Πώς μπορεί να αναστηθούν οι κήποι των Αρχοντικών της Κηφισιάς, να ταξιδέψουμε στις εννιά χώρες του κόσμου με σπουδαία παράδοση στην κηποτεχνία και ιδιαίτερα οικοσυστήματα, και να μάθουμε με οικονομία χρόνου, χρήματος κι ευελιξία να κάνουμε το μπαλκόνι και τον κήπο μας έναν μικρό παράδεισο;
Για την αλλαγή της σχέσης μας με το φυσικό τοπίο ως αποτέλεσμα της πανδημίας, την τέχνη της γεωπονικής αλλά και τα λουλούδια του Μαΐου μιλά στην HuffPost σήμερα, Κυριακή 9 Μαΐου Ημέρα της Μητέρας η γεωπόνος - αρχιτέκτων τοπίου κι επιστημονική υπεύθυνη του Θεματικού Πάρκου της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς που προ λίγων 24ώρων άνοιξε τις πύλες της για 67η φορά, Ελίνα Κατσίκα.
- Ποιες οι εντυπώσεις, εικόνες και πρώτα σχόλια από το άνοιγμα της 67ης Ανθοκομικής Εκθεσης Κηφισιάς;
Κάθε χρόνο τα συναισθήματα της πρώτης μέρας της Έκθεσης είναι έντονα. Η προσμονή μεγάλη, το άγχος της προετοιμασίας και η αγωνία να είναι όλα στην εντέλεια κορυφώνονται και ευτυχώς οι κόποι όλων των ανθρώπων που δούλεψαν για αυτό απέδωσαν! Το Άλσος είναι πανέμορφο και τα σχόλια εξαιρετικά. Ιδιαίτερα όμορφα και τα περίπτερα των Εκθετών μας με εξαιρετικής ποιότητας φυτά!
- Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την φετινή έκθεση σε σχέση με όσες έχουν προηγηθεί;
Το ιδιαίτερα μεγάλο σε έκταση Θεματικό Πάρκο που παρουσιάζουμε με τη συμμετοχή γνωστών Αρχιτεκτόνων Τοπίου και κηποτεχνών με τίτλο «Κήποι του Κόσμου».
- Ποιοι είναι οι «Εννέα Κήποι του κόσμου» που φιλοξενούνται στην Εκθεση; Πώς προέκυψε αυτή η ενότητα; Ποια η φιλοσοφία της;
Οι Εννιά Κήποι προέρχονται από εννιά χώρες με σπουδαία παράδοση στην κηποτεχνία και ιδιαίτερα οικοσυστήματα. Οι χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστραλία και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα.
Η πρόθεση μας πέρα από το να γνωρίσουμε στον κόσμο όλα αυτά τα διαφορετικά στυλ κήπων ήταν να μπορέσουμε να τους ταξιδέψουμε έστω και νοητά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε σε εννέα χώρες του κόσμου μέσα από τους κήπους αυτών. Δεν θα υπήρχε καλύτερη ευκαιρία να υλοποιήσουμε τη σκέψη μας αυτή παρά μέσα από την Ανθοκομική Έκθεση.
- Μιλήστε μας λίγο για τον κήπο της Ελλάδας και τι περιλαμβάνει. Ποια είναι κάποια από τα φυτικά είδη που χάθηκαν από τους κήπους των Αρχοντικών της Κηφισιάς που συμπεριλαμβάνονται;
Ο Ελληνικός Κήπος της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς σύμφωνα με τη σχεδιαστική ομάδα αποτυπώνεται σε τρείς ενότητες: Tο ελληνικό ξηρανθεκτικό φυσικό τοπίo, ο λειτουργικός κήπος και ο καλλωπιστικός ελληνικός κήπος. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους κήπους των Αρχοντικών της Κηφισιάς. Το στοιχείο νερού σε μια εκμοντερνισμένη μορφή στέρνας είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των παλαιών αρχοντικών, τα πολύχρωμα ανθόφυτα όπως οι ντάλιες και οι ίριδες, ο κήπος με τις φραουλιές, η άκανθος, οι χιονάτες τριανταφυλλιές, τα πυξάρια, και άλλα είδη δέντρων και θάμνων είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα φυτά της Κηφισιάς.
