Στις 10 το πρωί θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής για τη Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία, η κύρωση της οποίας θα μπει λίγες ώρες αργότερα σε ψηφοφορία. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η ευρύτερη πολιτική συναίνεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει. Το Κίνημα Αλλαγής θα την υπερψηφίσει, ασκώντας όμως κριτική σε κάποια σημεία της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ιστορική» την Συμφωνία με τη Γαλλία και χθες (6/10) μέσω δήλωσης του από τη Σλοβενία, έστειλε ουσιαστικά μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο “όχι σε όλα” κι επιλέγει για άλλη μια φορά να τηρήσει μια μικροκομματική στάση βάζοντας το αντιπολιτευτικό του μένος πάνω από τα εθνικά συμφέροντα».
Οι άξονες της Συμφωνίας και τα οφέλη τους για την Ελλάδα που αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είναι:
-Την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και παράλληλα τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού που θα ενισχυθεί με τις φρεγάτες Belharra.
- Το ύψος του τιμήματος και του γρήγορου χρόνου παράδοσης. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτακης: «αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης».
-Τη δυνατότητα που αποκτά η Ευρώπη να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην ιστοσελίδα liberal.gr, η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής αποτελεί εγγύηση για την ασφάλειά της χώρας, και συνιστά πρόνοια που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που προβλέπουν η συνθήκη του ΝΑΤΟ αλλά και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που επίσης υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός είναι ότι οι συζητήσεις με τις Η.Π.Α. για την υπογραφή ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, πενταετούς διάρκειας, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα καλλιεργεί σχέσεις με στρατηγικό βάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η Συμφωνία λειτουργεί ως πρόδρομος για τη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ε.Ε. είναι μία οικονομική υπερδύναμη και εκ των πραγμάτων διαθέτει μεγάλη ήπια ισχύ, οφείλει όμως να αποκτήσει και ανάλογο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Η συζήτηση αυτή έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ελπίζω ότι δεν θα ατονήσει, αλλά θα προχωρήσει με σταθερά βήματα ώστε να μετουσιωθεί σε πράξεις», σημειώνει στο άρθρο του.
Μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως έχει πει, η Ελλάδα δεν θα μπει σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία και είναι πάντα ανοιχτή στον καλόπιστο διάλογο. Αυτό που τονίζει όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η χώρα μας έχει την υποχρέωση, την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα να προασπίσει την επικράτειά της, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Με την κύρωση της Συμφωνίας ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα προχωρά μπροστά. Η υπόθεση Μπογδάνου μπορεί να άλλαξε για λίγο την ατζέντα, όμως στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων να λειτουργήσει και ως προωθητική δύναμη για τη δημιουργία μίας αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα.