Το micro-cheating του συντρόφου μας με αγνώστους και πώς θα το χειριστούμε

Και το Νο1 σημάδι που μαρτυρά ότι το ταίρι μας ζουζουνίζει στα social media κάτω από τη μύτη μας.
urbazon via Getty Images

Με την πάροδο του χρόνου, οι τάσεις στα ραντεβού αλλάζουν και ένα σωρό νέα μέσα γνωριμιών έρχονται και αναδιαμορφώνουν τα δεδομένα στις σχέσεις, δημιουργώντας νέους όρους και έννοιες, για να περιγράψουν τα φαινόμενα της εποχής.

Μια από αυτές τις έννοιες είναι και το «micro-cheating», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπεριφορές που ενώ συνήθως δεν θεωρούνται «αληθινή» απιστία, εξακολουθούν να είναι κατά κάποιον τρόπο ανέντιμες και γι′ αυτό έχουμε την εμμονή να τις κρύβουμε από τον/τη συντροφό μας.

Μικρο-απάτη είναι για παράδειγμα να δίνουμε τον αριθμό μας σε αγνώστους που συναντήσαμε σε ένα μπαρ και να ανταλλάσσουμε μαζί τους μηνύματα, να κάνουμε συζητήσεις με μακρινούς γνωστούς στα κοινωνικά δίκτυα ή ακόμη και να διατηρούμε λογαριασμό σε πλατφόρμες γνωριμιών κρυφά από το ταίρι μας.

«To micro-cheating είναι ένα σύνολο διακριτικών και φαινομενικά αβλαβών ενεργειών, που ωστόσο παραβιάζουν τους κανόνες μιας σοβαρής σχέσης. Κι ενώ ενδέχεται όλα αυτά να είναι πλατωνικά, να μην κορυφώνονται δηλαδή με τη σεξουαλική πράξη και να μένουν στον ψηφιακό κόσμο, δεν παύουν να αφορούν συναισθηματικά ή ρομαντικά πάρε-δώσε με ένα τρίτο πρόσωπο», εξηγεί η σύμβουλος σχέσεων Έκτα Ντίξιτ.

Αυτές οι πράξεις υπολείπονται της αμιγώς σωματικής ή συναισθηματικής προδοσίας, αλλά περιλαμβάνουν συμπεριφορές που είναι ασύμβατες με τους συμφωνημένους ή τους άρρητους κανόνες του ζευγαριού.

Η μικρο-απάτη ορισμένες φορές υποδηλώνει ρωγμές και επιφέρει προβλήματα στις σχέσεις. Νούμερο ένα σημάδι που μαρτυρά ενέργειες που σχετίζονται με το micro-cheating είναι ο/η σύντροφός μας να δίνει προτεραιότητα σε κάποιον/α άλλο/η, επιζητώντας την προσοχή του/της και αδιαφορώντας για το δικό μας ενδιαφέρον.

Έτσι, όσο αθώα κι αν ξεκινήσει ένα περιστατικό μικρο-απάτης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πάρει τις διαστάσεις μοιχείας, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων. Κι αυτό γιατί η αντίληψη κάθε ατόμου για την απάτη μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.

«Όταν η συναισθηματική ενέργεια κατευθύνεται σε πρόσωπα που βρίσκονται έξω από τη σχέση, σταδιακά μειώνεται η επιθυμία για εγγύτητα και οικειότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα παραμέλησης ή απόρριψης», προειδοποιεί η ειδικός.

Επιπλέον, ακόμη και η υποψία της μικρο-απάτης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, προκαλώντας αισθήματα ανεπάρκειας, προδοσίας και αυτο-αμφιβολίας. Όσοι έχουμε υποστεί συμπεριφορές μικρο-απάτης ενδέχεται να φτάσουμε στο σημείο να αμφισβητήσουμε την αξία μας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη συνολική μας ευημερία

«Η μικρο-απάτη είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τον δεσμό, γιατί καλλιεργεί πρόσφορο έδαφος για την ”πραγματική” απάτη. Ακόμη προκαλεί στους συντρόφους την περιέργεια για τους πειρασμούς που υπάρχουν έξω από τη σχέση, με κίνδυνο να ενδώσουν στις διάφορες προτάσεις», προειδοποιεί ο ψυχολόγος Άανσελ Ναράνγκ.

Πώς θα το αντιμετωπίσουμε

Αυτός που μικρο-απατά θα πρέπει να έχει επίγνωση του αντίκτυπου των ενεργειών του στη σχέση. Επομένως, η επικοινωνία με τον σύντροφό μας σχετικά με το ζήτημα της αποκλειστικότητας είναι σημαντική.

«Αν διαπιστώσουμε ότι ο σύντροφός μας συμπεριφέρεται διαφορετικά ή μας κρύβει πράγματα, θα πρέπει να του εξομολογηθούμε τις ανησυχίες μας και να θέσουμε τα όριά μας. Ο καθορισμός υγιών ορίων ως προς το τι επιτρέπεται και τι όχι είναι απαραίτητος μέσα σε μια σχέση», συνιστά η Ντίξιτ.

Επιπλέον, η κατανόηση της βαθύτερης αιτίας πίσω από τη συμπεριφορά του/της συντρόφου μας μπορεί να βοηθήσει.

«Ο προβληματισμός σχετικά με το κίνητρο που εξώθησε τον/τη σύντροφό μας στη μικρο-απάτη υπόσχεται να βοηθήσει και τους δυο μας να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα του χάσματος που έχει δημιουργηθεί στη σχέση και να εργαστούμε απάνω στη γεφύρωσή του, υιοθετώντας στρατηγικές που θα αναζωπυρώσουν τη σπίθα του έρωτά μας», μας συμβουλεύει η Ντίξιτ.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζευγάρια μπορεί να επωφεληθούν από την καθοδήγηση ενός συμβούλου σχέσεων ή ενός θεραπευτή. Ένας επαγγελματίας θα προσφέρει τόσο σε εμάς όσο και στον/στη σύντροφό μας ένα ουδέτερο έδαφος, προκειμένου να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και μέσα από παραγωγικές συζητήσεις να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την οικειότητα» προσθέτει η ίδια.

(Με πληροφορίες από indianexpress)