Προς συμφωνία και άρση του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και καλλιτεχνών φαίνεται ότι οδηγεί η συνάντηση που υπήρξε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπων του καλλιτεχνικού κόσμου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε ουσιαστική σύγκλιση σε βασικά ζητήματα που αφορούν τους καλλιτέχνες, ενώ τους έγινε απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξουν μισθολογικές διαφορές και ανισότητες σε σύγκριση με ότι ίσχυε. Οι ίδιες πηγές τονίζουν το πολύ καλό και δημιουργικό κλίμα της συνάντησης -2.5 ώρες διήρκησε- και περιμένουν πλέον από τους καλλιτέχνες την αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν.
Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, από τη συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα, τα οποία και χαρακτηρίζονται ως σημεία σύγκλισης:
- Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
- Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
- Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικων και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.
«Θα ακούσετε από εμάς πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, διότι νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί, ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχική του τοποθέτηση κατά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί έως σήμερα.
«Καταλαβαίνω ότι σε μεγάλο βαθμό το θέμα το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα έχει μία ακαδημαϊκή ή, θα έλεγα, αξιακή διάσταση. Δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει πρωτίστως, η πρώτη προτεραιότητά σας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσλαμβάνεστε στο δημόσιο, ειδικά για αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική σας απασχόληση», σημείωσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας παράλληλα ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα -για το οποίο διαμαρτύρονται οι καλλιτέχνες και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα- δημοσιεύθηκε εν όψει ενός πολύ μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας μεταρρύθμισης και αναδιοργάνωσης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις μέχρι νεωτέρας
Σε ανακοίνωσή της μετά το πέρας της συνάντησης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος γνωστοποίησε ότι η προγραμματισμένη 24ωρη απεργία την ερχόμενη Παρασκευή θα διεξαχθεί κανονικά, τονίζοντας ότι οι κινητοπιοιήσεις συνεχίζονται τουλάχιστον μέχρι να λάβουν στα χέρια τους προς εξέταση την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων: «Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση εντός της εβδομάδας, το περιεχόμενο της οποίας θα εξετάσουμε και θα αξιολογήσουμε. Μέχρι τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε ανακοινώσει. Την Παρασκευή καταθέτουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Για την ίδια μέρα έχουμε προκηρύξει 24ωρη απεργία και μεγάλη κινητοποίηση καθώς και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10:00), προς το Σύνταγμα. Σε εποχές που ο Πολιτισμός μας απειλείται και οι εργασιακές μας ανάγκες υποβαθμίζονται, δείχνουμε τον δρόμο της ενότητας, διεκδικώντας όλοι και όλες μαζί ένα καλύτερο αύριο».