Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε λεπτομερώς στη μάχη που έδωσε ο κρατικός μηχανισμός με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος- ενώ αποχώρησε από την αίθουσα πριν πάρει τον λόγο ο Νίκος Παππάς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος».
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτηση του τονίζοντας ότι «αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών». Αιτία ήταν οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν, όπως οι υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι, η ξηρασία και η ανομβρία.
Ο απολογισμός ήταν το ξέσπασμα 9101 πυρκαγιών έναντι 7163 το περσινό έτος, με τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει το πρόβλημα όχι ελληνικό αλλά παγκόσμιο και να διευκρινίζει ότι ήταν λιγότερες φέτος οι καμένες δασικές εκτάσεις. Για παράδειγμα στη μεγάλη φωτιά της Αττικής, από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν, τα 10.000 ήταν δασικές εκτάσεις.
«Δεν είμαι εδώ για να εξωραϊσω τα πράγματα αλλά οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν τον πλανήτη και η Μεσόγειος είναι μία περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στη μάχη ενάντια στις φλόγες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους 4+1 πυλώνες που έπαιξαν ρόλο στην προσπάθεια που έγινε για τον περιορισμό των συνεπειών των πυρκαγιών.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πρόληψη ενημερώνοντας ότι διατέθηκαν φέτος 400 εκατομμύρια ευρώ για στοχευμένες δράσεις και εστίασε στο πρόγραμμα Antinero 1,2 και 3. «Πρώτη φορά εφαρμόστηκε τέτοιο πρόγραμμα πυρόσβεσης στη χώρα μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ενώ μίλησε και για τον καθαρισμό οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους σημειώνοντας ότι 830.000 ιδιώτες ενημέρωσαν μέσω της σχετικής πλατφόρμας ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους. Μίλησε επίσης για την αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό αλλά και για τα κίνητρα που δόθηκαν, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να ασφαλίσουν οι πολίτες την περιουσία τους έναντι των φυσικών καταστροφών.
«Σβήστηκε το 98% των πυρκαγιών ενώ ήταν ακόμα μικρές»
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσβεση των πυρκαγιών, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά πετούσαν πάνω από την Αττική drones ενώ μίλησε αναλυτικά και για την άμεση προσβολή των πυρκαγιών, πριν ακόμα πάρουν διαστάσεις. «Σβήστηκε το 98% των πυρκαγιών ενώ ήταν ακόμα μικρές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ιδιαίτερο βάρος όμως έδωσε στο θέμα των εκκενώσεων και της εφαρμογής του 112, το οποίο όπως ξεκαθάρισε έσωσε πολλές ζωές. «Το 112 είναι δοκιμασμένος μηχανισμός που αξιοποιήθηκε όποτε έπρεπε, έχει σώσει πολλές ζωές. Να σταματήσετε να λέτε ότι είναι άλλοθι για όσα υποτίθεται ότι δεν γίνονται. Είναι άδικο και λάθος να ακυρώνεται για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Δίνοντας ως παράδειγμα τις εκκενώσεις που έγιναν στην Αμερική πριν από λίγες εβδομάδες, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από τον φονικό τυφώνα, εξήγησε ότι πλέον οι εκκενώσεις είναι αναγκαίες.
Μίλησε επίσης για τον καλύτερο συντονισμό που υπήρξε κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ξεκινώντας από τις έγκαιρες μετεωρολογικές προβλέψεις μέχρι τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και την πολιτική επίβλεψη από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντα με στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος στις κατασβέσεις.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ καθώς και στην απόκτηση των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair με τα οποία θα αρχίσει να ενισχύεται η χώρα από το 2027, με 13 νέα πυροσβεστικά ελικόπτερα αλλά και στην ενίσχυση της ΠΟΥ με επιπλέον έμψυχο δυναμικό και με αναβάθμιση του στόλου της μέσω της απόκτησης νέων οχημάτων.
«Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μία πραγματικότητα»
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών ενώ εξήρε την προσπάθεια και προσφορά των εθελοντών.
