Μητσοτάκης για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Τομή με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα

«Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε κυβέρνηση της προόδου» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

«Σήμερα προσθέτουμε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ισότητας και ισονομίας που θέλουμε να έχουν όλοι», ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έτσι το στίγμα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου Υγείας για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

«Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξουμε σε ένα μακελειό χυδαιότητας»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό πρόσημο, που εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο πλαίσιο και δίνει λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν πολλές γυναίκες. «Ένα ζήτημα της εποχής μας όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πρέπει να συζητείται ανοιχτά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει παρών, σημείωσε ότι «μακάρι να είχε ευρύτερη συναίνεση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το παρών» ενώ στο τέλος κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρξει συναίνεση σε κάποια θέματα όπως αυτό που συζητείται σήμερα στη Βουλή, στέλνοντας και ένα μήνυμα για την τοξικότητα που απειλεί τον πολιτικό διάλογο. «Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξουμε σε ένα μακελειό χυδαιότητας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την να επανεξετάσει τη στάση της και να μετατρέψει το παρών σε ναι.

Το νομοσχέδιο εισάγει τις αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου η χώρα μας να προσαρμόσει τη νομοθεσία της στα τεράστια άλματα που έχει επιτύχει η ιατρική επιστήμη τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Την αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από το 50ο στο 54ο έτος.

-Τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους, και την κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών όσον αφορά τη διάρκειά της.

-Το δικαίωμα του ατόμου να καταθέτει μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό για κρυοσυντήρηση χωρίς τη συναίνεση του ή της συζύγου ή του μέρους με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή του συντρόφου του, καθώς και για ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης ή λήξης της ελεύθερης ένωσής του,

-Τη ρητή πρόβλεψη ότι η διάθεση γεννητικού υλικού για τη δημιουργία Τραπεζών Κρυοσυντήρησης ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών κατά το χρόνο της διάθεσης δεν αποτελεί απαγορευμένη διάθεση.

-Τη δυνατότητα λήψης και κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού δότη ή δότριας από Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών τη δεδομένη χρονική περίοδο,

-Τη δυνατότητα του δότη ή της δότριας να αποφασίζει ο ίδιος ή η ίδια για την ανωνυμία του ή της.

-Την ίδρυση Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση προσώπων οροθετικών.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό απαγορεύονται οι μη αναγκαίες εγχειρίσεις σε intersex παιδιά. Επεμβάσεις θα γίνονται πλέον μόνο μετά τα 15 έτη αυτών των παιδιών και εφόσον υπάρξει συναίνεση των ίδιων.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που στηρίζουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί, όπως την οικονομική ενίσχυση των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, τις διευρυμένες άδειες μητρότητας, το πρόγραμμα ”Νταντάδες της γειτονιάς” αλλά και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μαστού για όλες τις Ελληνίδες πάνω από τα 50. «Έχουν ήδη ενημερωθεί με sms 100.000 γυναίκες για να κάνουν μαστογραφία και έχουν γίνει ήδη οι 4.000 μαστογραφίες σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε ότι «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε κυβέρνηση της προόδου».

Δημοφιλή