Μιανμάρ: Νεκρό υπό κράτηση μέλος του ανατραπέντος κυβερνώντος κόμματος, κλιμάκωση της βίας

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Eθνη οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει πάνω από 50 διαδηλωτές από την 1η Φεβρουαρίου.
Reuters

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να τεθεί η κατάσταση στην Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, μετά και τον θάνατο ενός αξιωματούχου του ανατραπέντος κυβερνόντος κόμματος ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις δυνάμεις της χούντας.

Ο Κιν Μάουνγκ Λατ, αξιωματούχος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, βρέθηκε νεκρός την νύχτα του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την σύλληψή του, όμως η αιτία του θανάτου του δεν έγινε γνωστή.

Ο Μπα Μίο Τέιν, μέλος του ανώτερου κοινοβουλίου που διαλύθηκε μετά το πραξικόπημα, ανέφερε ότι υπήρχαν πληροφορίες για μώλωπες στο κεφάλι και το σώμα του νεκρού, γεγονός που εντείνει τις υποψίες ότι κακοποιήθηκε πριν χάσει τη ζωή του.

«Φαίνεται ότι συνελήφθη τη νύχτα και βασανίστηκε σοβαρά», είπε ο Τιέν στο Reuters. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

Η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Reuters

Με αφορμή τον ύποπτο θάνατο του Λατ, τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας κάλεσαν τα μέλη τους να κλείσουν την οικονομία από τη Δευτέρα για να υποστηρίξουν την εκστρατεία κατά του πραξικοπήματος, αυξάνοντας την πίεση στη χούντα.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας κλιμακώνουν τη βία, καταστέλλοντας τις εκτεταμένες διαδηλώσεις που αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες των τελευταίων εβδομάδων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Η αστυνομία εκτόξευσε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Μανταλέι. Τουλάχιστον 70 άτομα συνελήφθησαν.

Η αστυνομία έριξε επίσης χημικά σε διαδηλωτές στη Γιανγκόν και στην πόλη Λάσιο, στη βόρεια επαρχία Σαν.

Ενας μάρτυρας είπε ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει μια διαμαρτυρία στην ιστορική πόλη Μπαγκάν, και αρκετοί κάτοικοι δήλωσαν σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά.

Reuters

Τα Ηνωμένα Eθνη αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει περισσότερους από 50 ανθρώπους για να διαλύσουν τις καθημερινές διαδηλώσεις και απεργίες στο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας από τότε που ο στρατός ανέτρεψε και συνέλαβε την ηγέτιδα Σου Κι την 1η Φεβρουαρίου.

Πάνω από 1.700 άτομα είχαν συλληφθεί από τη στρατιωτική χούντα μέχρι το Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας Ενωση Βοήθειας για Πολιτικούς Αιχμάλωτους.

Reuters

Οι δολοφονίες έχουν προκαλέσει θυμό στη Δύση και καταδικάστηκαν από τις περισσότερες δημοκρατίες στην Ασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες Δυτικές χώρες επέβαλαν περιορισμένες κυρώσεις στη χούντα.

Η Κίνα δήλωσε την Κυριακή ότι είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με «όλα τα μέρη» για να διευκολύνει την κρίση χωρίς να παίρνει το μέρος κάποιου.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την απελευθέρωση της Σου Κι και τον σεβασμό στο αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου - τις οποίες κέρδισε το κόμμα της με άνεση αλλά ο στρατός δεν δέχθηκε την λαϊκή ετυμηγορία.

Ο στρατός είπε ότι θα διεξαγάγει δημοκρατικές εκλογές σε απροσδιόριστη ημερομηνία.

Ο Ισραηλινοκαναδός λομπίστας, Αρι Μπέν-Μενάσε, που προσελήφθη από τη χούντα της Μιανμάρ, είπε στο Reuters ότι οι στρατηγοί επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πολιτική και πως επιδιώκουν να βελτιώσουν τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποστασιοποιηθούν από την Κίνα.

Είπε ότι ο Σου Σου Κι είχε μεγαλώσει πολύ κοντά στην Κίνα για τους στρατηγούς.

Ο Μπεν-Μενάσε είπε ότι είχε επιφορτιστεί επίσης με την αναζήτηση αραβικής στήριξης για ένα σχέδιο επαναπατρισμού μουσουλμάνων προσφύγων Ροχίνγκια, εκατοντάδες χιλιάδες εκ των οποίων εκδιώχθηκαν από τη Μιανμάρ το 2017 σε καταστολή στρατού μετά από επιθέσεις ανταρτών.

Δημοφιλή