Μητσοτάκης για εθισμό ανηλίκων στο διαδίκτυο: Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του σκρολαρίσματος

Την ανάγκη πίεσης στις πλατφόρμες για αλλαγή τακτικής τονίζει ο πρωθυπουργός. Ποιος ο ρόλος του Kids Wallet, τι μπορούν να κάνουν οι γονείς. Η Ελλάδα προτείνει λύσεις στην Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τους κινδύνους που προκαλεί σε παιδιά και εφήβους ο εθισμός στη χρήση του διαδικτύου και ανέφερε τη στόχευση της κυβέρνησης με τις δράσεις που ανακοινώθηκαν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τους κινδύνους που προκαλεί σε παιδιά και εφήβους ο εθισμός στη χρήση του διαδικτύου και ανέφερε τη στόχευση της κυβέρνησης με τις δράσεις που ανακοινώθηκαν
Eurokinissi

Σε συζήτηση του με τη 16χρονη μαθήτρια Λυδία Σαράντη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας με στόχο την αντιμετώπιση του εθισμού των παιδιών στο διαδίκτυο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε το σκεπτικό του για την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες του εθισμού, όπως στην εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων και διάσπασης προσοχής σε παιδιά και εφήβους, κάτι που όπως είπε «έχει να κάνει με τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας» και στη συνέχεια μίλησε για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό ζήτημα. Ο ίδιος το ανέδειξε ως θέμα μιλώντας σε παγκόσμιο ακροατήριο κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με στόχο να τονιστεί η ανάγκη παρεμβάσεων καθώς δεν θεωρεί αποτελεσματική την όποια καθολική απαγόρευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά με 16χρονη μαθήτρια για τον εθισμό των παιδιών και των εφήβων στη χρήση του διαδικτύου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά με 16χρονη μαθήτρια για τον εθισμό των παιδιών και των εφήβων στη χρήση του διαδικτύου
Eurokinissi

«Να μπουν χρονικά όρια στη χρήση του κινητού»

«Να συζητήσουν οι γονείς με τα παιδιά και να θέσουν όρια στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ενώ να θέσουμε και προ των ευθυνών τους τις εταιρείες τεχνολογίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι «στόχος των αλγορίθμων που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες είναι να μεγιστοποιούν την παραμονή του χρήστη μπροστά σε μία οθόνη». Πρόσθεσε επίσης ότι το θέμα του εθισμού αφορά και τους ενήλικους διευκρινίζοντας όμως ότι «μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα παιδιά καθώς ο εγκέφαλος τους ακόμα διαμορφώνεται, οπότε απαιτούνται παρεμβάσεις».

Η μεγάλη πρόκληση όπως είπε είναι «να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του συνεχούς σκρολαρίσματος», ζητώντας από τους γονείς να θέτουν χρονικά όρια στα παιδιά σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου.

«Η Ευρώπη να πιέσει τις αμερικανικές πλατφόρμες για ευρύτερες παρεμβάσεις»

Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η ενημέρωση που θα παρέχει η Πολιτεία στους γονείς σχετικά με τις δυνατότητες που θα έχουν για περισσότερο έλεγχο ενώ μίλησε και για το ρόλο του Kids Wallet, ειδικά στο κομμάτι πιστοποίησης της ηλικίας του χρήστη. «Ευελπιστώ ότι το Kids Wallet να τύχει και ευρωπαϊκής αποδοχής», υπογράμμισε στη συνέχεια ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να προτείνει σε άλλες χώρες συγκεκριμένες τεχνολογικές λύσεις ενώ πρέπει να υπάρξει συζήτηση στην Ευρώπη για κανονιστικά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μπορεί να έχει ενισχυμένο ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η Ευρώπη να πιέσει τις αμερικανικές πλατφόρμες για ευρύτερες παρεμβάσεις», σημείωσε και μίλησε και για το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης τονίζοντας ότι η ήπειρος μας «θα πρέπει να παίξει άμυνα αλλά χωρίς πολλές απαγορεύσεις».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ο ψηφιακός κόσμος είναι το υποκατάστατο των πραγματικών εμπειριών» και προέτρεψε ακόμα μία φορά γονείς και παιδιά να ενημερωθούν σωστά, να μειώσουν το χρόνο χρήσης των κινητών για σερφάρισμα σε πλατφόρμες και να επιλέξουν την πραγματική επικοινωνία και την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες όπως η άθληση.

Το πρόβλημα που υπάρχει στους εφήβους επιβεβαίωσε και η 16χρονη μαθήτρια Λυδία Σαράντη που αποκάλυψε ότι «το πρόβλημα εθισμού το βλέπω γύρω μου, το βλέπω στον εαυτό μου. Δεν μπορώ να διαβάσω περισσότερο από μιάμιση ώρα αν δεν μπω στο κινητό».

Αποκαλυπτική ήταν η 16χρονη μαθήτρια για το πόσο εθισμένη είναι η νέα γενιά στη χρήση του κινητού
Αποκαλυπτική ήταν η 16χρονη μαθήτρια για το πόσο εθισμένη είναι η νέα γενιά στη χρήση του κινητού
Eurokinissi

«Το 10% των παιδιών που μπαίνουν στο διαδίκτυο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εθισμού»

Όπως ανέφερε η Βάσω Αρτινοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής για την πρόληψη της βίας, το 10% των παιδιών που χρησιμοποιούν το κινητό για την είσοδο τους στο διαδίκτυο και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εθισμού ενώ το 30-40% ποιο ήπιο εθισμό.

Νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε αναλυτικά για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, τόνισε ότι η επιβεβαίωση της ηλικίας του χρήστη είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της δράσης καθώς «οι πλατφόρμες θα ανοίγουν ή δεν θα ανοίγουν ανάλογα με την επιλογή των γονέων». Μίλησε για το Kids Wallet και την ιστοσελίδα parco.gov.gr, προέτρεψε τους γονείς να ασκούν περισσότερους ελέγχους και εκτίμησε ότι η εφαρμογή των δράσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μπορεί να γίνει σε ελάχιστους μήνες καθώς υπάρχει το τεχνολογικό υπόβαθρο. «Να μιλήσουμε με τα παιδιά, η ζωή δεν είναι να κουνάς τον αντίχειρα σε μία οθόνη. Η ζωή είναι εκεί έξω», τόνισε ο υπουργός.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το Kids Wallet, το parco.gov.gr και το ρόλο των γονιών στο θέμα των ελέγχων
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το Kids Wallet, το parco.gov.gr και το ρόλο των γονιών στο θέμα των ελέγχων
Eurokinissi

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν επίσης η υπουργός Οικογενειακής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, εξηγώντας τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν τα υπουργεία, ενώ η εκδήλωση είχε ανοίξει με συζήτηση ειδικών, όπως μία ψυχίατρος, μία εκπαιδευτικός και μία ψυχολόγος που μίλησαν για το πρόβλημα.

Δημοφιλή