Mi-24: Τα ελικόπτερα που θεωρείται ότι έκαναν την παράτολμη επίθεση στη Ρωσία

Ένα επιθετικό ελικόπτερο - «βετεράνος» της σοβιετικής περιόδου.
Ουκρανικό Mi-24 Hind.
Ουκρανικό Mi-24 Hind.
via Associated Press

Η αεροπορική επίθεση κατά αποθήκης καυσίμου στο Μπελγκορόντ τα ξημερώματα της Πέμπτης αποδίδεται σε ουκρανικά επιθετικά ελικόπτερα (αν και η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει) και θεωρείται η πρώτη αεροπορική επίθεση σε ρωσικό έδαφος από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αν ισχύουν όλα όσα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, πρόκειται για μια εξαιρετικά παράτολμη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από ουκρανικά Mi-24 Hind, που πέταξαν χαμηλά πάνω από τα σύνορα, «γλιστρώντας» από τα ραντάρ της ρωσικής αεράμυνας, και φτάνοντας στον στόχο τους χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Τσεχικό Mi-24.
Τσεχικό Mi-24.
via Associated Press

Δεδομένης της έλλειψης επιβεβαιωμένων πληροφοριών δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως ίσως και να πρόκειται για ρωσική προβοκάτσια- ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί στοιχεία ή σοβαρές ενδείξεις πως πρόκειται για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει εξεταστεί ο τρόπος που φαίνεται πως έγινε η επίθεση: Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του The War Zone, (The Drive), το Μπελγκορόντ είναι σε μικρή σχετικά απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα, ωστόσο είναι μεγάλη η παρουσία ρωσικών δυνάμεων ανάμεσα σε αυτό και το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, που δέχεται ρωσικές επιθέσεις από την αρχή του πολέμου.

Με αυτά τα δεδομένα, το να έχουν μπορέσει τα ουκρανικά Mi-24 να διεισδύσουν στον ρωσικό εναέριο χώρο χωρίς να γίνουν αντιληπτά, σε μια τέτοια περιοχή, και να πραγματοποιήσουν μια τόσο παράτολμη επίθεση, αφ‘ενός αναδεικνύει τις τουλάχιστον εντυπωσιακές δυνατότητες των χειριστών τους (πτήση τη νύχτα σε χαμηλό ύψος σε περιοχή με εχθρική παρουσία και αεράμυνα) και αφ’ετέρου εκθέτει τις ρωσικές δυνατότητες αεράμυνας, που υποτίθεται πως περιλαμβάνουν και πολλά συστήματα μικρής εμβέλειας που είναι εξειδικευμένα στην αντιμετώπιση ελικοπτέρων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Όπως προαναφέρθηκε, τα ελικόπτερα θεωρείται πως ήταν Mi-24 Hind της σοβιετικής περιόδου, που υπάγονται στην ουκρανική Αεροπορία Στρατού. Το εν λόγω ελικόπτερο είναι ένα από τα πιο εμβληματικά σοβιετικά/ ρωσικά ελικόπτερα: Πρόκειται για ένα πολύ βαριά οπλισμένο και θωρακισμένο ελικόπτερο (έχει χαρακτηριστεί «ιπτάμενο τανκ»), ικανό να μεταφέρει και στρατιώτες, που έχει δει χρήση σε πολλά θέατρα επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων και στο Αφγανιστάν κατά τη σοβιετική εισβολή) ανά τις δεκαετίες υπηρεσίας του- ενώ υπηρετούσε και υπηρετεί στις δυνάμεις πολλών χωρών (αξίζει να σημειωθεί πως μια παραλλαγή του, το Mi-35P, χρησιμοποιείται και από την Κυπριακή Δημοκρατία).

via Associated Press

Ως προς την Ουκρανία, τα ελικόπτερα αυτά χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα το 2014-2015, υφιστάμενα αρκετές απώλειες. Δυτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως πριν την έναρξη της εν εξελίξει εισβολής, τα ουκρανικά Hind ανέρχονταν στα 34 (κυρίως της έκδοσης Mi-24P Hind-F).

Κατά τις επιχειρήσεις του 2014-2015 η Ουκρανία άρχισε να αναβαθμίζει κάποια από τα Mi-24P της στην έκδοση Mi-24PU1, που διαθέτει αναβαθμισμένους κινητήρες, σύστημα αυτοπροστασίας Adros KT-01AV, νέο σύστημα λέιζερ FPM-01KV για βελτιωμένη στόχευση τη νύχτα και βελτιωμένα συστήματα τηλεπικοινωνιών και πλοήγησης- ενώ το πλήρωμα διαθέτει νέα κράνη πολωνικής κατασκευής, με διόπτρες νυχτερινής οράσεως. Το Μι-24PU1 προφανώς ενδείκνυται για μια νυχτερινή επιχείρηση όπως αυτή στο Μπελγκορόντ.

Σοβιετικό Hind στο Αφγανιστάν το 1989.
Σοβιετικό Hind στο Αφγανιστάν το 1989.
via Associated Press

Η Ουκρανία έχει πλήξει ξανά στόχους σε ρωσικό έδαφος, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους- ωστόσο η συγκεκριμένη επίθεση, εάν είναι έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι ιδιαίτερης σημασίας, ειδικά σε επίπεδο συμβολισμού, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία η Ρωσία φαίνεται να επαναπροσδιορίζει τους στόχους της, ενώπιον της απρόσμενα σκληρής ουκρανικής αντίστασης, και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις περνούν σε αντεπιθέσεις. Στο δημοσίευμα του The War Zone γίνεται παραλληλισμός με την επιδρομή του Ντούλιτλ στο Τόκιο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ- από την άποψη ότι αποτελεί ένα παράτολμο πλήγμα εκδίκησης στην ίδια την «αυλή» του εχθρού, μεγάλης σημασίας για το ηθικό της πλευράς που δέχτηκε την αρχική επίθεση (ενώ προφανώς δεν μπορεί να παραβλέπονται και τα τακτικά οφέλη: Αν και δεν αναφέρθηκαν θάνατοι από την επιδρομή, οι δεξαμενές καυσίμων που χτυπήθηκαν βρίσκονται στην περιοχή από την οποία θεωρείται πως η Ρωσία θα εστιάσει τις δυνάμεις της για τις νέες της επιθέσεις, ενώ επίσης αποτελεί απάντηση και σε αντίστοιχες επιθέσεις από ρωσικής πλευράς).

Δημοφιλή