Κατά την παρουσία του στο Μόναχο για την 60 Διάσκεψη Ασφαλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο podcast «The Globalist» του περιοδικού «Monocle» και αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων.
«Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό ανάπτυξης»
Μιλώντας για θέματα οικονομικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η δεύτερη θητεία μου επικεντρώνεται σε αυτό που ονομάζω “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό”» επισημαίνοντας ότι «στόχος μου ήταν πάντα να κάνω την Ελλάδα μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα και να πετύχω πραγματική σύγκλιση.»
Όπως εξήγησε, σταδιακά η χώρα καλύπτει το χαμένο έδαφος από την οικονομική κρίση και υπογράμμισε την προσπάθεια της δίκαιης ανάπτυξης.
«Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εστιάζω τόσο πολύ στο να διασφαλίσω ότι οι πολιτικές μας είναι δίκαιες και ότι ο πλούτος που δημιουργούμε κατανέμεται δίκαια. Επομένως, επικεντρώνομαι στους μισθούς, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αύξηση του μέσου μισθού. Έχω θέσει πολύ σαφείς στόχους σχετικά με το τι θέλω να πετύχω τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτών των στόχων», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Να ξοδεύουμε με πιο έξυπνο τρόπο για την άμυνα»
Ερωτηθείς για το θέμα των αμυντικών δαπανών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η Ελλάδα δαπανά το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, επειδή «ποτέ δεν υπήρξε “μέρισμα ειρήνης” στην Ελλάδα, με την έννοια ότι πάντα αντιμετωπίζαμε έναν μεγαλύτερο, ενίοτε αρκετά επιθετικό γείτονα».
Σε αναφορά του για τον ελληνικό εμπορικό στόλο που αποτελεί παγκόσμια δύναμη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν αποποιηθήκαμε ποτέ την ευθύνη μας να προστατεύσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Και γι′ αυτό το λόγο έχουμε παρουσία. Θα συνεχίσουμε να έχουμε παρουσία. Ένα πλοίο θα αποπλεύσει πολύ σύντομα πλήρως εξοπλισμένο με όλη την απαραίτητη τεχνολογία για την προστασία του και θα μεταβεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Και είμαστε επίσης αυτοί που αναλαμβάνουμε τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», η οποία λειτουργεί σε συνδυασμό με την επιχείρηση «Φρουροί της Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα.»
Στη συνέχεια εξήρε τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του που είναι σε εξέλιξη.
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, ως χώρα που δαπανά σημαντικά κονδύλια για την άμυνα, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτύξουμε και τις δικές μας τεχνολογικές δυνατότητες. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη», πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ότι θα πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει επίσης να ξοδεύουμε με πιο έξυπνο τρόπο για την άμυνα. Υπάρχουν πολύ λίγες κοινές προμήθειες. Εξακολουθεί να υπάρχει ένας κολοσσιαίος κατακερματισμός της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έπρεπε να ήταν -και είναι σε ένα βαθμό- μια κλήση αφύπνισης».
Για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο
«Ήμασταν εξαιρετικά σαφείς στις προσπάθειές μας να διευκολύνουμε τον διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου», σημείωσε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
«Η θέση της Ελλάδας δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό μέλλον. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση θα επιλυθεί και ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, σχετικά με την Ένωση των Σερβικών Δήμων, αυτές οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού
«Πρέπει να καταλάβει κανείς ότι οι αιτιάσεις που τροφοδοτούν το λαϊκισμό είναι πραγματικές, είτε έχουν να κάνουν με την εισοδηματική ανισότητα είτε με ανθρώπους που αισθάνονται χαμένοι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προσπάθεια αντιμετώπισης του λαϊκισμού, συμπληρώνοντας ότι «οι αιτιάσεις που σχετίζονται με την εισοδηματική ανισότητα πράγματι έχουν βάση. Δείτε τους αριθμούς. Στο τέλος της ημέρας, επειδή συνήθως το επίκεντρο είναι η οικονομία, πράγματι υπάρχουν χάσματα και άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω.»
