλειστηριασμούς.

Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες (15/2), τόνισε ότι «οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε τώρα είναι κοστολογημένες και είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Είναι κινήσεις απαραίτητες για να στηρίξουμε ανθρώπους οι οποίοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα.

Δεν είναι παροχές με την έννοια της εξαγοράς ψήφων. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε τέτοια λογική. Αλλά δεν είναι και παροχές οι οποίες χρηματοδοτούνται με δανεικά. Είναι κινήσεις και δαπάνες οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας. Είναι το προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης, όχι το προϊόν δανεικών, ούτε το προϊόν υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης.»

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλες δημοσιονομικές δυνατότητες για άλλα μέτρα στήριξης μέχρι τις εκλογές. «Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο -θα έλεγα- πλαίσιο, άλλο πακέτο στήριξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ για το θέμα της ακρίβειας, εκτίμησε ότι «η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμώ ότι θα βαίνει μειούμενη από εδώ και στο εξής.»

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους πλειστηριασμούς

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση μελετά κάποια νομοθετική ρύθμιση για να προστατευθούν οι οφειλέτες από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε υποκριτική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα, την στιγμή που με δικό του νομοθέτημα επετράπησαν οι πλειστηριασμοί.

«Το ζητούμενο είναι να μην σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να δίνουμε τη δυνατότητα σε ευάλωτους συμπολίτες μας να ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύει, τελικά, η περιουσία τους. Και να στεκόμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι επί ημερών της κυβέρνησης του έχει αρχίσει να «τρέχει» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ενώ και οι πολίτες προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις με τους servicers -τα λεγόμενα funds- και με τις τράπεζες, οι οποίες έχουν φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έχει αλλάξει κάτι στο πλαίσιο, ενώ δεν υπάρχει κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Διότι υπάρχουν δυνατότητες και θα σας έλεγα ότι υπάρχουν και κίνητρα και από τις δύο πλευρές, και από τα νοικοκυριά, με κρατική βοήθεια όποτε μπορούμε να το κάνουμε, αλλά και από τους servicers, να ρυθμίζουν τελικά τα δάνεια και να μην καταλήγουμε σε πλειστηριασμούς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την εκλογική αναμέτρηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την ημερομηνία των εκλογών ενώ για το κλίμα που θα επικρατήσει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει το μοτίβο αντιπαράθεσης που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλω να μιλήσω θετικά για το μέλλον του τόπου. Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες. Να εξηγήσω ότι περάσαμε από πολλές δοκιμασίες. Αντέξαμε, μείναμε όρθιοι. Πετύχαμε αρκετά πράγματα, μαζί με την κοινωνία, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Και οι εκλογές αυτές θα είναι μία ευκαιρία να συγκριθεί η δική μας πρόταση για το μέλλον της χώρας με άλλες προτάσεις που, να σας πω ειλικρινά, πέραν μιας απίστευτης πλειοδοσίας παροχών εγώ δεν έχω δει κάποιο συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο για το μέλλον», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με το δίλλημα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας «δημοκρατία ή εκτροπή» αλλά και για όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση έχει υπερβεί κάθε όριο κράτους δικαίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν». Και σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «εννοώ ότι θέλουν να μας πουν περίπου ότι «οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία»…Και είναι αδιανόητο αυτό, διότι αν έχουμε ένα, θα έλεγα, κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει διαχείριση της ήττας του.

«Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει «κυβέρνηση ηττημένων» και βγαίνει σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «διεκδικώ στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την πετύχουμε», εξηγώντας ότι η βεβαιότητα του προκύπτει από το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία. «Βλέπω την ανταπόκριση του κόσμου, βλέπω ότι σήμερα ο κόσμος, παρά την όποια κριτική μπορεί να μας ασκεί, μας πιστώνει ότι έχουμε εμπεδώσει ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, ότι κρατήσαμε σταθερό το τιμόνι της χώρας σε ταραγμένες εποχές και ότι η χώρα συνολικά έχει προοδεύσει σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν από τέσσερα χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την ενίσχυση της ΝΔ με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «πολλές φορές έχω τονίσει ότι είναι χρέος μας να επεκταθούμε σε αυτό το οποίο ονομάζουμε μεσαίο χώρο κι ότι σκοπός είναι να διευρύνω τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας.

