Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Επιδιώκεται ισοτιμία των πολιτών και προστασία των παιδιών

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την επιστολική ψήφο και το μήνυμα του στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
.
.
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε για το τέλος της εισαγωγικής του τοποθέτησης την αναφορά του στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα σημαντικό βήμα με το οποίο επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών. Κυρίως, όμως, επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ήδη ισχύει σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, σημειώνοντας ότι «χωρίς πουθενά να φαίνεται ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή και την κυβερνητική αρμονία». Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση συζητήθηκε όλο αυτό το διάστημα νηφάλια και χωρίς ακρότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί και η παράταξή μας κατέκτησε αυτή τη διαδικασία της ώριμης διαβούλευσης, αντί του ισοπεδωτικού μέτρου της κομματικής πειθαρχίας», πρόσθεσε στη συνέχεια ενώ επισήμανε ότι ακούστηκαν όλες οι απόψεις τις οποίες και σέβεται. Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε σε αυτές που εκφράστηκαν από ζευγάρια ομόφυλων γονέων «που θα μπορούν επιτέλους να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ, απαλλαγμένοι από το φόβο ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους δεν θα καταλήξει στον άλλο γονέα αλλά θα βρεθεί σε κάποιο ίδρυμα.»

«Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών»

Επίσης ξεκαθάρισε ακόμα μία φορά τι δεν κάνει το νομοσχέδιο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δεν το επεκτείνει ουσιαστικά στα ομόφυλα ζευγάρια και αποκλείει τους χαρακτηρισμούς «Γονέας 1» και «Γονέας 2». Γιατί -θέλω να το τονίσω- η Ελλάδα δεν θα γίνει ένα εργαστήρι πολιτικών που δεν εφαρμόζονται παρά μόνο σε ελάχιστες χώρες του κόσμου.»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς», εξηγώντας ότι στη Δημοκρατία μας «δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν «παιδιά ενός κατώτερου θεού». Ένα θέμα, λοιπόν, ισότητας δεν προσφέρεται, θα το ξαναπώ, για διχαστικές προκλήσεις και σίγουρα δεν προσφέρεται και για υπερβολικές μεγεθύνσεις. Κι έτσι υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας, τις οποίες σέβομαι απόλυτα. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες».

Αυτό που επίσης εξήγησε ο πρωθυπουργός είναι ότι γίνεται αναφορά σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. «Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων. Η ζωή, ωστόσο, απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες. Δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, δεν έβλαψαν ούτε τελικά τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού ξεκίνησε με την αναφορά του στο θέμα της επιστολικής ψήφου
Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού ξεκίνησε με την αναφορά του στο θέμα της επιστολικής ψήφου
Dimitris Papamitsos

Προτροπή προς αντιπολίτευση: «Υπερψηφίστε το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου και καταψηφίστε την τροπολογία»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε πάντως την εισαγωγική του τοποθέτηση σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή για το θέμα της επιστολικής ψήφου.

«Είναι μια πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα, απ’ όπου και αν κατοικούν», σημείωσε ενώ εκτίμησε ότι αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία συναίνεσης και εξέφρασε την απορία γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη σε μία τέτοια ρύθμιση.

«Αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό, και ειλικρινά απορώ και με την παλινωδία αλλά και με τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία» ενώ ξεκαθάρισε ότι «αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα. Η συγκεκριμένη τροπολογία, αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει, και θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές.»

«Η Ελλάδα πλέον αντί να φοβίζει, μαγνητίζει», τόνισε ο πρωθυπουργός για την πορεία της οικονομίας και το επενδυτικό ενδιαφέρον

Περνώντας στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, εστίασε στον «μόνιμο κυβερνητικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την βελτίωση της καθημερινότητας, με μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν συνολικά τη χώρα, συγκλίνοντας ολοένα και περισσότερο με την Ευρώπη» και αναφέρθηκε στη διαπίστωση που έκανε κατά την συμμετοχή του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Κοινό συμπέρασμα ήταν και εκεί ότι η Ελλάδα πλέον αντί να φοβίζει, μαγνητίζει και το ενδιαφέρον για την πορεία της οικονομίας μας υπήρξε πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ήδη ως ένα πρόσθετο κίνητρο προς τους υποψήφιους επενδυτές για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. «Μια εξέλιξη που θα φέρει ακόμα περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές και φυσικά θα φέρει ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της φέρνει περισσότερα δημόσια έσοδα για στήριξη του εισοδήματος και για μια πιο στοχευμένη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική», ανέφερε μεταξύ άλλων και έφερε ως παράδειγμα κοινωνικής πολιτικής τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες σχετικά με την αύξηση του επιδόματος γέννησης.

«Πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι η καλή πορεία της οικονομίας μας, μας επιτρέπει να συνδυάζουμε αναχώματα κατά της ακρίβειας με τη συνολική μας πολιτική για την οικογένεια», εξήγησε στη συνέχεια και κατόπιν αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται στον τομέα της Δικαιοσύνης.

«Δεν νοείται κράτος δικαίου χωρίς τη γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης»

«Κράτος δικαίου δεν νοείται χωρίς τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Και με τη γενναία αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη που θα εισηγηθεί σε λίγο ο αρμόδιος Υπουργός, με την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, ολοκληρώνουμε μία μεταρρύθμιση που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια και για την οποία πρώτος είχε μιλήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σκοπός μας είναι να ξεπεραστούν εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος και οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται πολύ πιο γρήγορα. Δεν υστερούμε σε αριθμό δικαστών έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά εδώ η εκδίκαση των υποθέσεων απαιτεί τετραπλάσιο, πενταπλάσιο χρόνο. Μερικές φορές τέσσερα, πέντε, επτά, οκτώ, δέκα χρόνια. Τέτοιου είδους καθυστερήσεις, όμως, πρακτικά ισοδυναμούν με αρνησιδικία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, οι αλλαγές που εισηγείται το αρμόδιο Υπουργείο είναι κρίσιμες και θα υλοποιηθούν με την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας και με εξασφαλισμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι μία πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία πρέπει όλοι να στηρίξουμε με πολύ μεγάλη πειθώ», είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δημοφιλή