Λιγότερο από 24 ώρες μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 86 Δ.Ε.Θ., ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
Τα θέματα για τα οποία δέχθηκε τις περισσότερες ερωτήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν –όπως αναμενόταν εξάλλου- τα οικονομικά και αμέσως μετά θέματα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και με τις πολιτικές εξελίξεις.
Ειδικά για το πολιτικό σκηνικό, η είδηση είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.
«Δεν είμαι κολοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο. Προτιμώ να πείθω τους πολίτες γιατί πρέπει να είναι αυτοδύναμη η ΝΔ».
Άφησε όμως ένα μεγάλο ΑΝ:
«Εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία βόμβα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον Αλέξη Τσίπρα.
Μένοντας στο πολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός –αφού παραδέχθηκε για ακόμα μία φορά τα λάθη που έγιναν στο θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη- κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για απόπειρα εργαλειοποίησης του θέματος της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου και κατέληξε στο ότι βλέπει τον κ. Ανδρουλάκη να είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι οι ψηφοφόροι του είναι πιο μπροστά από τον ίδιο.
Ειδικότερα για το θέμα των εκλογών, ξεκαθάρισε ότι «το δίλημμα θα είναι 2 εντολή προόδου ή καταστροφή» ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο λόγω του εκλογικού νόμου να σχηματιστεί κυβέρνηση από άλλα κόμματα αν και μπορεί η ΝΔ να είναι στην πρώτη θέση της εκλογικής αναμέτρησης: ″Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση, αν λόγω απλής αναλογικής - κάτι που μπορεί θεωρητικά να συμβεί - σχηματίσουν κυβέρνηση οι κύριοι Τσίπρας, Ανδρουλάκης και Κουτσούμπας. Κατά συνέπεια ο ελληνικός λαός γνωρίζει από τώρα την σημασία της ψήφου του.”
Όσο για την πιθανότητα συνεργασίας με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν είμαστε κοντά με τον κ. Βελόπουλο».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκοψε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές και για ανασχηματισμό.
Έρχεται στήριξη για τα νοικοκυριά με φυσικό άεριο
Η οικονομική είδηση που «βγήκε» από την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, είναι ότι έρχεται επιδότηση και για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για τη στήριξη των νοικοκυριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι αύριο (12/9) θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς και ανακοίνωσε ότι θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου.
«Θα αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης. Θα ενθαρρύνουμε νοικοκυριά να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο και θα υπάρχει επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου ώστε η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εξετάζεται τρόπος στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή κρίση λαμβάνοντας υπόψη και την εξοικονόμηση ενέργειας από τους καταναλωτές και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Το βέβαιο είναι ότι το θέμα της ενεργειακής στήριξης και των πιο στοχευμένων μέτρων που θα εφαρμοστούν, θα εξαρτηθούν από τις τιμές του φυσικού αερίου και από τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής.
«Η Τουρκία να αντιληφθεί πως η πολιτική της είναι αδιέξοδη»
Σημαντικό μέρος της συνέντευξης Τύπου αφιερώθηκε στα ελληνοτουρκικά, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει: «Απαράδεκτες οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου», διευκρινίζοντας ότι καταλαβαίνει γιατί πριν από μία εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει σαφείς απαντήσεις και να διεθνοποιεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. «Δεν είμαι εγώ αυτός που ανατίναξε τις γέφυρες με την Τουρκία. Είμαι πάντοτε ανοικτός να συναντήσω τον κ. Ερντογάν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη. «Υιοθετεί ρητορική νεοεπεκτατική, νέοαυτοκρατορική, ρητορική ξένη για την Ευρώπη. Έχουμε στηλιτεύσει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που παίζει το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία αποφασίσθηκαν όταν η Άγκυρα προμηθεύτηκε οπλικά συστήματα από τη Ρωσία.
«Η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει το ρόλο των συμμάχων της. Από την Ευρώπη, την Αμερική έως και τις αραβικές χώρες. Ο δρόμος που επιλέγει η Τουρκία είναι αδιέξοδος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ενώ σε ερώτηση που τέθηκε για τον αν θα επιδιώξει συνάντηση με τον κ.Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος:
«Πάντα είμαι διαθέσιμος για μία συνάντηση. Προφανώς δεν μπορώ να τον πιάσω από το λαιμό, αλλά είμαι πάντα ανοιχτός. Στην Πράγα ο κ. Ερντογάν προσκαλείται από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αν έρθει, είναι μία ευκαιρία για να συζητήσουμε ανοιχτά».
Έμφαση και σε κοινωνικά θέματα
Για πρώτη φορά στη ΔΕΘ τέθηκε ερώτηση σε πρωθυπουργό για το θέμα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι: «για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ», εξηγώντας ότι «η επιτροπή Σισιλιάνου την επεξεργάστηκε. Καταργήσαμε με νόμο τις περιβόητες ”θεραπείες μεταστροφής”, μία πρωτόγνωρη πρακτική.. Το ζήτημα των επεμβάσεων σε intersex βρέφη ρυθίστηκε νομικά ώστε μετά από μία ηλικία και με απόφαση του παιδιού μόνο να γίνεται κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό ότι αυτά γίνονται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση και όχι από κάποιους που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικοί. Και για το θέμα του πολιτικού γάμου (ομόφυλων ζευγαριών) θα σας πω: Κάθε πράγμα στον καιρό του”.
Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για την προστασία των ιπποειδών
Για την προστασία των ζώων, με αφορμή και τις πρόσφατες εικόνες κακοποίησης των ιπποειδών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου για να μην ξαναδούμε εικόνες κακοποίησης ιπποειδών και ότι η βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα, φαίνεται και από το γεγονός ότι υπάρχει Γενική Γραμματέας που θα εξετάσει αυτή την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.