Με στόχο να απευθυνθεί σε ένα πιο νεανικό κοινό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί στο studio του ραδιοφωνικού σταθμού Sfera 102,2 και συζήτησε με τους Γρηγόρη Αρναούτογλου, Γιώργο Λιανό, Νάνσυ Αντωνίου και Παναγή Τζωρτζάτο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός επιλέγει να παρουσιάσει τις θέσεις του σε εκπομπές και μέσα ενημέρωσης που δεν έχουν ως βασικό τους θέμα την πολιτική. Ειδικά κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης είχε εμφανιστεί σε ψυχαγωγικές εκπομπές και είχε μιλήσει σε αθλητικό ραδιόφωνο.
Η σημερινή συζήτηση που κινήθηκε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς –συγκριτικά με εκπομπές πολιτικού περιεχομένου- αποκάλυψε πτυχές του ανθρώπου Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως ότι σηκώνεται το πρωί στις επτά παρά τέταρτο, ότι γυμνάζεται δύο φορές την εβδομάδα, ότι του λείπει να ακούει ραδιόφωνο, δήλωσε ως αγαπημένο του χρώμα το μπλε –αν και όπως είπε στους παρουσιαστές αισθάνθηκε άνετα και με το κόκκινο χρώμα που κυριαρχούσε στο studio- ότι προσπαθεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να έχει κάποια έξοδο με την σύζυγο του Μαρέβα. Επίσης είπε ότι δεν ξέρει να μαγειρεύει και αποκάλυψε ότι κατά το διάστημα της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, θα έχει την ευκαιρία να δει την κόρη του που σπουδάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συζήτηση όμως κινήθηκε και σε θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Ο πρωθυπουργός εστίασε στο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για τους νέους, μίλησε για τα ελληνοτουρκικά και τις απειλές της Άγκυρας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια και αποκάλυψε ότι η οικονομική και κοινωνική ζωή δεν θα ξανακλείσει λόγω του covid.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινώντας από το στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους έως 39 ετών:
Δίνουμε τη δυνατότητα απόκτησης ενός σπιτιού με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο
«Μέχρι και πριν από δύο χρόνια ουσιαστικά, δεν είχαμε πρόβλημα στέγης στη χώρα, διότι η οικονομία δεν πήγαινε πολύ καλά, τα ενοίκια ήταν σχετικά χαμηλά και ήταν εύκολο για ένα νέο ζευγάρι, ένα νέο άνθρωπο να νοικιάσει ένα σπίτι με αξιοπρεπές ενοίκιο.
Τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή η οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα, η επίπτωση, αυτής της ανάπτυξης είναι ότι είδαμε μια πολύ απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων.
Οπότε άκουγα και εγώ συνέχεια, από νέους ανθρώπους ότι «έχω μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορώ να βρω σπίτι να νοικιάσω. Και σίγουρα έχω πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία στο να αγοράσω ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να είμαι καθηλωμένος στο ενοίκιο, να ζω με τους γονείς μου». Πολλές τέτοιες ιστορίες, τις ακούτε και εσείς. Οπότε είπαμε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους. Κάπου έπρεπε να βάλουμε το όριο, το βάλαμε στα 39» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός τονίζοντας τον βασικό πυλώνα του προγράμματος: «Eίναι η δυνατότητα απόκτησης ενός σπιτιού, ας πούμε αξίας 100.000 ευρώ με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Να πάρει κανείς ένα δάνειο έτσι ώστε το επιτόκιο το οποίο θα πληρώνει να είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε στην ελεύθερη αγορά, με αποτέλεσμα τελικά να πληρώνει λιγότερα και να του μείνει και το σπίτι», εξηγώντας ότι στόχος είναι για ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ, το επιτόκιο να βγει γύρω στα 280 ευρώ.
«Θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να τρέξει από τις αρχές του έτους, θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και από εκεί και πέρα ανάλογα με το πώς θα πάει - και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά- είμαστε διατεθειμένοι να δεσμεύσουμε και άλλους πόρους από τον προϋπολογισμό για να μπορούμε να το επεκτείνουμε».
Παράλληλα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι και η προώθηση προγράμματος επισκευής παλαιών διαμερισμάτων.
