
Το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αμυντική ενίσχυση της χώρας μέσα στην επόμενη 12ετία θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, σε μία συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.
Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να σταλεί το μήνυμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Άμυνα της Ελλάδας περνούν στη νέα εποχή και αναμένεται να περιγράψει το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας.
Το πλαίσιο για το νέο αμυντικό δόγμα της Ελλάδας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει σε τρεις άξονες.
Ο πρώτος είναι η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και η έμφαση που θα δοθεί στην αξιοποίηση όλων των σύγχρονων όπλων, όπως είναι τα drones και anti-drones, τα σύνθετα συστήματα radar, η αντιπυραυλική προστασία. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει σχετικά με τα εξοπλιστικά είναι για τα επόμενα 12 έτη και το κόστος εκτιμάται περίπου στα 28 δισ. ευρώ.
Ο δεύτερος άξονας είναι η αξιοποίηση της τεχνολογικής εξέλιξης και στρατηγικά αλλά και πρακτικά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα τονίσει τη σημασία της κυβερνοάμυνας αλλά και θα αναδείξει τις προοπτικές που ανοίγονται με τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο την παραγωγή πρότυπων όπλων.
Ξεκάθαρη στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αναβάθμιση και αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Στον τρίτο άξονα αναμένεται να μιλήσει αναλυτικά για την πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις προμήθειες όπλων με συνεργασίες που θα πρέπει να γίνουν με την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Δηλαδή η όποια προμήθεια σχεδιάζεται, να υλοποιείται με παραγωγή ελληνικών εξαρτημάτων ή συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.
Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει και για τις αυξήσεις που δόθηκαν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Παράλληλα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και σε μία σειρά μέτρων που θα ενισχύουν την προσπάθεια αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τη νέα οργάνωση της θητείας, για την οικονομική ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για την αναδιάταξη που θα γίνει σε επίπεδο στρατοπέδων, όπου και θα τονίσει την ανάγκη τα κριτήρια να είναι αμιγώς επιχειρησιακά και όχι γεωγραφικά, όπως ίσχυε στο παρελθόν.
Επίσης αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, στην απόφαση της Ευρώπης να ενισχύσει την άμυνα της, στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου και στις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις.
Έμφαση αναμένεται να δώσει και στο κομμάτι της οικονομίας και της άμεσης σύνδεσης της με τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς για να επιτευχθεί η οικονομική πρόοδος είναι αναγκαία η ασφάλεια της χώρας και η θωράκιση της αμυντικής της ικανότητας.
Αυτό που σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στη σημερινή τοποθέτηση του ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα για τα επόμενα 12 χρόνια στο κομμάτι της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν θα αναφερθεί αναλυτικά σε οπλικά συστήματα. Περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που θα ακολουθήσει της συζήτησης που θα γίνει στο κοινοβούλιο.