Πήρα μία παράταξη η οποία ήταν στο 28% και την πήγα στο 40% και ευελπιστώ ότι μπορούμε και αυτό να το φτάσουμε ή και να το ξεπεράσουμε. Για να το κάνουμε αυτό σημαίνει ότι εντάσσουμε στις τάξεις μας στελέχη τα οποία δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας.»

«Ήταν υποχρέωση μας να βοηθήσουμε την Τουρκία»

Αναφερόμενος στο θέμα των σεισμών σε Τουρκία και Συρία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήταν υποχρέωσή μας, σε αμιγώς ανθρώπινο επίπεδο, να σταθούμε δίπλα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό και συριακό λαό και να είμαστε από τους πρώτους οι οποίοι αποστείλαμε βοήθεια, προκειμένου να σώσουμε ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια. Για εμάς ήταν μια κίνηση ανθρωπισμού αυτή. Δεν εξυπηρετούσε σε σκοπιμότητες εξωτερικής πολιτικής», συμπληρώνοντας ότι «ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Υπό προϋπόθεση, και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά.»

Η εκτίμησε που εξέφρασε για τον τουρκικό αναθεωρητισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι δεν θα ακυρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη και ότι παραμένει ανοιχτός στο διάλογο. «Θα το ξαναπώ, σε περίπτωση που δεν μπορούμε να λύσουμε τα βασικά μας ζητήματα, το βασικότερο ζήτημά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο -είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχουμε καταφέρουμε να επιλύσουμε εδώ και πολλές δεκαετίες- έστω και σε αυτή την περίπτωση να μπορούμε να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε σε άλλα πεδία πολιτικής. Και πάντως να μην υπάρχει αυτή η τοξικότητα, η οποία δηλητηριάζει τελικά την αντίληψη των λαών. Αλλά, όπως είδατε, αυτό δεν είχε τελικά επίπτωση ούτε στον ελληνικό ούτε στον τουρκικό λαό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η πιο καλή και η πιο κακή στιγμή της κυβέρνησης

Σε ερώτηση για το ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του και ποια ήταν η καλύτερη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης:

«Νομίζω ότι έχουμε εμπεδώσει μία αίσθηση σοβαρότητας, αυτοπεποίθησης και υπευθυνότητας στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το αισθάνθηκα πολύ έντονα όταν πριν από δύο μέρες γιορτάσαμε τα τρία χρόνια από τη δημιουργία του gov.gr και κάναμε έναν απολογισμό των τεράστιων αλμάτων που έχουμε κάνει στα ζητήματα ψηφιακής διακυβέρνησης.

Αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτό, γιατί έτσι ξέρετε χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Όταν το κράτος σέβεται τον πολίτη και όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι το κράτος θα είναι δίπλα του όταν το χρειαστεί. Χωρίς υπερβολές, χωρίς ταξίματα, αλλά με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο. Πάρτε για παράδειγμα το «112», το οποίο σήμερα πραγματικά σώζει ζωές. Όταν ήρθαμε στα πράγματα πολύ απλά δεν υπήρχε».

Όσο για τις δυσκολότερες στιγμές ή λάθη που έγιναν, αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις: «Η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Όταν βρίσκεσαι μπροστά στη «μανία» της φύσης και διαπιστώνεις ότι δεν μπορείς να κάνεις εκείνη τη στιγμή πολλά πράγματα. Γι’ αυτό και δεσμεύτηκα ότι θα αλλάξουμε πολλά πράγματα και νομίζω ότι τα έχουμε αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε.

Και βέβαια σίγουρα μια δύσκολη στιγμή για εμάς, ένα λάθος, ήταν το ζήτημα των υποκλοπών, για το οποίο, θα έλεγα, από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν. Και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές. Κάναμε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και κάναμε σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.»

Δημοφιλή