Μικρό αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου

Η αγιογραφία «Ιησούς Χριστός Ζωοδότης», δωρεά του αγιογράφου Ιωάννη Βαμπούλη προς τη Βουλή των Ελλήνων, το ένα από τα τεκμήρια που βρίσκονται στο επίκεντρο του αφιερώματος.
Βιβλιοθήκη Βουλής

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής τιμά τον σπουδαίο διανοούμενο, καλλιτέχνη και συγγραφέα, Φώτη Κόντογλου (1895-1965). Ο Αϊβαλιώτης Κόντογλου, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της νεοβυζαντινής ζωγραφικής, σημάδεψε με το παραδοσιακό και συνάμα πρωτοποριακό έργο του την καλλιτεχνική ζωή στην Ελλάδα κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, πρωτοστατώντας στο κίνημα για τη στροφή της ελληνικής τέχνης προς την πνευματική ένταση της βυζαντινής παράδοσης και τη δροσιά της λαϊκής ζωγραφικής.

Πολυταξιδεμένος Έλληνας, Ανατολίτης και Ευρωπαίος, συμπορευόμενος με τη γενιά του ’30, δάσκαλος του Τσαρούχη και του Εγγονόπουλου, προσέδωσε με το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό του έργο ξεχωριστό νόημα στη λέξη «ελληνικότητα».

Ορθώνοντας ανάστημα απέναντι στην πολιτισμική επίθεση του «εφάμιλλου του ευρωπαϊκού» απαίτησε την πολιτισμική αυθυπαρξία του ελληνισμού, ως ισάξιου του δυτικοευρωπαϊκού τρόπου ύπαρξης.

Ο Κόντογλου αποτελεί μοναδική περίπτωση στην νεοελληνική παραγωγή βιβλίου, αφού λόγω της διττής του σχέσης, του λογοτέχνη και του εικονογράφου, αντιμετώπισε το βιβλίο ως καθαυτό αισθητικό αντικείμενο.

Στο επίκεντρο του μικρού αυτού αφιερώματος τίθενται δύο ξεχωριστά τεκμήρια, η αγιογραφία του Κόντογλου «Ιησούς Χριστός Ζωοδότης», δωρεά του αγιογράφου Ιωάννη Βαμπούλη προς τη Βουλή των Ελλήνων, και ο Ερωτόκριτος του Στέφανου Ξανθουδίδη (1915) με αριστοτεχνικά φιλοτεχνημένο εξώφυλλο από τον Κόντογλου κατά τον μεσοπόλεμο, από τη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (Συλλογή Ιω. Μεταξά), τα οποία πλαισιώνονται από σπάνιες και νεότερες εκδόσεις προερχόμενες από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής -όπως η πρώτη έκδοση «Η Τέχνη του Άθω» (1923), δωρεά του ίδιου-, το χειρόγραφο βιογραφικό σημείωμα του Κόντογλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Συλλογή Βιβλιοθήκης Βελιμέζη), καθώς και ζωγραφικά έργα του κορυφαίου δημιουργού, προερχόμενα από τη συλλογή του κ. Ιωάννη Βαμπούλη.

Το αφιέρωμα έχει διάρκεια μέχρι τα μέσα Μαΐου και το κοινό έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την έκθεση μέσω προγραμματισμένων ξεναγήσεων -η εγγραφή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας https://library.parliament.gr/ -οι οποίες ανακοινώνονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Η ξενάγηση είναι δωρεάν, όπως όλες οι δράσεις της Βιβλιοθήκης της Βουλής διαχρονικά και πραγματοποιείται από την επιμελήτρια της έκθεσης Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη (διάρκεια: 30 λεπτά).

Εάν οι επισκέπτες επιθυμούν αναλυτική ξενάγηση και στην επετειακή έκθεση για το 1821 (διάρκειας 45 λεπτών), πρέπει να δηλωθεί εξαρχής, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός με τους επιμελητές, Θ. Κουτσογιάννη & Μ. Καμηλάκη.

Δημοφιλή