Μεξικό: Αγωνία και προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των παγιδευμένων ανθρακωρύχων

Ελπίδες ότι θα μπορέσουν να μπουν δύτες.
.
.
LUIS CORTES via REUTERS

Ελπίδες πως θα μπορέσουν να μπουν δύτες στο πλημμυρισμένο ανθρακωρυχείο στην πολιτεία Κοαουΐλα στο Μεξικό σήμερα Τετάρτη ή την Πέμπτη, δημιουργεί η πτώση του επιπέδου του νερού χάρη στις προσπάθειες απάντλησής του.

Δέκα ανθρακωρύχοι αγνοούνται επί επτά ημέρες. Εικόνες από υποβρύχιο drone εξοπλισμένο με κάμερα τη Δευτέρα έδειξαν ότι εμπόδια και ρεύματα καθιστούν ακόμη υπερβολικά επικίνδυνη την ανάπτυξη των δυτών στα βάθη του ανθρακωρυχείου στην Αγουχίτα, ανέφερε η εθνική συντονίστρια της Πολιτικής Προστασίας, η Λάουρα Βελάσκες.

Οι αξιωματούχοι προτιμούν να περιμένουν το επίπεδο του νερού να μειωθεί κατά ακόμη περίπου 1,5 μέτρο για να στείλουν «τους δύτες και διασώστες» στις πλημμυρισμένες στοές, είπε χθες Τρίτη ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στον Τύπο.

Εκατοντάδες μέλη σωστικών συνεργείων, ανάμεσά τους και δύτες των ενόπλων δυνάμεων, συμμετέχουν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό των ανθρακωρύχων. Οι ελπίδες των συγγενών πως θα βρεθούν ζωντανοί σβήνουν όσο ο χρόνος περνά.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην απάντληση του νερού στο ορυχείο, σε βάθος 60 μέτρων.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι ανθρακωρύχοι εκτελούσαν εργασίες εκσκαφής όταν έγινε διάτρηση φρεατίου υπόγειων υδάτων.

Η πολιτεία Κοαουΐλα, η μόνη όπου εξορύσσεται άνθρακας στο Μεξικό, βίωσε σειρά φονικών δυστυχημάτων σε ορυχεία στην πορεία των ετών. Το χειρότερο καταγράφηκε την 19η Φεβρουαρίου 2006, όταν 65 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν εξαιτίας έκρηξης αερίου στην Πάστα δε Κόντσος.

Οι ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν στο ορυχείο το απόγευμα της Τετάρτης όταν οι εργασίες προκάλεσαν την κατάρρευση τοιχώματος ορυχείου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τρία πηγάδια. Η πιθανότητα να έχουν γεμίσει λάσπη τούνελ και το ενδεχόμενο καταρρεύσεων καθιστά πολύ επικίνδυνη οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης, ακόμα και αν απαντληθεί αρκετό νερό.

Έξι δύτες των ειδικών δυνάμεων του Μεξικού απεστάλησαν να βοηθήσουν στο ορυχείο, όπου τρία πηγάδια, το καθένα βάθους 60 μέτρων, ήταν αρχικά μισοπλημμυρισμένα. Πέντε ανθρακωρύχοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Ένας εξ αυτών, ο Φερνάντο Πόμπα, είπε σε συνέντευξή του πώς τον έβγαλαν στην επιφάνεια σε ένα βαγονάκι που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά άνθρακα μετά την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας νερού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δημοφιλή