Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση που υπέβαλε η Σαμίνα Μπέγκουμ για να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αμφισβητήσει την κατάργηση της βρετανικής υπηκοότητας.
Ανακοινώνοντας την απόφαση την Παρασκευή, ο Λόρδος Ριντ λέει: «Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει ομόφωνα όλες τις προσφυγές του Υπουργού Εσωτερικών και απορρίπτει την έφεση της κας Μπέγκουμ».
Ο Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος ως τότε υπουργός Εσωτερικών έλαβε την απόφαση να ανακαλέσει την ιθαγένεια της Μπέγκουμ για λόγους εθνικής ασφάλειας, χαιρέτισε την απόφαση.
Είπε: «Ο υπουργός Εσωτερικών είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των πολιτών και των συνόρων μας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει την εξουσία να αποφασίζει εάν οποιοσδήποτε θέτει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια αυτή, να μην μπορεί να εισέλθει στη χώρα μας.»
«Δεν υπάρχουν απλές λύσεις σε αυτήν την κατάσταση, αλλά τυχόν περιορισμοί των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που αντιμετωπίζει αυτό το άτομο είναι άμεση συνέπεια των ακραίων ενεργειών που έχουν κάνει και άλλοι, κατά παράβαση της κυβερνητικής καθοδήγησης και της κοινής ηθικής».
Η Μπέγκουμ, τότε 15 ετών, ήταν μια από τις τρεις μαθήτριες του ανατολικού Λονδίνου που ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS) τον Φεβρουάριο του 2015 και έζησαν υπό την κυριαρχία IS για περισσότερα από τρία χρόνια.
Βρέθηκε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, εννέα μηνών έγκυος, σε στρατόπεδο προσφύγων της Συρίας , ωθώντας τον Τζαβίντ να ανακαλέσει την υπηκοότητά της αργότερα τον ίδιο μήνα. Η Μπεγκούμ είναι ένα από τα 150 άτομα στα οποία έχει ανακληθεί η υπηκοότητά τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Πέρυσι η Μπεγκούμ άσκησε νομική προσφυγή κατά του Υπουργείου Εσωτερικών στο Ανώτατο Δικαστήριο και της Ειδικής Επιτροπής Προσφυγών Μετανάστευσης, ενός ειδικού δικαστηρίου το οποίο δέχεται αιτήματα για αποφάσεις κατάργησης της βρετανικής υπηκοότητας κάποιου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η απόφαση ανάκλησης της βρετανικής υπηκοότητας κάποιου είναι νόμιμη μόνο εάν ένα άτομο δικαιούται υπηκοότητα άλλης χώρας.
Μιλώντας την Παρασκευή, ο Λόρδος Ριντ είπε: «Το δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση δεν αναιρεί όλες τις άλλες σκέψεις, όπως η ασφάλεια του κοινού.»
«Η κατάλληλη απάντηση στο πρόβλημα στην παρούσα υπόθεση είναι να παραμείνει η στέρηση της ακρόασης - ή να αναβληθεί - έως ότου η κα Μπέγκουμ είναι σε θέση να συμμετάσχει σε αυτήν χωρίς να διακυβευτεί η ασφάλεια του κοινού.
Κατά την ακρόαση τον περασμένο Νοέμβριο, οι δικηγόροι της Μπέγκουμ δήλωσαν ότι βρισκόταν στο στρατόπεδο Αλ Ροζ στη βόρεια Συρία, όπου οι συνθήκες είναι «τραγικές».
Η Μπέγκουμ είπε στους The Times τον Φεβρουάριο του 2019 ότι έφυγε από την περιοχή που διέμενε τον Ιανουάριο του 2017 με τον σύζυγό της, αλλά τα παιδιά της, ένα κορίτσι ενός έτους και ένα αγόρι τριών μηνών, πέθαναν και τα δύο.
Το τρίτο παιδί της πέθανε στο στρατόπεδο Αλ Ροζ τον Μάρτιο του 2019, λίγο μετά τη γέννησή του.