Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κατά την πανδημία έμειναν πίσω σε επίπεδο ψηφιοποίησης, εστιάζει η Microsoft, τόνισαν, μεταξύ άλλων, στελέχη της την Τετάρτη, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 30 χρόνια της εταιρείας στην Ελλάδα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.- ενώ προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες για τα 3 data centers, με την επένδυση να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2025.
Αναφερόμενος στις τρεις δεκαετίες της παρουσίας της Microsoft στην Ελλάδα, ο κ. διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Hellas, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, υπογράμμισε πως κατά το διάστημα αυτό η χώρα μας έχει περάσει πολλές διαφορετικές εποχές, ωστόσο η εταιρεία δεν σταμάτησε να ενισχύει το γραφείο της με στελέχη- τονίζοντας παράλληλα πως το brand name της Ελλάδας έχει γίνει πλέον τέτοιο ώστε να ζητείται να γίνει impact report, το οποίο παρουσιάστηκε με την ευκαιρία των 30 χρόνων. «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μητσοτάκης: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να προσελκύουμε επενδύσεις από κολοσσούς της τεχνολογίας
Ο κ. Μιχαλόπουλος υπογράμμισε πως η εταιρεία συνεχίζει να εστιάζει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως είπε, «μας χρειάζονται περισσότερο». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις δυνατότητες υπηρεσιών cloud και κυβερνοασφαλείας που παρέχει η Microsoft, ενώ, ερωτηθείς για το κόστος των εργαλείων και το αν αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις επιχειρήσεις, σημείωσε ότι φαίνεται μεγάλο μόνο όταν δεν υπολογίζονται αυτά που προσφέρονται, και ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν σημαντικά τα κόστη.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως πάνω από το 95% των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα χρησιμοποιούν cloud, και «πολύ μεγάλο μερίδιο» σε αυτό έχει το Azure της Microsoft- ενώ μιλώντας για την κίνηση προς το cloud γενικότερα ανέφερε πως γίνεται ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της διεθνούς κατάστασης, με την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Data centers
Ως προς τα τρία data centers της Microsoft στην Ελλάδα, οι διαδικασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, με τις εκτάσεις (Σπάτα και Κορωπί) να έχουν ήδη αποκτηθεί και την επένδυση να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.
Impact Report 1992-2022
Το Impact Report 1992 – 2022 αποτελεί μια αποτίμηση του αντικτύπου της Microsoft στην Ελλάδα, καταγράφοντας τη συμβολή της Microsoft Hellas στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, και τις δράσεις της εταιρείας που προωθούν ενεργά την ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία, τη συμπερίληψη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Επιπλέον, στο report παρουσιάζεται συνοπτικά η συμβολή της Microsoft Hellas στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και οι πρακτικές της εταιρείας που καλλιεργούν την εμπιστοσύνη της αγοράς και της κοινωνίας για τη Microsoft και την τεχνολογία.
Στο πλαίσιο του Impact Report δίνεται έμφαση στα τρία data centers, τα οποία «υποδεικνύουν την επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα», και θα συνδέσουν την Ελλάδα στο «μεγαλύτερο και πιο έμπιστο δίκτυο cloud στον κόσμο, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για καινοτομία, απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη». Τονίζεται επίσης πως το 2021-2022 δόθηκε εκπαίδευση ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) σε 35.000 άτομα στην Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνεται πως 227.000 ψηφιακά ραντεβού με δημοσίους υπαλλήλους έκλεισαν μέσω του myDESKlive.
Ως προς την έκταση της χρήσης της πλατφόρμας Azure, στο Impact Report αναφέρεται ότι πάνω από 2.500 ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα το χρησιμοποιούν για την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους και τη δημιουργία «ασφαλών, future ready λύσεων cloud». Ακόμη, πάνω από 3.500 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα έχουν ολοκληρώσει προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων που διοργανώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Microsoft, με στόχο το 2023 να αυξηθούν οι εκπαιδεύσεις κατά 50%.
Ως προς την επίδραση της εταιρείας σε επίπεδο θεμελιωδών δικαιωμάτων, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως δόθηκαν 15 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 400 μη κυβερνητικές οργανώσεις μέσα στα τελευταία χρόνια, ενώ έλαβε επίσης χώρα το πρόγραμμα Ancient Olympia: Common Grounds, για την ψηφιακή διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την πρόσβαση σε αυτήν εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο.
Σε επίπεδα βιωσιμότητας και εμπιστοσύνης, αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις ΙΤ χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων γίνονται μέχρι και 93% πιο ενεργειακά αποδοτικές μεταφερόμενες στο cloud της Microsoft, καθώς και ότι 150.000 χρήστες σε μεγάλες και μεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τα privacy tools της Microsoft. Επίσης, το 100% των συστημικών τραπεζών της χώρας μας χρησιμοποιούν εργαλεία Microsoft Security για την προστασία των συστημάτων και δεδομένων τους, ενώ 400 πιστοποιήσεις κυβερνοασφαλείας (cybersecurity certifications) χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του οικοσυστήματος της Microsoft, μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.