Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε ότι το πλαίσιο των δημόσιων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Ξεκίνησε όμως την ομιλία του με αναφορά στον βανδαλισμό του μνημείου της Marfin, τονίζοντας ότι όποιοι το έκαναν μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. «Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος υπογράμμισε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα κατοχυρωμένο, πρέπει να υπάρχουν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή μίας δημόσιας συνάθροισης. Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει τη μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μιας ολόκληρης πόλης, όπως είπε.
«Όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται, το ίδιο είναι η ελευθερία κάποιου άλλου να φτάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του, στο σπίτι του, ή απλά να επιλέξει να βγάλει βόλτα τα παιδιά του. Δεν υπερισχύει σε μια δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, εξήγησε ότι ο νόμος δεν αφορά τις καθιερωμένες μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες, όπως της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου, θέτει όμως ένα πλαίσιο για το πώς θα προγραμματίζονται και θα γίνονται οι δεκάδες μικρές διαδηλώσεις, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί μία χρυσή τομή ανάμεσα στο αναφαίρετο δικαίωμα της διαδήλωσης και της ανάγκης να μη σταματά η λειτουργία μίας πόλης. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και σε αλλαγές που έγιναν στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου, κυρίως μετά από προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής: «Στην εξαιρετική περίπτωση που θα χρειαστεί να διαλυθεί μία συνάθροιση θα πρέπει να συμφωνεί και να παρίσταται ο αρμόδιος εισαγγελέας. Αυτή είναι μια βελτίωση που προέκυψε κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση μετά από προτάσεις που έκανε το Κίνημα Αλλαγής».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης για το ρόλο αλλά και τις ευθύνες που θα έχει ο οργανωτής μίας δημόσιας συνάθροισης. «Δεν υπάρχει δικαίωμα χωρίς ανάληψη ευθύνης και ο οργανωτής της συγκέντρωσης θα είναι ο κύριος συνομιλητής του διαμεσολαβητή από την πλευρά της πολιτείας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας στην κριτική –κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ- που έχει δεχθεί η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς περί νομοσχεδίου που θυμίζει χούντα, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό εναρμονίζεται πλήρως προς τα ισχύοντα στις πιο προηγμένες χώρες.«Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα ζήτησε αυτοί που εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους, όπως οι ίδιοι έλεγαν, να μην κουνούν το δάχτυλο.
Τέλος ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές στις δημόσιες συναθροίσεις είναι μία αναγκαιότητα που ανέδειξε η ίδια η πραγματικότητα και ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν, καθώς είχε πει προεκλογικά ότι θα φέρει την συγκεκριμένη ρύθμιση.
Σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, απαντώντας σε όσα είχαν ακουστεί νωρίτερα από τους πολιτικούς αρχηγούς, άσκησε δριμύτατη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. Με αφορμή μία αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό, τον κατηγόρησε ότι ξέρει από γκρέμισμα, όχι ως μηχανικός αλλά ως πρώην Πρωθυπουργός. Παράλληλα, με αφορμή μία κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ζήτησε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να είναι ακριβής σε ότι καταθέτει στα πρακτικά και να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.
Σχετικά με το νομοσχέδιο που συζητείται, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι αποτελούσε προεκλογική δέσμευση. Απαντώντας στις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ότι το νομοσχέδιο έρχεται τώρα στη Βουλή προκειμένου να περιορίσει η κυβέρνηση τις κοινωνικές διαμαρτυρίες που θα έρθουν λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπήρχε η κρίση του κορονοϊού θα είχε κατατεθεί από τον Μάρτιο. Όπως εξήγησε, η καθυστέρηση που σημειώθηκε σχετίζεται με αίτημα του ΚΚΕ να συζητηθεί η επίμαχη ρύθμιση όταν η Βουλή θα επέστρεφε σε μία κανονικότητα, αίτημα που έκανε δεκτό ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος παραδέχθηκε ότι το νομοθέτημα που συζητείται είναι καλύτερο σε σχέση με αυτό που είχε κατατεθεί αρχικά, αναγνωρίζοντας το ρόλο του ΚΙΝΑΛ στη βελτίωση του.