Όταν η συζήτηση έρχεται στο κολλαγόνο και τους τρόπους για να αυξήσουμε την πρόσληψή του καθώς μεγαλώνουμε, συχνά ο νους μας τρέχει σε πανάκριβες θεραπείες και «τσιμπημένα» προϊόντα περιποίησης, όπως η ρετινόλη.
Υπάρχει λόγος;
Στην πραγματικότητα είναι στο χέρι μας με πολύ απλούστερους, αλλά εξίσου αποτελεσματικούς τρόπους να «εκπαιδεύσουμε» το σώμα μας, ώστε να «καίει» λιγότερο κολλαγόνο. Έτσι θα επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης στην υγεία και την όψη του δέρματός μας.
Όμως τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Το κολλαγόνο είναι μια κρίσιμη πρωτεΐνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δομή και την υποστήριξη του δέρματός μας. Καθώς μεγαλώνουμε ωστόσο, σταδιακά αρχίζουμε να χάνουμε κολλαγόνο, κατάσταση που κλιμακώνεται μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό προκαλεί την εξασθένηση της επιδερμίδας μας, η οποία σταδιακά γίνεται λεπτή σαν το χαρτί και με αντίστοιχο τρόπο «τσαλακώνει», εμφανίζοντας ρυτίδες.
Αλλά όπως εξηγεί ο δερματολόγος Tόνι Γιουν, υπάρχουν μερικά βήματα που συμβάλλον στη διατήρησή των υγιών επιπέδων του κολλαγόνου. Και ορισμένα είναι αρκετά απροσδόκητα. Πάμε να τα δούμε;
5 σούπερ αποτελεσματικοί τρόποι για να εμποδίσουμε την απώλεια κολλαγόνου καθώς τα χρόνια περνούν
1. Ας δοκιμάσουμε τη διαλειμματική νηστεία
Τι σχέση έχει η διαλείπουσα νηστεία με τη διατήρηση του κολλαγόνου; Κι όμως, προκειμένου να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό η ανανέωση των κυττάρων του δέρματός μας μετά τα τριάντα, είναι σημαντικό να τους δίνεται ο απαραίτητος χρόνος.
Κι ενώ οι περισσότερες δίαιτες συνιστούν να τρώμε συνεχώς μικρά γεύματα, αυτό στην πραγματικότητα αναγκάζει το σώμα μας να εργάζεται ασταμάτητα για να μεταβολίσει το φαγητό. Οπότε πού χρόνος για ανανέωση των νεκρών κυττάρων του δέρματος;
Αν όμως περιορίζαμε το περιθώριο των ωρών που αφιερώνουμε τρώγοντας ή πίνοντας; Aυτό θα επέτρεπε στο σώμα μας να ανανεώνει τα κύτταρα πολύ πιο τακτικά, πράγμα που θα γινόταν εμφανές και στην όψη του δέρματός μας.
Οπότε γιατί δεν προσπαθούμε από σήμερα κιόλας να διακόπτουμε την κατανάλωση τροφής από τις 20:00 και να τρώμε και πάλι πρωινό στις 08:00; 12 ολόκληρες ώρες θα δώσουν στο σώμα μας την ευκαιρία να κάνει θαύματα.
2. Παρακολουθούμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Αν θέλουμε να σταματήσουμε την απώλεια κολλαγόνου, ήρθε η ώρα να πούμε αντίο στα τρόφιμα που είναι γεμάτα ζάχαρη. Διότι η ζάχαρη περιέχει μια επεξεργασμένη ουσία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση και προκαλεί τη διάσπαση του κολλαγόνου.
Η ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, μια κατάσταση που θεωρείται βασική αιτία πολλών προβλημάτων υγείας, αλλά και δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση και η ακμή.
3. Δεν ξεχνάμε την αντιγηραντική μας κρέμα
Δεν χρειάζονται πανάκριβες φόρμουλες και πολυδιαφημισμένα προϊόντα. Μια απλή κρέμα με ρετινόλη και μια ενυδατική κρέμα ημέρας ενισχύουν τη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου και ελαχιστοποιούν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.
4. Λέμε «ναι» στα συμπληρώματα κολλαγόνου
Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ποσότητα του κολλαγόνου που ενυπάρχει στα συμπληρώματα είναι πολύ μεγάλη για να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Σύμφωνα όμως με τον Γιουν, μελέτες αποδεικνύουν πως η κατανάλωση του κατάλληλου σκευάσματος μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τη σύνθεση της εν λόγω πρωτεΐνης. Ως εκ τούτου, συνιστά να ενσωματώσουμε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου στην καθημερινή μας δίαιτα. Είτε σε σκόνη είτε σε υγρή μορφή.
5. Περιορίζουμε όλα τα αλκοολούχα ποτά... εκτός από ένα
Το αλκοόλ αποτελεί κόκκινο πανί τόσο για τη γενική μας υγεία, όσο και για την υγεία του δέρματος μας. Και δικαίως, αφού μας αφυδατώνει και προκαλεί φλεγμονή. Επομένως ο περιορισμός του στο ελάχιστο συνιστάται από όλους τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τον δερματολόγο.
Αυτό όμως δεν αφορά το κόκκινο κρασί, το οποίο περιέχει μια αντιοξειδωτική ουσία γνωστή ως ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται και στη φλούδα του σταφυλιού, επιφυλάσσει οφέλη για το δέρμα μας και έχει συσχετιστεί με τη μακροζωία.
Αλλά και πάλι θέλει μέτρο!
Ο Γιουν υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε πέρα από το ένα ποτήρι κρασί την ημέρα. Κι αν δεν είμαστε λάτρεις του κρασιού, ας δοκιμάσουμε ένα συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης.
(Με πληροφορίες από Shefinds).