Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διπλωματικές κινήσεις που οδήγησαν στην επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων της χώρας στο Ιόνιο, ενώ έστειλε και μήνυμα προς την Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
«Σήμερα, στην αρχή του 2021, κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην ενεργητική διπλωματία που άσκησε η χώρα, αφήνοντας πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα και έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας που είχε προηγηθεί με την Αίγυπτο.
«Πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν έμπειρο πολιτικό, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την αγορά των 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή και ότι υλοποιείται ταχύτατα, ενώ αναφέρθηκε και στο συνολικό πρόγραμμα των εξοπλισμών στο οποίο προχωρά η Ελλάδα, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ώρες, αποκαθιστά τη διεθνή νομιμότητα σε όλη την περιοχή και καθιστά ένα τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα μήνυμα προς ανατολάς.
Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα προσέρχεται με αισιοδοξία, ελπίδα αλλά και με μηδενική αφέλεια, ξεκαθαρίζοντας ότι το μόνο θέμα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας. «Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε την κοινή προσφυγή στα διεθνή όργανα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων
Εκτός όμως από το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως είπε, η χώρα προχωρά με μικρά αλλά σίγουρα βήματα προς μία κανονικότητα και ανακοίνωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης, σχετικά με την άρση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων. «Είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη», ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχιστεί η εβδομαδιαία μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων, η οποία και θα καθορίζει τις επόμενες κινήσεις.
Για το θέμα του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κλείνει ο πρώτος κύκλος των εμβολιασμών για υγειονομικούς και για τους πολίτες άνω των 85 ετών, ενώ διευκρίνισε ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών θα ακολουθεί τον ρυθμό των παραλαβών.
Όπως είπε λειτουργούν από σήμερα 144 νέα σημεία εμβολιασμού, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, η όλη διαδικασία διεξάγεται χωρίς προβλήματα. «Αύριο θα θέσω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αλλά και την άμεση έγκριση των εμβολίων που είναι σε στάδιο αδειοδότησης. Και να πιέσουμε τη Pfizer να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε συμφωνήσει», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση αλλά και σε πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον.