Την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.
«Πρέπει να διερευνηθεί τι έχει γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στη χθεσινή του παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη του ευρωπαϊκού συμβουλίου, όπου διατύπωσε και τη θέση της Ελλάδας. «Κύριο μέλημα μας η προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα», σημείωσε μεταξύ άλλων σημειώνοντας παράλληλα ότι στόχος είναι «να μην επεκταθεί η σύρραξη και να μην υπάρξει κλιμάκωση».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της εξωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε. ενώ ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα ταξιδέψει άμεσα στο Ισραήλ -αρχικά είχε μελετηθεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει επίσκεψη αύριο Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου.
«Θα ταξιδέψω στην περιοχή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας», εξήγησε αλλά όπως πρόσθεσε θα συμμετάσχει το Σάββατο, 21/10, σε σύσκεψη που θα γίνει στην Αίγυπτο με θέμα τις εξελίξεις στο μεσανατολικό.
«Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή την ¨έκρηξη¨ στη Μέση Ανατολή, καθώς είμαστε το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σκεφτόμαστε μόνο τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας»
Μετά την αναφορά του στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός πέρασε στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα κάνοντας ένα σχόλιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «το βασικό πολιτικό συμπέρασμα προέκυψε από την πρώτη Κυριακή».
Τονίζοντας ότι «και οι πολίτες κουράστηκαν από τις συνεχείς εκλογικές διαδικασίες», έστειλε το μήνυμα ότι αυτό που δεν σταματά είναι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.
Αυστηρό μήνυμα για τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέλη της κυβέρνησης
«Η κυβερνητική αποτελεσματικότητα κρίνεται στο τέλος της τετραετίας», ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι «σκεφτόμαστε μόνο τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας».
Αφού αναφέρθηκε σε θέματα της ατζέντας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπως την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων ή την ανακούφιση των δανειοληπτών, έστειλε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση σχετικά με την άσκηση πολιτικής από τα κυβερνητικά στελέχη.
Ζήτησε συγκεκριμένα «λόγο κατανοητό, χωρίς ακρότητες και έπαρση» και υπογράμμισε, χρησιμοποιώντας μία λαϊκή έκφραση, «να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό και μετά να μιλάμε».