Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Ζωτικής σημασίας η εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών

Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας –κυρίως στον τομέα της ενέργειας- μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Dimitris Papamitsos

Η παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στην Ελλάδα, λόγω της συμμετοχής στο Φόρουμ των Δελφών, αποτέλεσε ευκαιρία για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτηση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ζάεφ προχώρησαν στην αποτίμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σχετικά με την κοινή βούληση για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.

«Ασφαλώς θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις εξελίξεις στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως είναι γνωστό, πάντα με βάση τους ισχύοντες κανόνες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξής μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Και, βεβαίως, ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών -όπως έχουμε συζητήσει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ.»

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την επιθυμία να συζητήσουν οι δύο πλευρές το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς –όπως εξήγησε- η Ελλάδα είναι ο κύριος γείτονάς και ο στρατηγικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και ζήτησε το βοήθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια, αλλά και όσων εμπλέκονται στην σχετική διαδικασία.

«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πέρα από ένα μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως γνωρίζετε, είναι μεγάλη μας χαρά που πλέον είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Χαιρόμαστε που η Ελληνική Αεροπορία περιπολεί στους αιθέρες μας. Πριν από ένα μήνα γιορτάσαμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την ένταξή μας στο NATO. Τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό μας κατά τη διάρκεια της τελετής και αυτό προκάλεσε πολύ θετικές αντιδράσεις από τους πολίτες μας.», είπε συγκεκριμένα ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ τόνισε την επιθυμία του για σύναψη συμφωνίας ώστε να έρθουν πολίτες της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα για τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, μιλώντας για θέματα συνεργασίας και εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών, εστίασε κυρίως στον τομέα της ενέργειας. «Είμαστε στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου. Σήμερα το πρωί είχαμε την τελευταία σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα χρειαστεί να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα δεδομένα. Επομένως, η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία μαζί τους και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού. Θα δοθεί η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε: «Όπως γνωρίζετε πιθανότατα θα υπογραφεί Μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου. Η χώρα μας θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι τεράστια ευκαιρία και μεγάλη τιμή. Ξέρω πως και εσείς ενθαρρύνετε την ευρύτερη συμμετοχή στο περιφερειακό αυτό έργο καθώς έχει οφέλη για όλους. Θα μας αναλογεί το 10% του τερματικού σταθμού αερίου και το 25% της μονάδας παραγωγής. Αυτό το 25% αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής μας παραγωγής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς.»

Στην συνέχεια ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για την απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας να κλείσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα το συντομότερο δυνατό, καθώς το κόστος τους είναι μεγάλο και ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι η κυβέρνηση του βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια. «Η ΔΕΗ είναι ένα από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο κ. Ζάεφ, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον μίας μεγάλης επιχείρησης που θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόµου VIII, ενός ευρωπαϊκού άξονα που θα ενώνει Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία. «Αυτό είναι θετικό για την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή, είναι το μεγαλύτερο έργο και υπάρχει περιθώριο για πολλές επενδύσεις», κατέληξε ο Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Δημοφιλή