Μιλένα Αποστολάκη: «Η απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα αδέσποτα αποτελεί μια θετική εξέλιξη»

Γιατί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές και απαιτείται βούληση για την ουσιαστική και πλήρη εφαρμογή του.
urokinissi

Με δήλωση της στην HuffPost Greece η δικηγόρος και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη εκφράζει την ικανοποίηση της για την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα έπειτα από τις τεράστιες αντιδράσεις που εκφράστηκαν τόσο από τα μέλη φιλοζωικών ομοσπονδιών και οργανώσεων όσο και των πολιτών. Παράλληλα η κ. Αποστολάκη υπερασπίζεται τον ισχύοντα νόμο 4039/12, ο οποίος όχι μόνο υπήρξε προϊόν μακράς διαβούλευσης και ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών και τους αρμόδιους φορείς αλλά αποδείχθηκε στην πράξη επαρκής θεσμικά και αποτελεσματικός ως προς την διαχείριση των σχετικών ζητημάτων.

Αναλύτικά η δήλωση της κ. Μιλένας Αποστολάκη:

«Η απόσυρση από την κυβέρνηση του σχεδίου νόμου για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα αποτελεί μια θετική εξέλιξη, όχι μόνο για την φιλοζωική κοινότητα, αλλά για την κοινωνία μας συνολικά. Η κυβέρνηση μεταξυ άλλων επεχείρησε να απαγορεύσει και μάλιστα να ποινικοποιήσει την δράση κάθε φιλόζωου πολίτη καθώς και των φιλοζωικών οργανώσεων. Επιχείρησε να περιορίσει την αναγκαία συμμετοχή των φιλοζωικών οργανώσεων στο έργο της περίθαλψης των αδεσπότων. Επεχείρησε να επιβάλλει αδιανόητους περιορισμούς στον αριθμό των κατοικιδίων που ένας πολίτης μπορεί να φιλοξενεί.


Ο ισχύων νόμος 4039/12 υπήρξε προϊόν μακράς διαβούλευσης και διαλόγου με την φιλοζωική κοινότητα και τους δήμους και για το λόγο αυτό η ψήφισή του έλυσε χρόνια προβλήματα και χαιρετίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές και αυτό που απαιτείται είναι η βούληση της πολιτείας για την ουσιαστική και πλήρη εφαρμογή του. Τυχόν αναγκαίες προσθήκες θα πρέπει να προκύψουν μέσα από ουσιαστική διαβούλευση και διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ασφαλώς τα φιλοζωικά σωματεία που θα έπρεπε να αποτελούν για την πολιτεία έναν πολύτιμο αρωγό σε όλα τα ζητήματα της φιλοζωικής της πολιτικής».

“Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές και αυτό που απαιτείται είναι η βούληση της πολιτείας για την ουσιαστική και πλήρη εφαρμογή του.”

Η ηλεκτρονική διαβούλευση που προηγήθηκε της ψήφισης του ν. 4039 /12 έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ καταγράφοντας το ενδιαφέρον των πολιτών για το ζήτημα. Τα σχόλια τότε είχαν ξεπεράσει τα 1500, όταν τα αντίστοιχα σχόλια στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ήταν μόλις 650. Από τα σχόλια αυτά πάρα πολλά συμπεριλήφθησαν στο σχέδιο νόμου, το οποίο ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους.

Ειδικότερα, ορισμένες από τις βασικές προβλέψεις του νόμου μετά από την τότε πολύμηνη διαβούλευση και διάλογο προέβλεπαν:

  • Δημιουργία στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, βασικό εργαλείο για την οργάνωση διαχείριση και προστασία των ζώων συντροφιάς.
  • Η ηλεκτρονική σήμανση για δεσποζόμενες γάτες και σκύλους κατέστη υποχρεωτική. Για τα αδέσποτα που περισυλλέγονται κατέστη υποχρεωτική η σήμανση και η στείρωση.
  • Προβλέφθηκε η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και στείρωσης στα δημοτικά κτηνιατρεία και τις διευθύνσεις Γεωργικής Ανάπτυξης των νομών της χώρας με τη συμμετοχή εθελοντών κτηνιάτρων από την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ. Οι πολίτες θα καταβάλουν μόνο το κόστος ων υλικών.
  • Δημιουργήθηκε οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων στους δήμους σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, ενω θεσμοθετήθηκε η ευθύνη των δήμων για κάθε βλάβη η ζημία που προκαλείται σε τρίτο απο αδέσποτα.
  • Απαγορεύτηκε η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλα παρεμφερή δημόσια θεάματα και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
  • Η κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση ζώου τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης εως πέντε χρόνια και πρόστιμο 5000-30000€, ενώ προβλέφθηκε η δυνατότητα παρέμβασης εισαγγελέα για προσωρινή η οριστική αφαίρεση ζώου.
  • Τέθηκε εκτός νόμου η εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας.
  • Στις περιπτώσεις που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς, ο αριθμός των επιτρεπόμενων ζώων περιορίζεται στα δύο ζώα ανά διαμέρισμα. Απαγόρευση για μόνιμη παραμονή των ζώων αυτών σε βεράντες ή ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος. Η διάταξη αυτή χαιρετίστηκε ιδιαίτερα και με ανακούφιση όπως και πολλές άλλες.

Δημοφιλή