Είναι η πιο όμορφη στιγμή στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Είναι το γλυκό που μας φέρνει όλους πιο κοντά, που ξεχειλίζει από ευχές γεμάτες αγάπη και χαρίζει χαμόγελα και μεγάλες αγκαλιές.
Και που όλοι μας περιμένουμε να δούμε αν το κομμάτι μας έχει μέσα φυλαγμένο το φλουρί, αυτό που σύμφωνα με την παράδοση θα μας φέρει τύχη, με τον νοικοκύρη του σπιτιού να την σταυρώνει πρώτα τρεις φορές και να εύχεται «Χρόνια Πολλά και του Χρόνου».
Για να μπει ο καινούργιος χρόνος με το δεξί, ετοιμάζουμε μια βασιλόπιτα με τη συνταγή να μας έρχεται από την Κωνσταντινούπολη.
Υλικά
7 φλιτζάνια αλεύρι
11/2 φλιτζάνι βούτυρο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
11/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
1/2 φλιτζάνι βρασμένο νερό γλυκάνισου
5 αυγά
1 κ.σ. μαγιά
1 κ.σ. σουσάμι
λίγο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα του ταψιού
αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία μικρή λεκάνη 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό και διαλύουμε σε αυτό την μαγιά. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε τα 4 αυγά και βάζουμε το μείγμα σε μία λεκάνη. Ρίχνουμε το γάλα και την μαστίχα.
Έχουμε βράσει 1 φλιτζάνι νερό με 1 κουταλάκι γλυκάνισο. Το σουρώνουμε, προσθέτουμε στο μείγμα 1/2 φλιτζάνι νερό γλυκάνισου, την φουσκωμένη μαγιά και τα ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι με λίγο αλάτι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Την ζυμώνουμε πάλι και την στρώνουμε σε ένα ταψί Νο30 αλειμμένο με βούτυρο. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει. Χτυπάμε το 5ο αυγό, αλέιφουμε την βασιλόπιτα και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
Αφού κρυώσει, την ξεφορμάρουμε και την βάζουμε σε πιατέλα.
Αναδημοσίευση από «Ελληνικές Γεύσεις Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα - Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι» από τις εκδόσεις Φυτράκη.