Μία ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στην Αγκυρα μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24.
«Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. «Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο Αλεξία Κεφαλάς για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν οι διαφορές των δύο χωρών που είναι μέλη της συμμαχίας δεν επιλύονται με ειρηνικό τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα τους τομείς στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν Ελλάδα και Τουρκία.
«Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ εστίασε και στο πρόβλημα της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλει να συνεργαστεί με την Τουρκία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Σε επισήμανση της Αλεξία Κεφαλάς ότι τελικά δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ υπό την απειλή όπως φαίνεται από την πλευρά της Τουρκίας που σχετίζεται με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ότι θα άνοιγε τα σύνορά της σε τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και αν φοβάται κάτι τέτοιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. «Όχι, δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και, όπως γνωρίζετε, είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, καταστήσαμε απολύτως σαφές τον περασμένο Μάρτιο ότι δεν θα ανεχθούμε να χρησιμοποιούνται απελπισμένοι άνθρωποι ως γεωπολιτικά όπλα, αυτό ακριβώς που προσπάθησε να κάνει η Τουρκία όταν ενθάρρυνε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα. Και καταστήσαμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, οι τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ ήρθαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Και νομίζω ότι έχει καταστεί πάρα πολύ σαφές στην Τουρκία ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν μπορεί και δεν θα γίνει ανεκτή στο μέλλον.»
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να βρεθεί μία λύση με την Τουρκία, κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν. «Αποδέχομαι πλήρως το επιχείρημα ότι η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα εκατομμύρια πρόσφυγες και υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αλλά και η Τουρκία πρέπει να κάνει αυτά που προβλέπονται από την πλευρά της. Πρέπει να ελέγξει τα δίκτυα διακίνησης που εξακολουθούν να παίζουν βασικό ρόλο για τη μεταφορά των ανθρώπων μέσω του Αιγαίου. Πρέπει να είναι πρόθυμη να δεχτεί τις επανεισδοχές όσων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, έχουμε σχεδόν 1.500 άτομα στα νησιά μας των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ ενθαρρυντικό βήμα όσον αφορά τις σχέσεις μας αν η Τουρκία τους δεχόταν τελικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα υπογράμμισε το ενδιαφέρον που έδειξε για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, σημειώνοντας ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα ασυνόδευτο παιδί ή έφηβος σε καταυλισμό στα νησιά. Όσο για την αποτροπή της εισόδου των μεταναστών στα σύνορα και τις διαμαρτυρίες κάποιων ΜΚΟ για απωθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν γίνονται απωθήσεις και ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της και θα συνεχίσει να το κάνει χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Και θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Οι δυνάμεις της Συνοριοφυλακής μας, η αστυνομία μας στον Έβρο, το Λιμενικό μας Σώμα, δεν είναι μια επιτροπή υποδοχής. Δεν είναι τουριστικό γραφείο. Βρίσκονται εκεί για να υπερασπίζονται τα σύνορά μας. Ταυτόχρονα, είναι εκεί για να σώζουν ζωές στη θάλασσα. Και σε όλους εκείνους που κατηγορούν την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα τους ζητούσα να πάνε να μιλήσουν με το Λιμενικό μας Σώμα και να τους ρωτήσουν, πόσους ανθρώπους έχουν σώσει στη θάλασσα. Πόσες ζωές έχουν σωθεί χάρη στην υπευθυνότητα του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος;», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για το τι περιμένει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ αλλά και από τον Τζο Μπάιντεν, σχετικά με το ελληνοτουρκικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Καταρχάς, είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Και σίγουρα αποτελεί, όπως γνωρίζετε, μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις. Ορθώς επισημαίνετε ότι η Ελλάδα είναι συνεπές μέλος της συμμαχίας επί πολλές δεκαετίες. Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που υπερβαίνουν συστηματικά το όριο του 2% όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και έχουμε επίσης πραγματοποιήσει σημαντικές νέες επενδύσεις για την αναβάθμιση των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων και κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Πιστεύω ότι θα συζητήσουμε το πώς το ΝΑΤΟ θα εξελιχθεί και θα αντιμετωπίσει τις νέες υβριδικές απειλές, το πως αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που απορρέουν από ζητήματα όπως η πανδημία του Covid και η κλιματική αλλαγή. Και πώς θα προσαρμοστούμε σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, όπου οι δημοκρατίες μας απειλούνται από χώρες που επιδεικνύουν αυταρχική συμπεριφορά και δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο.»
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο France 24 έκλεισε με ερώτηση που δέχθηκε για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο εισηγήθηκε η Ελλάδα και το οποίο υιοθετεί η Ευρώπη, για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την τουριστική περίοδο που ξεκινά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Ελάτε στην Ελλάδα. Είναι μια ασφαλής χώρα. Είναι μια χώρα που πρωτοστάτησε στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ Covid (ή ότι έχετε νοσήσει στο παρελθόν) για να έρθετε στην Ελλάδα. Διαχειριστήκαμε την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ανοίξει τη χώρα στον τουρισμό, οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι. Και είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι, πολλοί Γάλλοι που αγαπούν πολύ την Ελλάδα, θα επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Μπορώ να εγγυηθώ ότι θα περάσουν υπέροχα.»