- Κυρία Κατσίκα τι λουλούδια θα προτείνατε να βάλουμε στο μπαλκόνι και τον κήπο μας αυτές τις μέρες του Μαγιού;
Υπάρχουν πολλές επιλογές! Το Μάη βρίσκουμε μια τεράστια ποικιλία από πολύχρωμα ανθόφυτα για να ανανεώσουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι αλλά και τη διάθεση μας, όπως πετούνιες, σελόζιες, διμορφοθήκες, κάλλες, γεράνια, πελαργόνια και πολλά άλλα. Πολύ ωραία ιδέα για το μπαλκόνι είναι να φυτέψουμε φραουλιές, ντοματίνια τσέρυ και μικρές καυτερές πιπερίτσες. Παραδοσιακά φυτά με έντονα χρώματα όπως αρωματικές τριανταφυλλιές, ιβίσκοι, βουκαμβίλιες είναι μερικές ακόμα από τις επιλογές που υπάρχουν.
Φυτά που θέλουν λιγότερη φροντίδα όπως αρωματικά και ποώδη - λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, ελίχρυσο, σάλβια, τουλμπάκια, ερίγερο κ.α. σε συνδυασμό με καλλωπιστικά χόρτα θα δώσουν μια πιο μοντέρνα νότα στον κήπο και το μπαλκόνι. Ενώ αν έχουμε ένα περισσότερο σκιερό μέρος θα προτιμήσουμε αγάπανθους, γαρδένιες, ορτανσίες, αζαλέες, χόστες, φτέρες μπιγόνιες και άλλα φυτά που ευδοκιμούν σε λίγο φως.
- Πόσο χρονοβόρο και κοστοβόρο είναι να δημιουργήσει κάποιος έναν μικρό φυτικό παράδεισο στο σπίτι του;
Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιλογές που θα κάνει ο καθένας. Ανάλογα με τις μνήμες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες ο προσωπικός παράδεισος του καθενός διαφέρει. Υπάρχουν πάντα εύκολες και οικονομικές λύσεις. Ένας ειδικός μπορεί να σας κατευθύνει ώστε να μην σπαταλήσετε χρήματα άσκοπα αλλά και να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μια μικρή συμβουλή είναι πρώτου ξεκινήσει κάποιος να φτιάχνει τον προσωπικό του παράδεισο είναι να έχει εξασφαλίσει το πότισμα και να μην ξεχνά ότι τα φυτά θέλουν συντήρηση.
- Ποιες οι πρώτες συμβουλές που θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με την κηπουρική;
Η αγάπη και το μεράκι αρκούν! Από κει και πέρα μπορεί πάντα να συμβουλευτεί έναν ειδικό στα πρώτα του βήματα. Όσοι επισκεφτούν την Έκθεση θα έχουν τη ευκαιρία να μιλήσουν με τους γεωπόνους μας και να λύσουν όλες τις απορίες τους (κάθε απόγευμα τις καθημερινές και 11π.μ. με 8μ.μ. τα Σαββατοκύριακα).
- Η πανδημία πιστεύετε ότι έχει αλλάξει την σχέση μας με το περιβάλλον και την φύση γενικότερα;
Νομίζω ότι ο κόσμος ήρθε πιο κοντά στη φύση. Άρχισε να περπατάει περισσότερο και να εκτιμάει τους υπαίθριους χώρους. Εύχομαι αυτό να συνεχιστεί και να αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου στις πόλεις μας και βελτίωση των υπαρχόντων.
- Δώστε μας μερικές «λουλουδιαστές» προτάσεις για να κάνουμε τις μητέρες να χαμογελάσουν την Κυριακή 9 Μαΐου.
Τις μητέρες πρέπει να τις κάνουμε να χαμογελούν όλες τις μέρες του χρόνου! Ιδιαίτερα την Κυριακή που έχουν την τιμητική τους δεν θα πρέπει να τις ξεχάσουμε. Κάποιο αγαπημένο τους φυτό, ένα λουλούδι στο χρώμα που αγαπάνε, μια ζωγραφιά και δυο γλυκές λέξεις σίγουρα θα τις κάνουν να χαμογελάσουν!
Λίγα λόγια για την Ελίνα Κατσίκα
Είναι Γεωπόνος με μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική Τοπίου. Εργάζεται ως Γεωπόνος στο Δήμο Κηφισιάς ενώ από το 2017 είναι η επιστημονική υπεύθυνη του Θεματικού Πάρκου της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς. Έχει εμπειρία σε δημόσια και ιδιωτικά έργα τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην επίβλεψη και ειδικεύεται στο σχεδιασμό δημιουργικών χώρων παιχνιδιού με έμφαση στα φυσικά υλικά.