Μία ομαδική έκθεση με ένα θέμα ιδιαίτερα πολύπλευρο, παρουσιάζει φέτος ο Σύλλογος Εικαστικών Μεσογαίας στις πρώην αποθήκες Καμπά στην Κάντζα. Πενήντα οκτώ εικαστικοί όλων των καλλιτεχνικών εκφράσεων διαπραγματεύονται «Το Παιχνίδι» μέσα από συμβολισμούς, αλληγορίες, τη σχέση του με την καθημερινότητα, την έμφυτη τάση του ανθρώπου να παίζει.
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια Κατερίνα Παναγιωτάκη: «Το παιχνίδι δεν είναι μόνο απαραίτητο για τη ζωή, αλλά και για την καλλιτεχνική δημιουργία: είναι μια προσομοίωση της μεθόδου του δημιουργού, του καλλιτέχνη και του εξερευνητή».
Πώς προέκυψε το θέμα; «Στο σύλλογο η προετοιμασία μιας έκθεσης είναι ομαδική δουλειά και το θέμα συνήθως αποφασίζεται μετά από συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών αλλά και θέτοντας έναν στόχο», εξηγεί η κ. Παναγιωτάκη στη HuffPost. «Φέτος θέλαμε να παρουσιάσουμε ένα θέμα που θα βοηθούσε τους καλλιτέχνες στην ενεργή συμμετοχή τους αλλά να είναι και κάτι χαρούμενο όπου ο επισκέπτης θα χαμογελάσει και θα ανασύρει προσωπικές του μνήμες. Επίσης ο σύλλογος εικαστικών Μεσογαίας είναι ένας αρκετά μεγάλος σύλλογος με πολυάριθμα μέλη και πολύ διαφορετικούς καλλιτέχνες τόσο στα μέσα που χρησιμοποιούν όσο και στα θέματα της δουλειάς τους. Έπρεπε να είναι ένα ευρύ θέμα που να έχει ποικίλες αναγνώσεις και να το αγκαλιάσουν ευκολότερα. Το παιχνίδι είναι παιδί της δημιουργικότητας, νοηματοδοτεί τη δράση και είναι μέσο ώστε να ανθίσει η φαντασία.
Στην είσοδο της έκθεσης ο επισκέπτης συναντά μικρά κείμενα- φράσεις τα οποία βοηθούν να αντιληφθεί τις διαφορετικές πτυχές του θέματος. Είναι αποσπάσματα από κείμενο που διάβασαν οι καλλιτέχνες πριν δημιουργήσουν τα έργα τους. Με άλλα λόγια ένας τρόπος να σκεφτόμαστε ή να προσεγγίζουμε ένα θέμα με διαφορετικές προεκτάσεις.
Τα περισσότερα έργα δημιουργήθηκαν για την έκθεση. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός μας, να ενισχύουμε τη δημιουργία νέων έργων που να αντανακλούν την σημερινή πραγματικότητα. Τα περισσότερα έργα δημιουργήθηκαν για την έκθεση. Εκτός από κάποια τα οποία προϋπήρχαν και εφάπτονταν με την θεματική γραμμή. Επίσης, βρίσκονται και έργα καλλιτεχνών όπου υπήρξαν ενεργά μέλη του συλλόγου και δεν είναι πια κοντά μας όπως ο Γιώργος Μηλιός, ο Γιώργος Καλακαλλάς και η Τζένη Βεργέτη».
Ποιό από τα έργα τη συγκινεί προσωπικά περισσότερο; «Για εμένα κάθε έργο είναι ξεχωριστό όπως και ο δημιουργός τους. Λόγω του θέματος φέτος στην έκθεση ιδιαίτερο ρόλο έχουν τα διαδραστικά έργα. Όπου ο επισκέπτης μπορεί να παίξει μαζί τους και να γίνει ο ίδιος δημιουργός.
Το έργο «Θ´ΑΒΓΟ» του Γιάννη Γεωργαρίου, ένα λευκό κεραμικό αυγό που ο καλλιτεχνης έχει τοποθετήσει μαρκαδόρους και μας προτρέπει να το ζωγραφίσουμε εμείς οι ίδιοι, ένας τρόπος να εκφράσουμε την παιδικότητα μας.
Όπως και το έργο της Χρυσάνθης Λυμπεραίου «Παίξε» μια σύνθεση από πηλό όπου μπορούμε να την αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας ‘έργο’ βγάζοντας μετά αναμνηστική φωτογραφία.
Αυτά τα έργα με συγκινούν γιατί μου θυμίζουν την πρώτη μου επαφή με την τέχνη· τις ατέλειωτες ώρες ζωγραφικής με μαρκαδόρους και τα παιχνίδια με τον πηλό στο μάθημα των καλλιτεχνικών».
Συμμετέχουν: Όλγα Ανδρικοπούλου, Κάτια Βαρδουλάκη, Έλλη Βέλλιου, Γεώργιος Βορρές, Γιάννης Γαβαλάς, Γιάννης Γεωργαρίου, Βούλα Γουνελά, Μάχη Δημοπούλου, Κώστας Δικέφαλος, Θαλασσινή Δούμα, Σεβαστή Δρακούλη, Elessa, Tζίμης Ευθυμίου, Βασίλης Θέος, Άννα Καζάκου, Γεώργιος Καλακαλλάς, Ανδρέας Καλακαλλάς, Ράνια Καραμούζη, Ευγενία Καραμούζη, Νταϊάν Κατσιαφίκα, Μαρία Κελαιδή, Ειρήνη Κομνηνού, Αγγέλικα Κοροβέση, Λου Κοτσομίτη, Γιολάντα Κουντούρη, Μαρουσώ Λαουράκη, Αθηνά Λατινοπούλου, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Μπέττυ Λυρίτη, Δημήτρης Μανίνης, Ναταλία Μαντά, Γιώργος Μήλιος, Ελένη Μιχαλακοπούλου, Γιάννης Μπάρδης, Ρίκα Μπέργιου, Θωμάς Μπερτόλης, Ασπασία Μπούρχα, Σωτηρία Ορφανού, Γιώργος Παπαδημητρίου, Θεοδοσία Παπαδοπούλου, Βασιλική Παπανδρέου, Άννα Παππά, Βασίλης Πέρρος, Κωνσταντίνος Πίττας, Βαγγέλης Πολύζος, Γιούλα Ροζάκου, Σωτήρης Σόρογκας, Χρήστος Σούλαρης, Αθηνά Σταμάτη, Τίτα Σταύρου, Βαγγέλης Τζερμιάς, Αντώνης Τριανταφύλλου, Αγγελική Τσεβά, Ρένα Φλώρου, Νικόλας Χαρολίδης, Αθηνά Χατζή, Παντελής Ψαρράς.
Ένα μικρό αφιέρωμα στην μνήμη του εικαστικού Γιάννη Δημητράκη συμπληρώνει την εικαστική περιήγηση μέσα στο ήρεμο μεσογειακό τοπίο.
Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο που προσφέρεται δωρεάν.
Info
Διάρκεια έκθεσης μέχρι 28 Σεπτεμβρίου.
Καθημερινά 18.00 – 21.00 και Σάββατο,Κυριακή 11.00- 14.00 και 18.00 – 21.00.
Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών - Πρώην Αποθήκες Καμπά, Λεωνταρίου & Τριγωνίων στην Κάντζα (είσοδος και πάρκινγκ από την πίσω πλευρά του κτιρίου).