Μεγάλο συλλαλητήριο από τους αγρότες στη Θεσσαλονίκη- Νέο κάλεσμα Αυγενάκη για διάλογο

Συλλαλητήριο έξω από τη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της 30ής Agrotica.
.
.
Eurokinissi MotionTeam

Μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τη ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 30ής Agrotica, πραγματοποιούν αγρότες από τη βόρεια, τη Στερεά και τη δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Οι αγρότες θεωρούν πως τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκούν, καθώς χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση. Στο μεταξύ νέα πρόσκληση να αξιολογήσουν τα μέτρα απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. σε ομιλία του σε ημερίδα των εταιρειών «Γαία Επιχειρείν» και «Neuropublic», με θέμα ««Η Κοινή Αγροτική Πολιτική σήμερα και στο μέλλον: οικολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός για μια βιώσιμη ελληνική γεωργία».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία για το αύριο όσων βρίσκονται στους δρόμους, η οποία εντείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης η οποία, όπως είπε, εμφανίζεται πολύ επιθετικά. Αναφερόμενος στην ανάγκη για ενίσχυση της παραγωγής τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική συνοχή αν δεν υπάρχει επισιτιστική επάρκεια, επισήμανε δε ότι ως χώρα πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας και να αξιοποιήσουμε το μεγάλο πλεονέκτημα της ηλιοφάνειας, ώστε μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των προγραμμάτων που ανακοίνωσε με τον υπουργό και την υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αλεξάνδρα Σδούκου, να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής.

Με βασικό θέμα συζήτησης, τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο Mega, άνοιξε παράθυρο νέων μέτρων ενίσχυσης, αλλά από τον Σεπτέμβριο.

Αρχίζοντας από το αίτημα των αγροτών για φθηνότερο πετρέλαιο, ο υπουργός Επικρατείας αντέτεινε ότι η διαφορετική κλίμακα στη φορολόγηση του πετρελαίου είναι «ισχυρό κίνητρο λαθρεμπορίας». Και, υπενθύμισε, όταν και στο παρελθόν είχε εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό, ήταν «ένας από τους λόγους που είχε τότε εκτοξευθεί η λαθρεμπορία». Χαρακτήρισε δε, δύσκολο να διαπιστωθεί πού χρησιμοποιείται το φθηνότερο πετρέλαιο, ως εκ τούτου δήλωσε πως καταλαβαίνει τη διαφωνία του οικονομικού επιτελείου.

Εστιάζοντας στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη - στην «Ώρα του πρωθυπουργού» την Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση -, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη μείωση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ κατά τους μήνες από Μάιο ως Σεπτέμβριο - οπότε «οι αγρότες έχουν αυξημένα ποτίσματα, και άρα αυξημένες ανάγκες» - όπως και τη ρύθμιση, σε ποσοστό 70%, για τα χρέη των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ).

Όμως, πέραν των κυβερνητικών ανακοινώσεων την Παρασκευή, «θα δούμε τι είναι ακόμη εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει [...] Θα δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται. Θα δούμε την εκτέλεσή του και τις δυνατότητες που έχουμε. Επί παρόντος δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε».

«Από πλευράς Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατορθώσαμε συνολικά τα ποσά, βασική ενίσχυση συν οικολογικά σχήματα, να είναι τα ίδια. Αυτή ήταν τεράστια επιτυχία», επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης επικρίνοντας ταυτοχρόνως τα κόμματα της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών για την πίεση που άσκησαν «να υπάρχουν μετακινήσεις σε ”πρασινίσματα” και οικολογικές πολιτικές σε σχέση με τη γεωργία».

Όμως, συνέχισε, «η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ελλάδα έδωσαν τεράστια μάχη εδώ και μάλιστα είχαμε τότε ένα μεγάλο κίνδυνο, τον οποίον απέτρεψε ο πρωθυπουργός, τη λεγόμενη εσωτερική σύγκλιση».

Εν τέλει, «το μεγάλο ζήτημα - και το άνοιξε ο πρωθυπουργός και τώρα με τις κινητοποιήσεις των αγροτών έρχεται επιτακτικά, δεν μιλώ μόνο για την Ελλάδα, μιλώ για την Ευρώπη - είναι ότι πρέπει να ξαναδούμε την ΚΑΠ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει φιλο-αγροτική κατεύθυνση. Η εμμονή, η οποία υπήρξε για ορισμένα μέτρα, υπερβολικά κατά τη γνώμη μου, στα θέματα των οικολογικών σχημάτων, θα πρέπει να την ξαναδούν».

Επιπροσθέτως, ένα δεύτερο ζήτημα, στο οποίο «έχουν 100% δίκιο - το έθεσε ο πρωθυπουργός - είναι ότι δεν μπορείς να έρχεσαι στους δικούς μας αγρότες να τους βάζεις αυστηρές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, αυστηρές προϋποθέσεις παραγωγής, αυστηρές προϋποθέσεις στα προϊόντα φυτοπροστασίας [...] να υπάρχει αυξημένη προστασία του περιβάλλοντος και αυξημένη ποιότητα στα τρόφιμα, σωστά, και μετά να πηγαίνεις να κάνεις συμφωνία με τη Λατινική Αμερική και να έρχονται ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία δεν έχουν τηρήσει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις».

Με επιπλέον πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή