Μητσοτάκης για συνάντηση με Τραμπ: «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα»

Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση των δύο ηγετών.
.
.
Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι του τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε στον Ντόναλντ Τραμπ την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Τις προθέσεις του για την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας ως το βασικότερο θέμα της ατζέντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις είχε δείξει και κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών του δηλώσεων, μπροστά στις κάμερες.

Συγκεκριμένα, σε παρέμβαση του ύστερα από ερώτηση των δημοσιογράφων προς τον Ντόναλντ Τραμπ για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου».

.
.
Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Το πρόγραμμα των F35

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού έγινε μετά την αρχική τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι για το το θέμα της Λιβύης οι ΗΠΑ συζητούν με πολλές χώρες και μεταξύ αυτών και με την Τουρκία.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει στο προόγραμμα των F-35.

«Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου», ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας.

Διαβεβαιώσεις για τον East Med

Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης σημειώθηκε ότι αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση. Συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης υπάρχει αδιαλλαξία από την τουρκική πλευρά.

Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ τόνισε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Και όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, υπήρξε ρητή η διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τους δύο αυτούς εταίρους.

Επίσης –πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την αποτροπή ή τον περιορισμό προκλητικών ενεργειών που αυξάνουν την ένταση.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει λόγο μπροστά στις κάμερες για τεράστια επιτυχία της Ελλάδας στο θέμα της οικονομικής ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους ανέλυσε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.

Συνεργασία για την Παιδεία

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών.

Με αυτή τη στόχευση, το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Δημοφιλή