Μητσοτάκης: Το πολιτικό μήνυμα των εκλογών πρέπει να είναι η επιτάχυνση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε εποχές που τάζουμε παροχές με χρήματα που δεν υπάρχουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στούντιο του ΑΝΤ1
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στούντιο του ΑΝΤ1
Dimitris Papamitsos

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τέσσερις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης του και αναφερόμενος στην εκλογική αναμέτρηση της 9 Ιουνίου σημείωσε πως «το πολιτικό μήνυμα θα πρέπει να είναι εντολή επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων», εξηγώντας ότι όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ των ευρωεκλογών, τόσο πιο γρήγορα θα τρέξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. «Πρέπει να αποκρούσουμε αυτή τη νέα έκφανση του λαϊκισμού, ο οποίος σηκώνει πάλι κεφάλι, υποσχόμενος χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν και επιστρέφοντας και τον πολιτικό διάλογο σε μια εποχή τοξικότητας, που θα πίστευα ότι την έχουμε αφήσει πια πίσω μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για τα παράπονα που υπάρχουν στην κοινωνία σημείωσε ότι «τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας τα έχω ήδη λάβει και δεν περιμένω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να τα εμπεδώσω καλύτερα» ενώ έστειλε ένα μήνυμα σε όσους σκέφτονται να εκφράσουν τα παράπονα τους στην κάλπη με μία ψήφο διαμαρτυρίας.

«Τους ζητώ να δουν τη μεγάλη εικόνα, να αφήσουν στην άκρη τα όποια επιμέρους παράπονα και να αντιληφθούν ότι ποτέ καμία κυβέρνηση δεν καλύπτει το 100% των προσδοκιών του κάθε πολίτη μεμονωμένα. Διότι όλοι οι πολίτες έχουμε διαφορετικές προσδοκίες από την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων αυτόν τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας –για τον οποίο σημείωσε ότι δεν βάζει απόλυτα θετικό πρόσημο- και τόνισε ότι είναι ώρα η χώρα να κάνει ένα μεγάλο άλμα εκσυγχρονισμού.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου
Dimitris Papamitsos

«Δεν θέλουμε ποτέ να ξαναγυρίσουμε στις εποχές όπου η χώρα φλέρταρε με τη χρεοκοπία»

Ερωτηθείς για τη μάχη κατά της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε θέματα λειτουργίας της αγοράς.

«Όταν έχουμε μια μεγάλη ακρίβεια, οι αυξήσεις των μισθών ενίοτε δεν επαρκούν για να καλύψουν αυτές τις αυξήσεις. Γι’ αυτό και δεν αρκούμαστε μόνο σε αυτό, αλλά κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις στην ίδια την λειτουργία της αγοράς, για να έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό και λιγότερη αισχροκέρδεια», εξήγησε ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ που ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Όποιος, λοιπόν, την εισηγείται, από τη στιγμή που η χώρα πρέπει να πετύχει στόχους, οφείλει να υποδείξει ποιους φόρους θα αυξήσει ή ποια επιδόματα θα κόψει για να ισοσκελίσει τη μείωση του ΦΠΑ», τόνισε ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακόμη και αν μειωνόταν ο φόρος αυτή η μείωση δεν θα έφτανε στον καταναλωτή.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές όπου τάζουμε παροχές, φοροαπαλλαγές και αυξήσεις, με χρήματα τα οποία πολύ απλά δεν υπάρχουν. Θα ήταν πολύ εύκολο και για εμένα να το κάνω. Μπορεί να ήμουν ευχάριστος πρόσκαιρα, όμως θα δημιουργούσα μεγάλο πρόβλημα στην αξιοπιστία και στη σταθερότητα της χώρας, που την έχουμε χτίσει με πολύ κόπο και δεν θέλουμε ποτέ να ξαναγυρίσουμε στις εποχές όπου η χώρα φλέρταρε με τη χρεοκοπία», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι τράπεζες να αναλογιστούν ότι έχουν πολύ υψηλές προμήθειες»

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης σχετικά με την περαιτέρω φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας αλλά και των τραπεζών. Για τις πρώτες είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη φορολογήσει το 90% των υπερκερδών ενώ για τις τράπεζες απάντησε ότι καμία χώρα δεν τις έχει φορολογήσει.

«Όμως, στις τράπεζες υπάρχει άλλο θέμα. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι προμήθειές τους είναι πολύ υψηλές», τόνισε και πρόσθεσε πως «καταλαβαίνω γιατί οι τράπεζες από πλευράς ισολογισμού χρειάζονται λογιστικά αυτά τα κέρδη. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για πρακτικές οι οποίες ενίοτε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέχρι και καταχρηστικές.»

Παράλληλα κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν στον δανεισμό της πραγματικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» και να κάνει επιπλέον παρεμβάσεις στο Airbnb προκειμένου να βγουν στην αγορά περισσότερα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση.

Η συζήτηση πέρασε στην πολιτική κόντρα των τελευταίων ημερών με το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και τις καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να κάνει το δικό του πόθεν έσχες θέμα της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου. Θα μπορούσε πάρα πολύ απλά να το είχε καταθέσει, όπως είχε νομική υποχρέωση», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «το δικό μου πόθεν έσχες δεν είναι ένα πόθεν έσχες το οποίο είναι άγνωστο. Και, όπως σας είπα, ήδη έχει γίνει φύλλο και φτερό».

Μήνυμα σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Ερωτηθείς για τα εθνικά μας θέματα και μεταξύ άλλων για τις προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και για τις προκλήσεις από την πλευρά του Έντι Ράμα και της Αλβανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Ως προς τα Σκόπια, τη Βόρεια Μακεδονία, το μήνυμά μου στον εντολοδόχο Πρωθυπουργό είναι πάρα πολύ σαφές. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία για εμάς είχε πολλά προβλήματα, έχει όμως ένα βασικό κεκτημένο που είναι το ένα όνομα έναντι όλων, το erga omnes. Οφείλει να το σεβαστεί και να κάνει κατηγορηματική δήλωση, όταν αναλάβει και επίσημα Πρωθυπουργός, ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών. Διαφορετικά, το μόνο το οποίο θα μπορέσει να πετύχει είναι να έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία, όταν θα βρεθούμε όλοι μαζί στην Ουάσιγκτον, για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, στις αρχές Ιουλίου».

Επίσης σημείωσε ότι «έχουμε τρόπο να εξηγήσουμε στους φίλους μας -γιατί θεωρούμε τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας έναν φίλο λαό- ότι, τελικά, αν θέλουν να συγκλίνουν προς την Ευρώπη, ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα και μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Αλβανία».

Δημοφιλή