Στην πρόβλεψη πως η ψήφιση του νέου δικαστικού χάρτη και η εφαρμογή του θα μειώσει κατά 30%, δηλαδή κατά 450 μέρες, τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας, προχωρεί με την κυριακάτικη ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ιστορική τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη (που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης) υπογραμμίζοντας κυρίως την ενοποίηση των δυο πρώτων βαθμών απονομής Δικαιοσύνης -ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων- δημιουργώντας μια «δεξαμενή» 2.100 δικαστών.
Χαρακτηρίζει μάλιστα απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στην 146η θέση διεθνώς στον δείκτη για την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης “διότι μια υπόθεση απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο για να τελεσιδικήσει στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη” και θέτει ως στόχο “να συγκλίνουμε έως το 2027 στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 640 ημερών από 1.440 που είναι σήμερα”.
Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
“Ιστορική θα χαρακτηρίσω (καθώς συζητείται από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου εδώ και 114 χρόνια) και τη μεταρρύθμιση που προωθούμε στον τομέα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βραχίονας αυτής της μεταρρύθμισης είναι ο νέος δικαστικός χάρτης που τέθηκε από την Πέμπτη σε διαβούλευση έπειτα από ενδελεχή μελέτη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με διεθνή τεχνική βοήθεια.
Τι κάνουμε πρακτικά; Προχωράμε σε ενοποίηση των δυο πρώτων βαθμών απονομής Δικαιοσύνης -ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων- δημιουργώντας μια «δεξαμενή» 2.100 δικαστών. Στο εξής, σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σε κάθε νομό δηλαδή, θα υπάρχει μόνο ένα Κεντρικό Πρωτοδικείο. Για εθνικούς λόγους λαμβάνεται ειδική μέριμνα στα σύνορα και στα νησιά (Έβρος, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες). Υπολογίζεται ότι μόνο από αυτή την παρέμβαση θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς κατά 30%, δηλαδή κατά 450 ημέρες.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στην 146η θέση διεθνώς στον δείκτη για την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης διότι μια υπόθεση απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο για να τελεσιδικήσει στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελεί μια επίδοση δικαιοπολιτικά απαράδεκτη για κάθε σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία. Δεν μας τιμά ως χώρα. Στόχος μας είναι σωρευτικά μαζί με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις (ψηφιοποίηση, νέα δικαστικά κτίρια, επιμόρφωση δικαστών και υπάλληλων) να συγκλίνουμε έως το 2027 στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 640 ημερών από 1.440 που είναι σήμερα. Έχουμε εξασφαλίσει γι’ αυτό πόρους ύψους σχεδόν 500 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης”.