Μια είναι η τροφή που κάνει θαύματα στη δυσκοιλιότητα χωρίς να προκαλεί φούσκωμα

Κι όχι, δεν είναι τα δαμάσκηνα. Εχετε ακούσει για τη «δυσκοιλιότητα των Χριστουγέννων»;
Μπολ με φρέσκα, δροσιστικά φρούτα.
Malaeru Florentina / 500px via Getty Images
Μπολ με φρέσκα, δροσιστικά φρούτα.

Θέλετε να ακούσετε ένα διασκεδαστικό εορταστικό γεγονός;

Η «δυσκοιλιότητα των Χριστουγέννων» είναι αρκετά συνηθισμένη, επειδή, σύμφωνα με το Καναδικό Ίδρυμα Πεπτικής Υγείας, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη της εποχής «είναι μια τέλεια συνταγή παραγόντων που οδηγούν σε πόνο, καταπόνηση και δυσκοιλιότητα».

Ακόμα κι αν δεν απολαμβάνουμε πολλά σνακ Crimbo, στη Μεγάλη Βρετανία ένας στους επτά ενήλικες να υποφέρει από δυσκοιλιότητα ανά πάσα στιγμή.

Έτσι, η ανάρτηση στο TikTok του δρ Καράν Ραγιάν σχετικά με τις τέσσερις τροφές στις οποίες ορκίζεται για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου του, δεν θα μπορούσε να είχε έρθει σε καλύτερη στιγμή.

Στο βίντεο, ο γιατρός ανέφερε ένα φρούτο που «έχει αποδειχθεί σε ερευνητικές μελέτες ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με το φλοιό του ψυλλίου (σ.σ. μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα ) και τα δαμάσκηνα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας».

Και ποιο είναι αυτό;

Το ακτινίδιο είναι «ιδιαίτερα πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες που προάγουν τα μαλακότερα κόπρανα και αυξάνουν τη συχνότητα των κοπράνων, χωρίς τις σχετικές παρενέργειες ορισμένων καθαρτικών», δηλώνει ο δρ Καράν.

Μια παρουσίαση του 2020 από ερευνητές του Michigan Medicine στη συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας διαπίστωσε ότι τα δαμάσκηνα και ο φλοιός του ψυλλίου ήταν περίπου το ίδιο αποτελεσματικά μεταξύ τους (67% και 64% αντίστοιχα) στην απαλλαγή από τη δυσκοιλιότητα.

Το ακτινίδιο παρέμεινε στο 45%, αλλά ο φλοιός ψυλλίου δημιούργησε φούσκωμα στο 33% των συμμετεχόντων (τα δαμάσκηνα στο 36%) και τόσο ο φλοιός ψυλλίου όσο και τα δαμάσκηνα οδήγησαν στο 18-19% των μελών της μελέτης να παραπονιούνται για αέρια ή πόνο στο στομάχι.

Εν τω μεταξύ, μόνο το 11% των όσων κατανάλωσαν ακτινίδιο παραπονέθηκαν για φούσκωμα και δεν υπήρξαν αναφορές για πόνο στο στομάχι ή αέρια.

Μια άλλη μελέτη του 2022 διαπίστωσε: «Δύο χρυσά ακτινίδια καθημερινά είναι εξίσου αποτελεσματικά με φλοιό ψυλλίου στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και σε ενήλικες και θα πρέπει να θεωρούνται ως θεραπευτική επιλογή».

Δεν παρατήρησαν καμία διαφορά στα αποτελέσματα των δύο θεραπειών.

Πρέπει να τρώμε ακτινίδια με τον φλοιό τους για να έχουμε όλα τα οφέλη τους;

Και οι δυο μελέτες περιλάμβαναν δυο αποφλοιωμένα ακτινίδια την ημέρα.

Αλλά αν μπορούμε, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ερευνητές στην κλινική του Κλίβελαντ λένε: «Η κατανάλωση ενός ολόκληρου ακτινιδίου με τη φλούδα αυξάνει την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες κατά 50% περισσότερο από ό,τι αν το φάμε χωρίς τη φλούδα του»...