«Δεν είμαι εδώ για να πανηγυρίσω ούτε για να μηδενίσω. Προσπαθώ να κάνω έναν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό απολογισμό με δεδομένα και όχι με κορώνες», τόνισε λίγο πριν κλείσει των πρωτολογία του ενώ απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη -τον οποίο συνεχάρη για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ανέφερε:
«Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μία πραγματικότητα. Δεν έχει κόμμα και χρώμα, είναι κίνδυνος που απειλεί τους πάντες» και υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψω να μηδενιστεί από μια αντιπολίτευση που τα βλέπει όλα μαύρα.»
«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος»
Στο τέλος της πρωτολογίας του και πριν πάρει το λόγο ο Νίκος Παππάς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα και επέστρεψε πριν από την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Το γιατί προέβη σε αυτή την κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αποκάλυψε στην έναρξη της δευτερολογίας του:
«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος. Ούτε θα μιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι ο Νίκος Παππάς είναι μεταβατικός πρόεδρος και δεν ξέρει ποιον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί.
«Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει αρχηγό και βηματισμό, θα είμαι εδώ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι θα αποχωρήσει και μετά τη δευτερολογία του και πριν από τη δευτερολογία του Νίκου Παππά.
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: «Κάνατε στροφή 360 μοιρών»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αιχμηρός και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ καθώς απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι «πρακτικά τίποτα δεν άλλαξε μετά την επανεκλογή σας».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κάνατε μια στροφή 360 μοίρες και βρίσκεστε στο ίδιο σημείο που βρισκόσασταν» πριν από την εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα τάχθηκε κατά όσων επιχειρούν να ταυτίσουν τη ΝΔ με την ακροδεξιά, κάτι που όπως είπε δεν είναι η πρώτη φορά που ακούει αυτή την επιχειρηματολογία από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι «είμαστε μια κεντροδεξιά προοδευτική δύναμη που θα υπερασπίζεται τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».
Περνώντας στο θέμα της συζήτησης για τον απολογισμό της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Αττική, τονίζοντας ότι τα δάση της πρέπει να προστατευθούν ως κόρη οφθαλμού. «Τα καταφέραμε; Όχι. Κάναμε φέτος μια μεγάλη προσπάθεια. οι καθαρισμοί, τα drone, έγιναν στο λεκανοπέδιο. Θα συμφωνήσω ότι τα δάση του λεκανοπεδίου και τα περιαστικά δάση πρέπει να προστατεύονται ως κόρη οφθαλμού γιατί προστατεύουν και διαμορφώνουν το μικροκλίμα για εκατομμύρια συμπολίτες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε όσα ακούγονται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, κάνοντας λόγο για fake news και εξηγώντας ότι ήδη μπορούν να τοποθετηθούν σε δάση που δεν έχουν καεί.
Εκτός από τις αιχμές που άσκησε κατά του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, βρήκε κάποια σημεία από τις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη, κυρίως για τα όσα πρέπει να κάνει η Πολιτική Προστασία, όπου θα μπορούσε να υπάρξει ένας κοινός βηματισμός.
«Πολλά από αυτά που είπατε κ. Ανδρουλάκη είναι ακριβώς αυτά που κάνουμε. Μπορούμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, έστω κι αν είναι με περιτύλιγμα σκληρής κριτικής», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη δευτερολογία του με εκτενή αναφορά στο θέμα του πατριωτισμού και ανεβάζοντας τους τόνους υπογράμμισε ότι δεν είναι μία έννοια που πρέπει να διαφημίζεται αλλά είναι στάση ζωής που φαίνεται από τις πράξεις.
«Είναι πατριωτισμός να δημιουργούμε μια ισχυρή εθνική οικονομία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης ούτε προβάλω τον πατριωτισμό μου ως διαπιστευτήριο στον πολιτικό μου λόγο», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι ο «πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων. Είναι γεμάτη η ιστορία του κόσμου από εκείνους που αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες από τους άλλους αλλά στην πρώτη δυσκολία θα βάλουν την ουρά στα σκέλια».
«Θα καταθέσουμε νομική ρύθμιση για τους Σπαρτιάτες»
Η τριτολογία του πρωθυπουργού ξεκίνησε με προαναγγελία του για κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τους Σπαρτιάτες. Απαντώντας στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ είχε κάποιες αδυναμίες που η κυβέρνηση θέλει να εξετάσει και κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει λίγη υπομονή. «Θα καταθέσουμε σχετική νομική ρύθμιση για τους Σπαρτιάτες», τόνισε ο πρωθυπουργός.