Την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης που έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί, προλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για έναν καλά μελετημένο οδικό χάρτη 170 έργων, με τέσσερις βασικούς πυλώνες:
-Την ψηφιακή μετάβαση κράτους, επιχειρήσεων και πολιτών
-Την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας
-Την Πράσινη Οικονομία
-Την εκτίναξη παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το Σχέδιο –που φέρει την κωδική ονομασία «Ελλάδα 2.0», αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και αναμένεται σε βάθος εξαετίας να αυξήσει κατά 7 μονάδες το ΑΕΠ της χώρας, να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας ενώ συνολικά θα κινητοποιούν για την ενίσχυση της οικονομίας 57 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. θα είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. «Κυρίως όμως, θέλω σήμερα να τονίσω τον ρηξικέλευθο χαρακτήρα αυτού του Προγράμματος γιατί αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Εξάλλου στον τομέα αυτόν έχουμε ήδη να επιδείξουμε ένα πολύ σημαντικό έργο. Με ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Με σημαντικά έργα πνοής σε όλη την Ελλάδα τα οποία έχουν όμως ταυτόχρονα και κοινωνικό πρόσημο και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Γι’ αυτό και η ονομασία του σχεδίου παραπέμπει και αυτή στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο: «Ελλάδα 2.0». Είναι η νέα εκδοχή της χώρας στη νέα εποχή που έρχεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεν αφορά μία κυβέρνηση, αφορά όλη τη χώρα και ότι είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα. «Δεν περιορίζεται σε θητείες, αλλά απλώνεται σε δεκαετίες. Αποτελεί, ως εκ τούτου, ευκαιρία για την δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων. Είναι όμως πρωτίστως ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Πρόκειται ουσιαστικά για την άλλη όψη της υγειονομικής κρίσης και ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ένα τεράστιο πρόβλημα της συγκυρίας μπορεί να μετατραπεί σε δρόμο για τη λύση δομικών αδυναμιών αλλά και απόδειξη ότι με μεθοδική προσπάθεια αποκαθηλώνονται ταμπού τα οποία άλλοτε τα θεωρούσαμε ακλόνητα. Τον Ιούλιο του 2020 μετά από αυτήν την πενθήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες είχα τονίσει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κερδήθηκαν για να τα δαπανήσουμε, αλλά για να τα επενδύσουμε. Και αυτό επαναλαμβάνω και σήμερα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχετικά με τα έργα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ενδεικτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε το εξοικονομώ-αυτονομώ, προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, μία σημαντικότατη χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλη την Επικράτεια, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες, αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας και μεταξύ των δράσεων είναι η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, του Ε65 που θα συνδέει τη νότια και κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία Οδό, έργα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς παραγωγής, την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσοκομείων, προγράμματα για την κατ’ οίκον περίθαλψη –όπως ο θεσμός του προσωπικού βοηθού για κάθε πολίτη ο οποίος έχει ειδικές ανάγκες. Στο κεφάλαιο του πολιτισμού ο πρωθυπουργός σημείωσε ενδεικτικά τη δημιουργία μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά και την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης.
«Το Εθνικό Σχέδιο οδηγεί στην δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου. Η προσπάθεια που σήμερα ξεκινά σημαίνει περισσότερες δουλειές ιδίως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, από αύριο θα αρχίσει και η διαδικασία της διαβούλευσης στο Κοινοβούλιο, ενώ μετά την έγκρισή του από τα Ευρωπαϊκά όργανα θα έρθει ξανά για συζήτηση με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με τη μορφή σχεδίου νόμου.
Το Σχέδιο παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.