Ξεχωριστή αναφορά έκανε για τους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους εξηγώντας ότι «όταν εξετάσαμε το πρόβλημα λεπτομερώς, συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι, παραδείγματος χάρη, για το ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν οι αγρότες. Και βρήκαμε μια λύση για να τους δώσουμε καλύτερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια. Διότι αν δεν είναι ανταγωνιστικοί και αν σταματήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο στην επισιτιστική μας ασφάλεια, αλλά και στην περιφερειακή συνοχή. Θα έλεγα λοιπόν ότι αρκετές από τις αιτιάσεις έχουν βάση. Και δεν αναφέρομαι σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά σε κάτι υπαρκτό που πρέπει να αναγνωριστεί.»
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εξηγώντας ότι στην προσπάθεια για ανάπτυξη μειώνει με σύνεση τους φόρους, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία, προσελκύοντας επενδύσεις, απλοποιώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
«Επομένως, πρόκειται για μια φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία, η οποία προτάσσει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σχετικά με την εξωτερική πολιτική έκανε λόγο για προσέγγιση που την αποκάλεσε «υπεύθυνο πατριωτισμό» και φέρνοντας ως παράδειγμα την στάση της απέναντι στην Άγκυρα.
«Ήμασταν σκληροί απέναντι στην Τουρκία, ενισχύσαμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, διαχειριστήκαμε το μεταναστευτικό πρόβλημα αρκετά καλά. Αυτό νομίζω ότι καλύπτει επαρκώς το πιο συντηρητικό κομμάτι ενός κεντροδεξιού κόμματος», προσθέτοντας όμως ότι «η προσέγγισή μας είναι επίσης αρκετά προοδευτική όταν πρόκειται για την κοινωνική πολιτική».
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας την «μια παράξενη συμμαχία σκληρών αριστερών και σκληρών δεξιών λαϊκιστών, και ήταν μια καταστροφή. Και οι πολίτες το θυμούνται ακόμα αυτό» και σημείωσε ότι «βέβαια, όμως, όταν βρίσκεσαι στη δεύτερη θητεία σου δεν ανταγωνίζεσαι με αυτόν που ήταν στην εξουσία πριν από πέντε χρόνια. Πρέπει να λύσεις πραγματικά προβλήματα. Και εφόσον ο κόσμος πειστεί ότι προσπαθείς σκληρά, πρέπει να είσαι ειλικρινής, πρέπει να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, αλλά πρέπει και να φέρνεις αποτελέσματα. Και εμείς το κάνουμε, ιδίως όσον αφορά στην οικονομία».
«Ο γάμος των ομόφυλων θεμελιώδες ζήτημα ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου»
Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό ενώ η συνέντευξη ξεκίνησε με το πρόσφατο -εκείνες τις ημέρες- θέμα της ψήφισης για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
«Αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω μεγάλη τιμή ως ηγέτης ενός κεντροδεξιού συντηρητικού αλλά και προοδευτικού κόμματος, που πράγματι εμείς φέραμε αυτό το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο και το περάσαμε με πολύ ισχυρή πλειοψηφία», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «για πρώτη φορά πράγματι ακούσαμε από εκείνους που έχουν επηρεαστεί βαθιά από το γεγονός ότι η ισότητα στον γάμο δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα».
Αυτό που τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ήταν ότι «η κοινή γνώμη έχει πλέον ταχθεί υπέρ αυτής της νομοθεσίας. Και σέβομαι πλήρως όσους διαφωνούν, αλλά πιστεύω ότι τους αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό. Ακόμα και μέσα στο κόμμα μου. Δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, οι βουλευτές μας ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν αυτό που πραγματικά ήθελαν. Και χαίρομαι που πάνω από τα δύο τρίτα κατέληξαν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο.»