Μητσοτάκης για Β. Μακεδονία: Για να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τον Ρίσι Σούνακ.
Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας
Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας
Dimitris Papamitsos

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στο podcast «The Rest is Politics» και στους δημοσιογράφους Άλιστερ Κάμπελ και Ρόρι Στούαρτ, αφορούσε στο θέμα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας αλλά και της Αλβανίας.

Ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε ένα νέο μήνυμα.

«Είχα κάποια πραγματικά ζητήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία συνομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τη σεβάστηκα όμως. Έχουμε προσπαθήσει να συνεργαστούμε με τη Βόρεια Μακεδονία για να τη βοηθήσουμε στο ευρωπαϊκό της ταξίδι. Αλλά για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη, πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σημειώνει πρόοδο σε θέματα που αφορούν στο κράτος δικαίου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα
Dimitris Papamitsos

«Δεν μπορείτε να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση, να πάρετε τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Όμως, αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Ερωτηθείς και για το ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε:

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο κόσμος ότι μιλάμε για την επανένωση ενός μνημείου, στην ολότητά του. Χρησιμοποιώ το παράδειγμα της Μόνα Λίζα, το οποίο νομίζω ότι είναι σχετικό. Δεν μπορείτε να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση, να πάρετε τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Όμως, αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο Μουσείο της Ακρόπολης για να καταλάβετε γιατί είναι σημαντικό να τα δείτε ενωμένα και in situ».

Τοποθετήθηκε όμως και για την στάση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη μεταξύ τους συνάντηση εξαιτίας του ελληνικού αιτήματος.

«Είπα ουσιαστικά αυτό που λέω πάντα, αλλά υποθέτω ότι αυτό προκάλεσε κάποιου είδους αντίδραση και η συνάντησή μου ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν και σίγουρα δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Για να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας, προσέβλεπα στη συνάντηση και τη συζήτηση, ξεκαθάρισα ότι η διμερής συνάντηση δεν θα αφορούσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε πολλά να συζητήσουμε, οπότε δεν ξέρω αν θα έχω την ευκαιρία, ίσως τον συναντήσω κάποια στιγμή και θα μιλήσουμε.»

«Έχω μια ζωή έξω από την πολιτική. Θα έχω μια ζωή μετά την πολιτική. Το TikTok μου έδωσε αυτή την ευκαιρία να δείξω αυτή την πλευρά της προσωπικότητάς μου»

Στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μία σειρά άλλων θεμάτων όπως τη μάχη κατά του λαϊκισμού, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τις πολιτικές που εφαρμόζει, ενώ κλήθηκε να απαντήσει και σε πιο προσωπικές ερωτήσεις, μία εκ των οποίων αφορούσε στη χρήση του ΤikTok.

«Πιστεύω ότι έχω αξιοπρεπή αίσθηση του χιούμορ. Δεν παίρνω τον εαυτό μου πάντα πολύ σοβαρά. Μπορώ να μιλήσω και για άλλα πράγματα, όχι μόνο για την πολιτική. Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά συνηθισμένο όσον αφορά στα ενδιαφέροντά μου. Έχω μια ζωή έξω από την πολιτική. Θα έχω μια ζωή μετά την πολιτική. Το TikTok μου έδωσε αυτή την ευκαιρία να δείξω αυτή την πλευρά της προσωπικότητάς μου.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι κατά κάποιο τρόπο δούλεψε για μένα. Άλλοι άνθρωποι το δοκίμασαν και απέτυχαν πλήρως, ίσως επειδή δεν ταίριαζε στο στυλ τους. Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα το TikTok. Πρόκειται, ίσως, για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης της περιόδου αυτής. Ίσως αύριο να είναι κάτι άλλο», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι πίσω από το αξίωμα, τη λαμπρότητα και την αίγλη, είμαστε άνθρωποι. Έχουμε τα θέματά μας, μπορεί να έχουμε τα προβλήματά μας, έχουμε κακές μέρες, έχουμε καλές μέρες. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε μία δουλειά που πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να θεωρούν σχεδόν αδύνατη.»

Ο πρωθυπουργός με τους δύο Βρετανούς δημοσιογράφους
Ο πρωθυπουργός με τους δύο Βρετανούς δημοσιογράφους
Dimitris Papamitsos

Δημοφιλή