«Γιατί το λέμε αυτό; Έχουμε πάρα πολλά κλειστά διαμερίσματα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Αν αυτά τα διαμερίσματα μπουν στην αγορά των ακινήτων, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η προσφορά διαμερισμάτων και θα συμπιεστούν και οι τιμές», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που η κυβέρνηση την προγραμματίζει από την 1η Μαΐου του ’23.
Σχετικά με τα ηλικιακά όρια για το πρόγραμμα στέγασης ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεύρυνσης τους ενώ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται νέες φοιτητικές εστίες.
«Θα δημιουργήσουμε φοιτητικές εστίες που θα παρέχουν στέγη σε 8.000 φοιτητές σε πέντε πανεπιστήμια. Αυτά είναι ήδη δρομολογημένα.
Το πανεπιστήμιο έχει χώρο. Είναι εύκολο με μία σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα να κάνει αυτήν την κατασκευή και να μπορεί, πληρώνοντας ένα πολύ μικρό τίμημα ή και δωρεάν υπό προϋποθέσεις, ο φοιτητής να έχει μια πολύ αξιοπρεπή στέγη εντός του πανεπιστημίου¨, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας
Στη συζήτηση για το κόστος της ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές και ότι πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης.
«Δώσαμε επιστροφές για το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς, οι οποίες καταβλήθησαν πριν την έναρξη του καλοκαιριού. Γιατί; Διότι είχαμε κάνει λάθος στον αρχικό μας σχεδιασμό πέρυσι. Είχαμε βάλει ένα όριο σχετικά χαμηλό το οποίο επιδοτούσαμε και πάνω από αυτό το όριο ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία στήριξη. Με αποτέλεσμα ένα νοικοκυριό το οποίο έκαιγε 500 κιλοβατώρες ας πούμε το μήνα, έβαζε μια θερμάστρα για να θερμανθεί, βρέθηκε με αδιανόητα υψηλούς λογαριασμούς.
Είπαμε, λοιπόν, αυτό πρέπει να σταματήσει. Ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πώς το κάναμε; Παίρνουμε όλα τα υπερκέρδη για να το πω με πολύ απλά λόγια, από τους παραγωγούς ενέργειας και τα ανακυκλώνουμε, έτσι ώστε να στηρίξουμε την τελική τιμή την οποία παίρνει ο καταναλωτής να είναι 15, 16, 17 περίπου λεπτά την κιλοβατώρα», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το πλαίσιο της παρέμβασής της για όλο το χειμώνα. «Θα πάμε σε μια κλιμακωτή επιδότηση, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο πιο πολύ δηλαδή θα εξοικονομείς ρεύμα σε σχέση με το περσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα παίρνεις. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες που είναι η πραγματική οικονομία. Το φως ναι, καλό είναι να το σβήνεις. Δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στο ρεύμα.
Το να ρίξεις τη θερμοκρασία ή να την αυξήσεις ανάλογα δυο βαθμούς κάνει πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως κάνει πάρα πολύ μεγάλη διαφορά -και για αυτό και το πρόγραμμα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία- η αντικατάσταση του», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση της Ε.Ε. να εφαρμόσει μέτρα στήριξης των ευρωπαίων πολιτών και ότι η πραγματική αλλαγή θα συντελεστεί όταν επιτευχθεί η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Δεν θα ξανακλείσει η οικονομία λόγω της πανδημίας
«Θεωρώ πια ότι η επιδημία του Covid, όπως την ξέραμε τουλάχιστον, τελειώνει. Όμως θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ αυτοί οι οποίοι είναι ευάλωτοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν είσαι άνω των 60 πρέπει να πας να κάνεις το εμβόλιο.
Σε λίγο θα έχουμε και τα καινούρια εμβόλια τα οποία καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις και όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης για αυτούς οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, έτσι πρέπει να κάνουμε και το εμβόλιο του Covid. Και βέβαια εάν είσαι ευάλωτος, είναι καλό να φοράς τη μάσκα σου σε κλειστούς χώρους. Αλλά δεν πρόκειται να πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση που να μοιάζει με αυτά τα οποία κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Για την αρνητική κριτική που δέχεται
«Είναι μέρος της δουλειάς και κυρίως δεν πρέπει να σε χαλάει πολύ όλη αυτή η υπόθεση. Ειδικά με εμένα που έχω ακούσει τα εξ αμάξης. Λοιπόν, κάποια στιγμή τα προσπερνάς και με ένα χαμόγελο. Δεν σου κρύβω ότι μπορεί σε ένα επίπεδο να με ενοχλεί. Μπορεί να ενοχλεί περισσότερο τη γυναίκα μου ή τα παιδιά μου, το καταλαβαίνω αυτό αλλά δυστυχώς είναι το τίμημα το οποίο πρέπει να πληρώσουμε.
