Χορταστικό πιάτο, πλούσιο σε ενέργεια, εύκολο στην παρασκευή του, με μόλις 3 υλικά. Αυθεντική παραδοσιακή συνταγή από την περιοχή της Πελοποννήσου με μακαρόνια, αβγά μάτια και παστό.
Ότι τύπου μακαρονάς και να είσαι, όπως και να προτιμάς τα μακαρόνια σου, με τρύπα, σπαγγέτι, al dente, παραβρασμένα … όταν απλωθεί ο μελάτος κρόκος αβγού, ανακατευτεί με τα μυζηθρωμένα μακαρόνια και συναντήσει τα τηγανισμένα κομματάκια παστού, το πιρούνι θα πάρει φωτιές.
Είσαι φοιτητής, εργένης, μαμά που δεν πρόλαβες να βάλεις τίποτα στο τσουκάλι? Στο τσακ – μπαμ, όσο χρειάζονται για να βράσουν τα μακαρόνια, στρώνεις το τραπέζι και ευχαριστιέσαι φαγάκι με τα όλα του.
Η ευκολία αυτού του πιάτου βρίσκεται στα υλικά που χρειάζεται για να γίνει.
Ένα πακέτα ζυμαρικών (μακαρόνια ή χυλοπίτες) και αβγά βρίσκονται σχεδόν πάντα σε όλα τα ελληνικά σπίτια.
Το παστό είναι ένα κρέας μαγειρεμένο που μπορείς να το έχεις στο ψυγείο σου όλο το χρόνο και να φτιάχνεις στα γρήγορα φαγητά, όπως ο καγιανάς ή μεζεδάκια στα γρήγορα. Η ξερή μυζήθρα δεν είναι πρόβλημα (δες εδώ το κόλπο για να έχεις πάντα τριμμένη ξερή μυζήθρα στο ψυγείο σου).
Ελληνικό πιάτο που σε ταξιδεύει στη γειτονική Ιταλία καθώς θυμίζει τη συνταγή της Ιταλικής καρμπονάρας! Μήπως τελικά η αυθεντική συνταγή της καρμπονάρας έχει άρωμα Ελλάδας;
Η απλή εκδοχή της “πελοποννησιακής καρμπονάρας” γίνεται μόνο με αβγό και μακαρόνια. Αν δεν σου είχε περάσει ποτέ από το νου να φτιάξεις μακαρόνια με αβγό μελάτο και μπόλικη ξερή μυζήθρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το δοκιμάσεις. Γρήγορο, εύκολο και οικονομικό πιάτο για τις μεγάλες πείνες!
Υλικά
Μακαρόνια (1 πακέτο για 4-5 μερίδες)
αβγά (1-2 ανά μερίδα)
1 κομμάτι παστό
αιγοπρόβεια ξερή μυζήθρα (4-5 κ.σ. για κάθε πιάτο)
πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό, χωρίς να αλατίσουμε, στους χρόνους που θέλουμε για καλοβρασμένα ή al dente.
Μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Τηγανίζουμε ένα με δύο αβγά ανά μερίδα.
Τα αβγά τα θέλουμε μελάτα γι’ αυτό τα τηγανίζουμε σε εστία μεσαίας έντασης. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος ρίχνουμε με ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο πάνω στο κρόκο για να κάνει κρούστα χωρίς όμως να σφίξει. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι.
Βήμα 2ο: Στραγγίζουμε τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά της σούπας ξερή μυζήθρα στα πιάτα που θα σερβίρουμε. Βάζουμε στα πιάτα την ποσότητα μακαρονιών που επιθυμούμε.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ξερή μυζήθρα. Ανακατεύουμε να πάει παντού. Ρίχνουμε λίγη μυζήθρα ακόμη, να σταθεί πάνω-πάνω στα μακαρόνια.
Βήμα 3ο: Ζεσταίνουμε πάλι το ελαιόλαδο στο τηγάνι μέχρι να κάψει πολύ και περιχύνουμε με το καυτό ελαιόλαδο τα μακαρόνια.
Όσο πιο καυτό είναι το λάδι τόσο καλύτερα διότι, καθώς το ρίχνουμε καυτό, καβουρδίζεται η μυζήθρα και το φαγητό αποκτά μοναδική γεύση.
Βήμα 4ο: Κόβουμε το κομμάτι παστού σε φέτες. Τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ροδαλό χρώμα. Εάν έχουμε παστό με τσιγαρίδα (λίπος) είναι καλύτερα να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια ώστε να ξεροψηθεί το λίπος.
Βήμα 5ο: Σερβίρουμε το παστό στο πιάτο με τα μακαρόνια και από πάνω βάζουμε και το αβγό.
Πασπαλίζουμε με πιπέρι και καλή μας όρεξη!
Τρώγονται ζεστά. Σπάμε το αβγό με το πιρούνι, ανακατεύουμε να πάει παντού ο κρόκος.
Τους καλοκαιρινούς μήνες συμπληρώστε το γεύμα συνοδεύοντάς το με απλή ντοματοσαλάτα, ενώ το χειμώνα συνοδεύστε το με σαλάτα λάχανο. Και οι δύο σαλάτες ταιριάζουν απόλυτα με αυτό το πιάτο.
Σημαντικές επισημάνσεις
Επιλέξτε κομμάτι παστού με λίπος και αν είναι τσιγαρίδα ακόμη καλύτερα. Τα τυρωμένα μακαρόνια ανακατεμένα με κομματάκια τσιγαρίδας και μελάτου αβγού θα σας φέρουν στο νου την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα. (δες εδώ αναλυτικό βίντεο για Παραδοσιακό, σπιτικό χοιρινό παστό)
Μπορούμε να παραλείψουμε το 3ο βήμα και να ρίξουμε λάδι στα μακαρόνια από αυτό που θα τηγανίσουμε το παστό. Αρκετοί το προτιμούν γιατί παίρνουν τα μακαρόνια επιπλέον γεύση από το παστό. Μάλιστα τηγανίζουν το παστό ή ακόμη και τα αβγό με λίπος ή λάδι από το δοχείο που διατηρούν το παστό.
Στη συνταγή δεν χρησιμοποιώ καθόλου αλάτι καθώς η ξερή μυζήθρα που χρησιμοποιώ είναι αρκετά αλμυρή και βάζω μπόλικη. Επίσης το παστό από μόνο του είναι αρκετά αλμυρό – εξού και λέγεται παστό από το μπόλικο αλάτι που παστώνετε το κρέας. Αν βάλετε επιπλέον αλάτι μάλλον θα γίνει το φαγητό “λύσσα”.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μακαρόνια με χυλοπίτες ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάτε.
Το παστό μπορεί να αντικατασταθεί με λουκάνικο. Ταιριάζει πολύ με παραδοσιακά λουκάνικα της Πελοποννήσου με χοιρινό και πορτοκάλι όπως και με τα παραδοσιακά Τρικαλινά λουκάνικα με πράσο. Τα λουκάνικα με κρέας από μοσχάρι ή αρνί δεν είναι ιδανική επιλογή για αυτό το πιάτο.
Η συνταγή σε βίντεο βήμα-βήμα:
Αναδημοσίευση από magiacook.gr