Παραμονές της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης άλλαξε ο κυβερνητικός σχεδιασμός καθώς αποφασίσθηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα που γίνονται στην πόλη σε ξεχωριστή εκδήλωση, προκειμένου να αναδειχθεί το αναπτυξιακό έργο που γίνεται στην Κεντρική Μακεδονία και να μην «χαθεί» στην καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Αυτό εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Μεγάρου Μουσικής της πόλης. «Κάθε έργο χρειάζεται πολλή δουλειά από πίσω», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τόσα έργα για τη Θεσσαλονίκη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη» ενώ μίλησε και για την ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr η οποία είχε παρουσιαστεί λίγο νωρίτερα, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα. Κατά την αναφορά του στην erga.gov έδωσε έμφαση σε τρεις λέξεις: λογοδοσία, προτεραιοποίηση, αποτελεσματικότητα, εξηγώντας τη μεγάλη τομή που φέρνει η εφαρμογή αυτής της πλατφόρμας στην πρόοδο των έργων.
Έμφαση έδωσε στα έργα που αφορούν στον τομέα της Υγείας -τα οποία παρουσίασε νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης- και στα έργα υποδομών για τα οποία μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας για την κατασκευή του Fly Over ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι έτοιμο πριν από τις εκλογές του 2027 ενώ η τοποθέτηση του έκλεισε με τη δέσμευση ότι το Μετρό της πόλης θα παραδοθεί στις 30 Νοεμβρίου 2024, δηλαδή σε λιγότερες από 100 ημέρες από σήμερα.
Ξεχωριστή μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στο έργο του υπουργείου Πολιτισμού και στο θέμα της απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαίων, τονίζοντας ότι ειδικά «ο σταθμός Βενιζέλου θα είναι ο πιο εντυπωσιακός σταθμός στον κόσμο».
Αναλυτική παρουσίαση των έργων που γίνονται στην Κεντρική Μακεδονία
Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστα Γκιουλέκα ενώ πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης. Ο κάθε υπουργός εστίασε σε θέματα του χαρτοφυλακίου του, αναδεικνύοντας έτσι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά που σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον και κυρίως σε βάθος τριετίας.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστεί με συναντήσεις που θα έχει με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της πόλης.