Νομίζω ότι υπάρχει πάντα μια κριτική την οποία εγώ την ακούω. Νομίζω ότι σε ένα βαθμό είναι άδικη, που σου λέει ότι «κοίταξε να δεις, επειδή αυτός μπορεί να έρχεται από μια πολιτική οικογένεια, μπορεί να είναι ευκατάστατος, έχει σπουδάσει στο εξωτερικό, δεν με καταλαβαίνει. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να αποδείξω μέσα από τις πολιτικές μας, ότι πρωτίστως στρεφόμαστε στους πιο αδύναμους και σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτή είναι μία συνεχής διαδικασία, να προσπαθείς να καταλαβαίνεις τις δυσκολίες του άλλου αν εσύ ο ίδιος δεν τις έχεις περάσει βιωματικά», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Αυτό που είναι ίσως σημαντικό και δεν το καταλαβαίνει εύκολα κάποιος ο οποίος βλέπει ένα δημόσιο πρόσωπο, είναι ότι πίσω από το ρόλο, πίσω από την αρμοδιότητα ή την ευθύνη είμαστε όλοι άνθρωποι. Με τις οικογένειές μας, τις ανησυχίες μας, τις ανασφάλειες μας.
Δεν είμαστε κάτι το διαφορετικό. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό να το αντιλαμβάνονται όλοι όσοι ασκούν κριτική. Η ίδια η φύση της Δημοκρατίας έχει έμφυτη την κριτική μέσα της και ειλικρινά πιστεύω ότι μέσα από την καλοπροαίρετη κριτική μπορούμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι».
«Δεν “τσιμπάμε” στις προκλήσεις της Τουρκίας»
Η συζήτηση έφτασε και στα ελληνοτουρκικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγεί την ελληνική στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις:
«Εγώ να το πω πολύ απλά: η επιλογή μας να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας. Διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κρεσέντο δηλώσεων και τοποθετήσεων που έχουν ξεπεράσει τα όρια… Οι ίδιοι οι Τούρκοι πιστεύουν ότι αυτά γίνονται για προεκλογικούς λόγους. Και για μένα το πιο ενθαρρυντικό απ’ όλα είναι ότι το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή. Και πιστεύω ότι αν κάναμε την ίδια έρευνα στην Ελλάδα, θα βρίσκαμε κάτι αντίστοιχο.
Είμαστε «καταδικασμένοι» με την καλή έννοια, να συνυπάρχουμε με την Τουρκία. Θα είμαστε πάντα γείτονες. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο οι λαοί το αντιλαμβάνονται. Και εγώ θα καταβάλω πάντα προσπάθεια, από τη μία να είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια τα οποία θέτουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και στάθηκε στις ισχυρές συμμαχίες της χώρας ενώ αναφέρθηκε και στο «γιοκ» που είπε από τη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν εκτιμώ ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. Είναι πολύ βαθιές και έρχονται από πολύ μακριά. Αλλά χρειαζόμαστε αυτήν την καθημερινή ένταση και αυτό το δηλητήριο; Ξέρεις εγώ είπα αυτή την φράση. Και νομίζω ότι έπρεπε να ειπωθεί στη Θεσσαλονίκη. Αλλά για σκέψου να μπαίναμε σε αυτό το παιχνίδι, που κάθε μέρα να απαντούσα στον Erdoğan και να υπήρχε μία διαρκής κλιμάκωση. Το αποτέλεσμα ξέρεις ποιο θα ήταν; Ότι τελικά θα δηλητηριάζαμε την κοινή γνώμη. Και αυτό το οποίο υπάρχει στις κοινές γνώμες και της Ελλάδος και της Τουρκίας, μία κατανόηση ότι τελικά αυτό το οποίο ακούμε από τους πολιτικούς της Τουρκίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε. Διότι θα υπάρχει και επόμενη, θα υπάρχει και μεθεπόμενη μέρα και η Τουρκία θα είναι πάντα εκεί και η Ελλάδα θα είναι πάντα εκεί», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.