Με στόχο να βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους –που σήμερα φτάνει τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ- η κυβέρνηση φέρνει τον «Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας».
Το περιεχόμενο του συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι με αυτή τη ρύθμιση κλείνει οριστικά πληγές δεκαετιών, καθώς χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, από την 1 Ιανουαρίου 2021, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται. Θα υπάρχουν βέβαια κριτήρια ενώ θα καταργηθεί το απόρρητο σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μη εκμεταλλευθούν τη ρύθμιση οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας ευάλωτων προσώπων, τονίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν έντονα κοινωνικό πρόσημο. «Ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ίσως και για αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών.
Η επιλογή όμως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Και μετά τη δίμηνη διαβούλευση οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.
«Η οικονομία, λοιπόν, οφείλει και πάλι να βαδίσει σε ένα σταθερό έδαφος. Να απαλλαγεί από τις πραγματικές “επιχειρήσεις-ζόμπι” και να ενεργοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις που μένουν εγκλωβισμένες σε χρέη τα οποία ανάγονται σε διαφορετικές συγκυρίες. Όπως και η κοινωνία έχει ανάγκη από δικαιοσύνη. Στρατηγικοί κακοπληρωτές να πάψουν να ζουν παρασιτικά σε βάρος των πολλών, αλλά και οι πιο ευάλωτοι να βρουν έναν τρόπο να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς άλλες δυσβάσταχτες υποχρεώσεις», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού για το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.
Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, το νομοσχέδιο –που είναι ήδη στη διαδικασία της διαβούλευσης- είναι δίκαιο κοινωνικά και γόνιμο επιχειρηματικά, ενισχύει τους αδύναμους οφειλέτες επαναφέροντας ταυτόχρονα επιχειρήσεις στην παραγωγική βιωσιμότητα. Και είναι τέλος ένα νομοσχέδιο αναπτυξιακό, γιατί αφαιρεί βάρη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και απελευθερώνει τις τράπεζες από “κόκκινα” δάνεια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας ανακεφαλαιοποίησης.
Άλλα θέματα που απασχόλησαν του Υπουργικό Συμβούλιο, είναι:
- Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την ενσωμάτωση της «νέας γενιάς» Οδηγιών για τα απόβλητα
- Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων δημοσίου τομέα
- Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο σχετικά με τους βασικούς άξονες για την αναμόρφωση του ν. 2190/1994
- Εισήγηση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη για την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης
- Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων
- Ενημέρωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με την κατασκευή νέου και την αναβάθμιση – επισκευή υφιστάμενου τεχνητού εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου
- Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σχετικά με την επιλογή Αντιπροέδρου Συμβουλίου της Επικρατείας
- Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με τον καθορισμό της θητείας των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.