Μεγάλη Βρεταννία: Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση για την ιστορία της ξενοδοχειακής ναυαρχίδας

Μιλά στην HuffPost η εκδότρια του βιβλίου: «Μεγάλη Βρεταννία. Ενα ξενοδοχείο σύμβολο», Αλεξάνδρα Βοβολίνη.
Τα μεγάλα ρεβεγιόν όπου παρευρισκόταν όλη η Αθηναϊκη κοινωνία, γινόντουσαν εκεί ήδη από τη δεκαετία του 1920.
ΠΗΓΗ: Άγγελος Βλάχος, Μεγάλη Βρεταννία. Ένα ξενοδοχείο-σύμβολο, Εκδόσεις Κέρκυρα, Αθήνα 2024 Μεγάλη Βρεταννία
Τα μεγάλα ρεβεγιόν όπου παρευρισκόταν όλη η Αθηναϊκη κοινωνία, γινόντουσαν εκεί ήδη από τη δεκαετία του 1920.

«Παρακολούθησε» ως τοπόσημο της Αθήνας όλες τις μεγάλες εξελίξεις που διαδραματίστηκαν στον τόπο το δεύτερο μισό του 19ου, καθ′ όλη τη διάρκεια του 20ου αλλά και στον 21ο αιώνα έως τις μέρες μας.

Το εξώφυλλο της δεύτερης, αναθεωρημένης έκδοσης του λευκώματος για το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρεταννίας
ekdoseiskerkyra.gr
Το εξώφυλλο της δεύτερης, αναθεωρημένης έκδοσης του λευκώματος για το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρεταννίας

Ο λόγος για το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία που με τον εμβληματικό χριστουγεννιάτικο στολισμό και «με την καλύτερη ορχήστρα της εποχής» συγκέντρωνε την αφρόκρεμα των ξένων αποστολών - και όχι μόνο - την περίοδο των γιορτών ιδίως αυτές τις ημέρες, όπως λέει στην HuffPost Greece η κυρία Αλεξάνδρα Βοβολίνη, εκδότρια της αναθεωρημένης, δεύτερης έκδοσης του τόμου «Μεγάλη Βρεταννία. Ενα ξενοδοχείο σύμβολο» (Κέρκυρα / economia).

- Κυρία Βοβολίνη, γιατί αποφασίστηκε να γίνει καινούργια έκδοση και ως προς τι ανανεώθηκε το νέο βιβλίο: «Μεγάλη Βρεταννία. Ένα ξενοδοχείο σύμβολο»;

Στην αγγλική γλώσσα έχουν γίνει τέσσερις επανεκδόσεις. Η πρώτη ελληνική έκδοση ήταν τον Απριλίο του 2003. Εχουν περάσει 21 χρόνια κι έχουν συμβεί πάρα πολλά γεγονότα τα οποία υπήρχαν στις αγγλικές επανεκδόσεις αλλά ποτέ στην ελληνική.

- Τι είναι αυτό που καθιστά αυτό το πόνημα σύνθετο εγχείρημα και μάλιστα σε διεθνή κλίμακα;

Δεν έχει τίποτα το διαφημιστικό. Είναι απόλυτα ιστορικό. Χρειάστηκε τρομερή έρευνα από τον ιστορικό Αγγελο Βλάχο, ο οποίος έκανε άπειρες αναζητήσεις αρχίζοντας από τον κύριο Απόστολο Δοξιάδη - τελευταίο διευθύνοντα σύμβουλο της ιστορικής οικογένειας Λάμψα και νυν αντιπρόεδρο της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε - σε διεθνή μέσα, σε ιστορικά βιβλία, κυρίως για την περίοδο της Κατοχής. Το βιβλίο επίσης συμπεριλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες από συλλέκτες από τους οποίους λάβαμε τα δικαιώματα αναδημοσίευσης των φωτογραφιών. Κι εγώ συνεισέφερα με μια-δυο από το οικογενειακό αρχείο.

