Μιανμάρ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των δύο συλληφθέντων δημοσιογράφων του Reuters

Πρόκειται για τον 31χρονου Ουά Λόουν και τον 27χρονο Κέι Σου Όου.
Associated Press

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μιανμάρ απέρριψε την προσφυγή των δύο δημοσιογράφων του πρακτορείου ειδήσεων Reuters εναντίον της καταδίκης τους σε επτά χρόνια κάθειρξη για κατηγορίες που συνδέονται με την κρίση των Ροχίνγκια, δήλωσε συνήγορός τους.

«Η έφεσή μας απορρίφθηκε», είπε ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης των δύο δημοσιογράφων. Το Ανώτατο Δικαστήριο «επικύρωσε την ετυμηγορία του κατώτερου δικαστηρίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο Ουά Λόουν και ο Κέι Σου Όου δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο» ότι παραβίασαν τη νομοθεσία της Μιανμάρ, υπογράμμισε από την πλευρά του δικηγόρος του Ρόιτερς.

Ο Ουά Λόουν, 33 ετών, και ο Κέι Σου Όου, 29 ετών, που δεν ήταν παρόντες στη διαδικασία, κατηγορούνται πως παραβίασαν τον νόμο για τα μυστικά του κράτους, που ανάγεται στην εποχή της αποικιοκρατίας.

Φέρονται να προμηθεύτηκαν απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ στην επαρχία Ραχίν (βορειοδυτικά), όπου έχει καταγγελθεί η διάπραξη ωμοτήτων σε βάρος μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια.

Όταν συνελήφθησαν, τον Δεκέμβριο του 2017, οι ρεπόρτερ έκαναν έρευνα για τη σφαγή περίπου δέκα μειονοτικών Ροχίνγκια στο Ιν Ντιν, χωριό στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ραχίν.

Έκτοτε ο στρατός έχει παραδεχθεί ότι πράγματι διαπράχθηκαν ωμότητες τον Δεκέμβριο του 2017 και επτά στρατιωτικοί έχουν καταδικαστεί να εκτίσουν ποινές κάθειρξης δέκα ετών.

Οι δύο δημοσιογράφοι εξαρχής διαβεβαίωναν ότι εξαπατήθηκαν.

Ένας από τους αστυνομικούς που κλήθηκαν ως μάρτυρες παραδέχθηκε ότι το ραντεβού στο οποίο τους δόθηκαν τα διαβαθμισμένα έγγραφα ήταν «παγίδα», προορισμένη να τους εμποδίσει να συνεχίσουν την έρευνά τους.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει τη βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, τη de facto επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ, να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου οι δύο δημοσιογράφοι να λάβουν προεδρική χάρη.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι έχει αρνηθεί να παρέμβει, προκαλώντας αγανάκτηση σε πολλούς διεθνώς.

Οι δύο δημοσιογράφοι έλαβαν Πούλιτζερ, το πιο περίβλεπτο δημοσιογραφικό βραβείο στις ΗΠΑ, για την έρευνά τους σχετικά με τις φρικαλεότητες.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή