
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Μιανμάρ ήταν ήδη απελπιστική πριν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό 7,7 βαθμών Ρίχτερ. Ο Εγκέλαδος ήρθε να δώσει το «τελειωτικό χτύπημα» σε μια χώρα που δοκιμάζεται από εμφύλιο πόλεμο και πολλαπλές κρίσεις.
Ο εμφύλιος πόλεμος έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ η πείνα έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Πριν από τον σεισμό, ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι - το ένα τρίτο του πληθυσμού – θα χρειάζονταν άμεση βοήθεια εντός του 2025. Η φυσική καταστροφή επιδείνωσε δραματικά την ήδη τραγική κατάσταση.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές μετά το σεισμό που είχε το επίκεντρο του κοντά στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ.
Οι πληροφορίες σε όλη τη χώρα παραμένουν αυστηρά ελεγχόμενες, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολες τις προσπάθειες διάσωσης ή ακόμη και την εκτίμηση του επίσημου αριθμού των θυμάτων.
Ακολουθεί μια σύντομη ανασκόπηση της Μιανμάρ:
Το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 2021 έλαβε χώρα πραξικόπημα στη Μιανμάρ και ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, ενώ η πρωθυπουργός Αούνγκ Σαν Σου Κι, ο Πρόεδρος Ουίν Μιντ και άλλα μέλη της κυβέρνησης, συνελήφθησαν και βρίσκονται στη φυλακή.
Η ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό προκάλεσε εκτεταμένες δημόσιες διαμαρτυρίες, η βίαιη καταστολή των οποίων από τις δυνάμεις ασφαλείας πυροδότησε μια ένοπλη αντίσταση, που οδήγησε στο ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου.

Πριν χτυπήσει ο σεισμός, ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είχαν εκτοπιστεί από τις εσωτερικές συγκρούσεις και τώρα πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μιανμάρ είναι εκτοπισμένοι, με περίπου 18,6 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Ωστόσο, τα προβλήματα πρόσβασης και οι πρόσφατες περικοπές στις ξένες ανθρωπιστικές αποστολές έχουν καταστρέψει τη χώρα που ήδη πλήττεται από τον πόλεμο.
Μια 90ήμερη παύση στις ξένες ανθρωπιστικές αποστολές που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οδήγησε σε άλλες περικοπές υπηρεσιών για πρόσφυγες από τη Μιανμάρ, περιλαμβανομένης της διακοπής της φροντίδας σε νοσοκομεία σε καταυλισμούς στην γειτονική Ταϊλάνδη, όπου ζουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με ακτιβιστές και Ταϊλανδούς αξιωματούχους.
Σε πρόσφατη δήλωση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP) αναφέρεται ότι οι περισσότερες από τις τρέχουσες προμήθειες σε τρόφιμα στη Μιανμάρ θα διακοπούν τον Απρίλιο, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει μια απελπιστική ανθρωπιστική κρίση. Ο WFP δήλωσε ότι θα χρειαστεί 60 εκατομμύρια δολάρια για να συνεχιστεί η παροχή τροφικής βοήθειας στη Μιανμάρ και κάλεσε τους εταίρους του να εντοπίσουν επιπλέον χρηματοδότηση.
Ο WFP ανέφερε ότι 15,2 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού, δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές ανάγκες τροφής τους, και περίπου 2,3 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν επίπεδα έκτακτης ανάγκης στον τομέα της πείνας.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι έχει αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση μόνο για να βοηθήσει 35.000 από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, περιλαμβανομένων των παιδιών κάτω των 5 ετών, των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών και των ατόμων με αναπηρίες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τομ Άντριους, παρατηρητής για τα δικαιώματα στη Μιανμάρ, που έχει διοριστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, παρουσίασε την τραγική υγειονομική κρίση ως αποτέλεσμα της εξάντλησης της βοήθειας.
Οι ασθενείς με φυματίωση και HIV δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους εδώ και εβδομάδες, τα παιδιά με αναπηρίες έχουν κλείσει από τα κέντρα αποκατάστασης και οι οργανώσεις δικαιωμάτων έχουν αντιμετωπίσει περικοπές στην ικανότητά τους να διανείμουν τροφή και νερό στους πολίτες, δήλωσε ο Άντριους.