Η Μεγάλη Βρεταννία τον 19ο αιώνα
ΠΗΓΗ: Άγγελος Βλάχος, Μεγάλη Βρεταννία. Ένα ξενοδοχείο-σύμβολο, Εκδόσεις Κέρκυρα, Αθήνα 2024 Μεγάλη Βρεταννία
Η Μεγάλη Βρεταννία τον 19ο αιώνα

- Αναγνωρίζεται σε αυτό ο ρόλος του αφανή ήρωα της Μεγάλης Βρεταννίας, του θρυλικού Διευθυντή Θεόδωρου Πετρακόπουλου, που μετέτρεψε το μικρό Ξενοδοχείο, το πρώτο της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε., στο Ξενοδοχείο που γνωρίζουμε σήμερα;

Αναγνωρίζεται στο βιβλίο πάρα πολύ ο Θεόδωρος Πετρακόπουλος. Προσωπικά δεν τον είχα γνωρίσει. Ηξερα τον Γιώργο Κανέλλο ο οποίος ήταν πολλά χρόνια διευθυντής. Μεγάλωσα πάντως με την οικογένεια Δοξιάδη στη Μεγάλη Βρεταννία. Ο θείος κι ο πατέρας μου, Σπύρος και Κωνσταντίνος Βοβολίνης (σ.σ. της οικογένειας που εξέδιδαν την ιστορική Βιομηχανική Επιθεώρηση που σήμερα κυκλοφορεί με την επωνυμία Οικονομική Επιθεώρηση) με πήγαιναν στο ξενοδοχείο για παγωτό όταν έπαιρνα καλούς βαθμούς και μου άρεσε πάρα πολύ. Με πήγαιναν επίσης όταν είχε επαγγελματικό ραντεβού ο θείος μου λέγοντάς μου «εσύ να ακούς και να μη μιλάς». Και όταν πήρα απολυτήριο από το σχολείο με καλούς βαθμούς, πάλι εκεί με πήγε - είχε φύγει από τη ζωή ο πατέρας μου - και κέρασε τους συμμαθητές μου. Θυμάμαι πολύ έντονα την κυρία Μαρία Δοξιάδη, σύζυγο του Απόστολου, η οποία ήταν πάντα εκεί, ήταν η ψυχή του ξενοδοχείου στα δικά μου χρόνια. Ηταν άψογοι κι οι δυο «οικοδεσπότες».

- Μια και διανύουμε περίοδο εορτών, ποιο το στίγμα της Μεγάλης Βρεταννίας διαχρονικά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Πάντα γινόντουσαν μεγάλοι χοροί στη Μεγάλη Βρεταννία την περίοδο των γιορτών. Το ξενοδοχείο συγκέντρωνε την αφρόκρεμα των ξένων αποστολών - και όχι μόνο - την περίοδο των γιορτών, ιδίως αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ηταν διαχρονικά το ωραιότερο και πολυτελέστερο ξενοδοχείο με στολισμό υπέροχο. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ήταν πολύ σημαντικά για το ξενοδοχείο. Η φήμη του, δε, ως τόπος διαμονής και διασκέδασης αυτές τις ημέρες είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

- Που μπορεί να προμηθευτεί κανείς την νέα έκδοση;
Από τις εκδόσεις μας Ζαλοκώστα 4.

«Στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη έκδοση του παρόντος υβριδικού μελετήματος, συνέβησαν πολλά- ένας διαπρεπής Ελληνας διανοητής αναφέρθηκε κάποτε προσφυώς στην ”πανουργία της Ιστορίας”: Ο ελληνικός τουρισμός σε απόλυτα μεγέθη υπερτριπλασιάστηκε, η Ελλάδα δείχνει να αποδέχτηκε τη βαρύτητά του ως θεμελιώδους πλουτοπαραγωγικού πυλώνα, το ενδιαφέρον για τις απαρχές και τις διαδρομές του φαινομένου μας κληροδότησε ερμηνευτικές προσπάθειες. Υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα, η ελληνική ξενοδοχειακή ναυαρχίδα στην καρδιά της πρωτεύουσας ενδυναμώθηκε», γράφει στα προλεγόμενα της νέας έκδοσης ο συγγραφέας της, Αγγελος Φ. Βλάχος.

Info:

«Μεγάλη Βρετανία. Ενα ξενοδοχείο σύμβολο», αναθεωρημένη 2η έκδοση

Κέρκυρα - Economia