Μεγαλώνει η ιταλική απειλή για την ελληνική οικονομία

Μεγαλώνει η ιταλική απειλή για την ελληνική οικονομία
Franco Origlia via Getty Images

Στην Ιταλία έχει ετοιμαστεί πολιτικά το έδαφος για τον σχηματισμό κυβέρνησης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά. Δύο πολιτικές δυνάμεις που πήγαν στις εκλογές καταγγέλλοντας η μία την άλλη δεν έχουν πρόβλημα να συνεργαστούν αφού πρώτα η Λέγκα του Βορρά άδειασε την Forza Italia του Μπερλουσκόνι, με την οποία είχε εκλογική συμμαχία.

Στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων κυριαρχούν λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές ενώ στη Λέγκα του Βορρά τον τόνο δίνουν ακροδεξιοί αντιευρωπαίοι.

Το πρόγραμμα του υπό δημιουργία κυβερνητικού σχήματος, το οποίο εξακολουθεί να αναζητεί κοινής αποδοχής πρωθυπουργό, θα οδηγήσει πιθανότατα σε σύγκρουση με την Ευρωζώνη. Προβλέπει ματαίωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που πέρασε με πολύ κόπο η κεντροαριστερή κυβέρνηση Ρέντσι, τη δραστική μείωση της φορολογίας μέσω της επιβολής ενιαίου φορολογικού συντελεστή, τη μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών μέσω της χορήγησης μηνιαίου επιδόματος 750 ευρώ σε όλους όσους το έχουν ανάγκη, αμφισβήτηση των κανόνων της Ευρωζώνης και πιθανή διενέργεια δημοψηφίσματος για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης.

Οι ισχυροί της Ευρωζώνης απορρίπτουν εκ των προτέρων τις αλλαγές που θα προτείνει η Ρώμη, η Γερμανία αρνείται να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή επανεκκίνηση για όσο διάστημα υπάρχει η ιταλική εκκρεμότητα και οι αγορές στέλνουν τα πρώτα μηνύματα ανεβάζοντας σιγά σιγά το κόστος δανεισμού του ιταλικού Δημοσίου και των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης.

Ύστερα από τρία χαμένα για την ελληνική οικονομία χρόνια στη διάρκεια των οποίων η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος αναπτύχθηκαν ικανοποιητικά έως δυναμικά και μας άφησαν πολύ πίσω, το μόνο που μας έλειπε ήταν μια ιταλική αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

Η ιταλική κρίση μπορεί να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις εφόσον και οι Ιταλοί είναι εκπαιδευμένοι στις αλλαγές σε σχέση με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και στην ευρωπαϊκή προσαρμογή έστω με το ζόρι. Αρκεί όμως το γεγονός ότι εκδηλώθηκε και ότι θα έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια για να δοκιμαστούν ξανά οι οικονομικές και κοινωνικές αντοχές μας.

Δημοφιλή